Протеини

Протеини представляват концентрирани източници на протеини, които ще ви помогнат лесно да възстановите запасите си на този изключително важен макронутриент. В зависимост от индивидуалната си физическа активност, всеки човек би трябвало да приема около 1.2 до 2 гр протеини за килограм телесно тегло. Протеините на прах са чудесен начин да се погрижите за този дневен прием на протеини. Те ще се окажат ваш отличен помощник в дните, в които не успявате да си набавите този макронутриент от разнообразните храни, които консумирате. Протеините на прах служат за бърза закуска след тренировка, която ще ви помогне да ускорите възстановяването и да увеличите растежа и силата на работещите мускули. Можете да използвате протеин на прах, за да си приготвите протеинова напитка, но можете да го добавяте и към различни рецепти и да си направите разнообразни ястия със солидна доза протеини, за да ви държат сити за по-дълго време.

Защо протеинът е толкова важен и какво може да направи за тялото ви? 

 1. Ускорява метаболизма – протеините имат най-високия термичен ефект сред мактонутриентите. Това означава, че тялото ни изразходва по-голямо количество енергия, докато се опитва да ги изгори. Това води до т.нар. ускоряване на метаболизма.
 2. Подпомага отслабването – протеините ви помагат да поддържате мускулната си маса. Мускулите консумират повече енергия в сравнение с адипозните тъкани и така ви помагат по-ефикасно да свалите килограми. 
 3. Подпомага растежа на мускулите – предвид, че протеините са основните градивни елементи на мускулите, приемът им ще ви помогне да качите мускулна маса. 
 4. Ускорява възстановяването – тялото успява да възстанови нарушената цялост на мускулните фибри по-ефективно с помощта на протеините. 
 5. Намалява глада и желанието за консумация на сладки и солени храни - способността на протеина да засища качествено гарантира, че дълго време след като сте консумирали, богато на протеини ястие, няма да изпитате никакъв глад или нужда от сладко.
 6. Грижи се за здравето на костите - едно от големите предимства от протеините е, че те се грижат за здравето на костите. Всичко, което казахме до сега води до заключението, че този макронутриент е в действителност много важен за всеки, не само за хората, които водят активен начин на живот.

От какво са направени протеините на прах?

Протеините на прах обикновено са направени от често срещани в ежедневието храни, богати на протеини. Най-често това е мляко, от което популярният суроватъчен протеин се прави. Това означава, че не е необходимо да се притеснявате от стероиди или други забравени вещества. Конкретните храни, от които се правят протеините на прах зависят от различните видове продукти и от това, за кого са предназначени те. Най-популярните видове протеини на прах, които са разпространени и достъпни се правят от растителни или животински продукти.

Протеини на прах от животински продукти

Тази категория съдържа протеини на прах, които са направени от мляко. Обикновено можете да намерите тези протеини под името ,,суроватка". Освен това, бихте могли да намерите и протеини на прах, направени от телешко или яйца (яйчен албумин).

1. Суроватъчен протеин на прах 

Този вид протеини на прах са направени от мляко. За да се получи 1 кг протеин на прах са необходими повече от 100 л мляко. Млякото преминава през процес на пастьоризация, след който суроватката се отделя от казеина, благодарение на допълбителните ензими. Суроватката преминава през внимателен процес на обработка, докато се получи финалният продукт, а именно суроватъчен протеин на прах. Той е много популярен, тъй като съдържа широк спектър от аминокиселини. На практика това означава, че съдържа всички ключови аминокиселини в ефективно съотношение.

Предвид казаното, добре е да запомните, че когато търсите този вид протеин на прах, можете да попаднете на етикети, на които пише 100% СУРОВАТКА (100% WHEY). Такъв е случаят с протеини на прах, които съдържат единствено и само суроватъчен протеин. Подобни продукти не съдържат друг източник на протеини.

Какви видове суроватъчен протеин съществуват? 

 • Концентрат от суроватъчен протеин (WPC)⁣ – това е най-популярният вид протеин, което се дължи на достъпната му цена, както и на съотношението на съставки. Средно съдържа 70-80% протеини, които имат сравнително добра скорост на абсорбиране.
 • Изолат от суроватъчен протеин (WPI)⁣ – това е протеин на прах, който се пролучава чрез процес на филтрация от концентрат на суроватка. Крайният резултат е доста по-чист продукт с високо съдържание на протеини. По-точно, количеството протеини е 80% и повече. В същото време съдържа по-малко количество захар и мазнини. Това означава, че е отлично решение за активни атлети, които търсят протеин на прах с добра абсорбация с възможно най-голямо количество протеини в него, а също и за хора с непоносимост към лактозата. 
 • Хидролизат от суроватъчен протеин (WPH) – той се получава след процес на хидролизация от суроватъчен концентрат към изолат. По време на този процес, протеинът се разпада на по-къси пептиди, които тялото може да абсорбира дори още по-бързо. Крайният резулат е протеин с перфектната скорост на абсорбиране. Можете да откриете етикета DH (степен на хидролизация) върху тези протеини и той показва процеса на разпад. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голямо е нивото на разпад. Степен на хидролизация от 32 (DH 32) е най-често срещаната. Освен това, тези протеини на прах са леко горчиви, което може да не допадне на всеки.

2. Мицеларен казеин

Мицеларният казеин се получава чрез процес на филтрация от краве мляко. Обикновено съдържа между 70 и 80% протеини, които постепенно се абсорбират. Благодарение на факта, че се абсорбира по-бавно, този продукт се нарежда сред нощните протеини. Това го прави идеален за атлети, които искат да поддържат повишено ниво на производство на мускулни протеини дори и докато спят.

3. Телешки протеин на прах

Телешкият протеин на прах може да се използва и от хора, които имат непоносимост към лактозата. Особеното при него е, че съдържа основно протеини от съединителна тъкан. Затова не е толкова подходящ за стимулиране растежа на мускулите, но е доста популярен сред хора, които искат да се погрижат за здравето на ставите, косата, ноктите и кожата си.

4. Яйчен протеин на прах (яйчен албумин) 

Яйченият протеин на прах е направен от яйца и обикновено съдържа 60-80% висококачествен протеин. Освен това, в него ще откриете и отличен спектър от аминокиселини, които се абсорбират сравнително бавно, което може да е много полезно в определени ситуации. Този протеин е подходящ и за хора, които имат непоносимост към лактозата.

5. Мултикомпонентен протеин на прах

Мултиконпонентният протеин на прах е съставен от много източници на протеини, а крайният продукт има много добри качества като цяло. Обикновено включва комбинация от протеини с по-голяма и с по-малка скорост на освобождаване. Това е много добре, ако сте сред хората, които искат да си гарантират постепенно освобождаване.

Протеини на прах с растителни съставки

Протеините на прах с растителни съставки по-често се правят от растителни източници, които са богати на протеини, като например, соя и други бобови култури или конопено семе. Те са отлична алтернатива за хора, които спазват вегетарианска или веганска диета. Тъй като тези източници естествено не съдържат глутен и лактоза, те са подходащи за хора, които страдат от храносмилателни проблеми след прием на тези съставки. И все пак е добре да прочетете внимателно списъка със съставки на подобен продукт, за да сте сигурни, че протеинът ще отговаря на нуждите ви.

1. Соев протеин на прах

Соевият протеин на прах по своите качества много прилича на суроватъчния протеин, най-вече заради спектъра от аминокиселини. Прави се от стърготини, добити от соя. Резултатът е смес, която съдържа приблизително 65-70% протеин. Процесът започва с направата на соев концентрат, от който соевият изолат се получава, след като премине през още обработка. Накрая, той съдържа повече от 85% протеини.

2. Оризов протеин на прах

Оризовият протеин на прах се прави от смлян ориз, който се смесва с ензими, които действат, като разделят протеина. В сравнение със суроватъчния протеин на прах, този вид съдържа значително по-малко протеини, обикновено между 50 и 78%. Освен това и спектърът от аминокиселини в него също не е от най-добрите. Но това лесно може да се поправи, като се комбинира с грахов протеин на прах.

3. Конопен протеин на прах

Конопеният протеин на прах се получава след пресоване и смилане на конопено семе. Крайният протеин на прах съдържа приблизително 50% протеини. Както и при предходния вид протеин, този не съдържа най-добрия спектър от аминокиселини. Отново бихме могли да го комбинираме с грахов или друг вид протеин на прах.

4. Грахов протеин на прах

Граховият протеин на прах е сравнително добра алтернатива на суроватъчния, тъй като съдържа по-голямо количество левцин. Тази аминокиселина може да се похвали с по-добър анаболен потенциал. За да се постигне дори още по-добър спектър от аминокиселини, най-добре е да го комбинирате с оризов протеин на прах. Граховият протеин на прах изпъква с голямото си съдържание на фибри, което ще ви бъде от полза, ако търсите продукт, който да ви засища по-качествено.

5. Мултикомпонентен протеин на прах

Мултикомпонентните протеини на прах представляват най-доброто, което природата може да предложи на едно място. Причината за това е, че те комбинират няколко източника на протеини и така се намалява недостигът, който се получава, когато има ограничено количество аминокиселини. По този начин ще получите функционален растителен протеин на прах с идеален състав и много по-добър спектър от аминокиселини.

Искате ли да научите повече за растителните източници на протеини? Ако отговорът ви е да, тогава задължително трябва да прочетете нашата статия: Кои са най-добрите източници на растителни протеини и защо е добре да ги включите към диетата си?      

Каква е оптималната доза протеин?

Оптималното количество на протеин, което приемате зависи от много фактори, като индивидуална физика и телесна композиция, както и цялостен разход на енергия и физическа активност. Като цяло, можем да приемем, че универсалната доза от 20-40 гр протеини е оптимална. Това обикновено е една мерителна лъжица от протеин на прах, която в повечето случаи побира 30 гр. В случая с растителния протеин на прах, можете да добавите още няколко грама. Причината е, че те най-често съдържат по-малко количество протеини и по-трудно се обработват от храносмилателната система.

Кога и как да използвате протеин на прах?

 • като част от разнообразни ястия, които искате да обогатите с протеини 
 • когато приготвяте сладкиши, богати на протеини
 • като напитка след тренировка, за да подпомогнете възстановяването и да се погрижите за увредените мускулни фибри 
 • като закуска, в случай, че гладът ви изненада и нямате време да си приготвите храна 
 • когато търсите по-лесен начин да увеличите приема си протеини 

За кого са подходящи протеините на прах?

 • За хора, които искат да увеличат приема си на протеини.
 • За атлети, които искат да подпомогнат растежа на мускулите си.
 • За готвачи, които искат да обогатят ястията си с протеини и да създадат вкусни фитнес рецепти.
 • За хора, които искат да отслабнат и търсят храни, които да ги заситят за по-дълго време и да държат надалеч желанието за консумация на сладки храни. 
 • За всеки, който иска да разнообрази диетата си и да я обогати с нови вкусове. 

Искате ли да научите повече за протеините на прах и как да изберете най-добрия продукт за себе си? Ако отговорът ви е да, тогава прочетете статията ни: Как да изберем правия протеин за отслабване или растеж на мускулите?

Покажи още

Продукти 1-30 от 92

Страница
на страница
Задай във възходяща посока
Категория
Производител:
 1. GymBeam (18)
 2. The Protein Works (12)
 3. VanaVita (6)
 4. Optimum Nutrition (6)
 5. Purasana (4)
 6. Mars (4)
 7. Applied Nutrition (4)
 8. BeastPink (3)
 9. Nutrend (3)
 10. GYMQUEEN (3)
 11. Reflex Nutrition (3)
 12. OstroVit (3)
 13. Bodylab24 (2)
 14. Megabol (2)
 15. ProSupps (2)
 16. ActivLab (2)
 17. BSN (2)
 18. PVL (2)
 19. Mammut Nutrition (2)
 20. Goldfield (1)
 21. Diet Food (1)
 22. Stacker2 (1)
 23. MuscleTech (1)
 24. Ghost (1)
 25. NOW Foods (1)
 26. Amazing Grass (1)
 27. Universal Nutrition (1)
 28. Go On Nutrition (1)
Вкус
 1. шоколад (34)
 2. ванилия (27)
 3. ягода (23)
 4. неовкусено (19)
 5. бисквитки с крем (14)
 6. ванилов сладолед (11)
 7. банан (10)
 8. ванилов крем (9)
 9. шоколадова коприна (8)
 10. шоколадов лешник (7)
 11. ягодов крем (6)
 12. шоколадов кокос (5)
 13. бял шоколад с кокос (5)
 14. бананов млечен шейк (4)
 15. бял шоколад с малина (4)
 16. солен карамел (4)
 17. банан с ягода (3)
 18. ягодов млечен шейк (3)
 19. карамел (3)
 20. кокос (3)
 21. шамфъстък (3)
 22. френски ванилов крем (3)
 23. шоколадов шейк (3)
 24. натурално (3)
 25. солен карамел (3)
 26. шоколад с череша (3)
 27. бананов крем (2)
 28. salted caramel bandit (2)
 29. мляко с шоколад (2)
 30. бананово смути (2)
 31. портокал (2)
 32. strawberry splash (2)
 33. белгийска шоко мока (2)
 34. йогурт с малини (2)
 35. ванилия и стевия (2)
 36. лате макиато (2)
 37. шоколад и боровинки (2)
 38. млечен шоколад (2)
 39. троен шоколад (2)
 40. зелена ябълка (2)
 41. ягоди & крем (2)
 42. шоколадов десерт (2)
 43. шоколадова бисквитка (2)
 44. шоколадов сладолед (2)
 45. шоколадов фъстък (2)
 46. шоколадово фъстъчено масло (2)
 47. шоко фъстъчена бисквитка (2)
 48. фъстъчено масло (2)
 49. ванилена торта (2)
 50. двойно повече шоколад (2)
 51. вкусна ягода (2)
 52. бисквитка (2)
 53. ванилия (1)
 54. ванилия и карамел (1)
 55. ванилия и кокос (1)
 56. ванилов чийзкейк (1)
 57. бадем с шамфъстък (1)
 58. диня (1)
 59. choc peanut cookie dough (1)
 60. Strawberry Cheesecake Chocolate Chip (1)
 61. сладолед с шамфъстък (1)
 62. oризов пудинг с канела (1)
 63. маслени бисквити (1)
 64. choco honeycomb (1)
 65. шоколадови бонбони (1)
 66. choco bueno (1)
 67. chocolate orange swirl (1)
 68. white chocolate peanut (1)
 69. шоко карамелена бисквитка (1)
 70. ванилия фюдж (1)
 71. шоколодово ментово брауни (1)
 72. cheeky choc coconut (1)
 73. бътерскоч вълнички (1)
 74. ягода с малина (1)
 75. ванилов милкшейк (1)
 76. йогурт с череша (1)
 77. дива малина (1)
 78. pineapple coconut (1)
 79. тирамису (1)
 80. шоколадов карамел (1)
 81. горски плод (1)
 82. двоен шоколад (1)
 83. парченца двоен шоколад (1)
 84. сладолед с кафе (1)
 85. кокосов крем (1)
 86. шоколад със стевия (1)
 87. ментов шоколад (1)
 88. фъдж брауни с шоколад (1)
 89. шоколад с какао (1)
 90. ледено кафе (1)
 91. шоколадово брауни (1)
 92. мляко с мюсли (1)
 93. карамел тофи фъдж (1)
 94. лате с карамел (1)
 95. макиато с карамел (1)
 96. кафе лате (1)
 97. боровинки (1)
 98. биксвитка (1)
 99. лешници с шоколад (1)
 100. киви с банан (1)
 101. ягода и киви (1)
 102. студен чай праскова (1)
 103. ягода и бял шоколад (1)
 104. ягода и стевия (1)
 105. бисквити Сникердудълс (1)
 106. сладък шоколад (1)
 107. малина (1)
 108. Пиня колада (1)
 109. фъстъчено масло с шоколад (1)
 110. peanut butter cereal milk (1)
 111. passion fruit & mango (1)
 112. лимонен чийзкейк (1)
 113. оригинален (1)
 114. плодов микс (1)
 115. милионерски масленки (1)
 116. бял шоколад (1)
 117. марс (1)
 118. mango vanilla (1)
 119. манго с маракуя (1)
 120. лимон лайм (1)
 121. плодово мляко с мюсли (1)
Опаковка (g)
 1. 1000 g (26)
 2. 2000 g (12)
 3. 500 g (12)
 4. 1800 g (5)
 5. 30 g (5)
 6. 400 g (4)
 7. 875 g (4)
 8. 600 g (4)
 9. 2270 g (4)
 10. 400 x 30g (3)
 11. 900 g (3)
 12. 700 g (3)
 13. 2500 g (3)
 14. 910 g (2)
 15. 750 g (2)
 16. 4540 g (2)
 17. 3000 g (2)
 18. 2250 g (2)
 19. 1810 g (2)
 20. 360 g (1)
 21. 1590 g (1)
 22. 24 x 30 g (1)
 23. 200 x 30 g (1)
 24. 50 x 30 g (1)
 25. 150 g (1)
 26. 918 g (1)
 27. 816 g (1)
 28. 2400 g (1)
 29. 908 g (1)
 30. 1600 g (1)
 31. 420 g (1)
 32. 907 g (1)
 33. 1814 g (1)
 34. 2200 g (1)
 35. 680 g (1)
 36. 1200 g (1)
 37. 450 g (1)
 38. 896 g (1)
Таблетки
 1. 60 табл (1)
цвят
 1. lilac (2)
Капсули
 1. 120 капс (1)
Текстура
 1. на прах (89)
 2. капсули (2)
 3. хранителни продукти (1)
Микс
 1. смес (69)
 2. чист (23)
Метод на преработка на протеина
 1. друг метод (34)
 2. концентрат (15)
 3. изолат (11)
 4. хидролизат (6)
Източник на протеини
 1. суроватка (33)
 2. многокомпонентен (17)
 3. казеин (6)
 4. грах (3)
 5. говежди (2)
 6. конопено семе (2)
 7. ориз (2)
 8. соя (2)
 9. яйчен албумин (1)
Продуктови етикети
 1. Vegan (24)
 2. BIO (12)
 3. New (1)
 4. SK GREAT DEAL (1)
 5. CZ GREAT DEAL (1)
 6. HU GREAT DEAL (1)
 7. RO GREAT DEAL (1)
 8. HR GREAT DEAL (1)
 9. BG GREAT DEAL (1)
 10. UA / RU GREAT DEAL (1)
 11. SI GREAT DEAL (1)
 12. PL GREAT DEAL (1)
 13. GR GREAT DEAL (1)
 14. IT GREAT DEAL (1)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (73)
Вегански (24)
Без глутен (62)
Без лактоза (30)
Био (12)
Без ГМО (65)
Без изкуствени подсладители (25)
Без пластмасови опаковки (92)
Без аспартам (88)
 1. Протеин Just Whey - GymBeam
  Протеин Just Whey - GymBeam
  94%
  94 % (1014)
  51,95лв.
 2. Протеин 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  Протеин 100% Whey Gold Standard - Optimum Nutrition
  92%
  92 % (665)
  39,95лв.
 3. Протеини True Whey - GymBeam
  Протеин True Whey - GymBeam
  91%
  91 % (1924)
  43,95лв.
 4. Протеин Yum Yum Whey 1000 гр - BeastPink
  Протеин Yum Yum Whey 1000 гр - BeastPink + подарък
  93%
  93 % (536)
  54,95лв.
 5. Протеин Anabolic Whey - GymBeam
  Суроватъчен протеин Anabolic Whey - GymBeam
  93%
  93 % (291)
  24,95лв.
 6. Хидролизиран колаген RunCollg – GymBeam
  Хидролизиран телешки колаген RunCollg – GymBeam
  96%
  96 % (312)
  32,95лв.
 7. Протеин Pure IsoWhey - GymBeam
  Суроватъчен протеин изолат Pure IsoWhey - GymBeam
  89%
  89 % (338)
  68,95лв.
 8. Diet Whey - Applied Nutrition
  Diet Whey - Applied Nutrition
  99%
  99 % (17)
  63,95лв.
 9. Whey Protein 80 - The Protein Works
  Суроватъчен протеин Whey Protein 80 - The Protein Works
  90%
  90 % (91)
  37,95лв.
 10. Протеини Соев изолат 1000 г - GymBeam
  Протеинов соев изолат 1000 г - GymBeam
  86%
  86 % (251)
  22,95лв.
 11. Formel 90 Protein - Mammut Nutrition
  Протеин Formel 90 - Mammut Nutrition
  79%
  79 % (15)
  94,95лв.
 12. Протеин Mutant Whey - PVL
  Протеин Mutant Whey - PVL
  88%
  88 % (209)
  45,50лв.
 13. GymBeam Vegan Blend - 1000 g chocolate
  Vegan Blend Protein - GymBeam
  73%
  73 % (155)
  38,50лв.
 14. Колаген Marine Beauty – BeastPink
  Колаген Marine Beauty – BeastPink
  95%
  95 % (51)
  22,95лв.
 15. Critical Whey - Applied Nutrition
  Critical Whey - Applied Nutrition
  98%
  98 % (11)
  101,95лв.
 16. Diet Vegan Protein - The Protein Works
  Diet Vegan protein - The Protein Works
  87%
  87 % (50)
  24,95лв.
 17. Протеин ISO-XP - Applied Nutrition
  Протеин ISO-XP - Applied Nutrition
  100%
  100 % (7)
  83,95лв.
 18. Vegan Protein Extreme - The Protein Works
  Vegan Protein Extreme - The Protein Works
  85%
  85 % (58)
  28,95лв.
 19. Протеин FueSix - GymBeam
  Протеин FueSix - GymBeam
  74%
  74 % (49)
  84,95лв.
 20. Animal Whey - Universal Nutrition
  Animal Whey - Universal Nutrition
  100%
  100 % (2)
  129,95лв.
 21. IsoFue - GymBeam
  Протеин IsoFue - GymBeam
  61%
  61 % (14)
  125,95лв.
 22. Micellar Casein - GymBeam
  Протеин мицеларен казеин 1000 гр - GymBeam
  81%
  81 % (148)
  45,50лв.
 23. Egg Albumin - GymBeam
  Яйчен албумин - GymBeam
  84%
  84 % (79)
  74,95лв.
 24. Протеин Breakfast 1000 g - ActivLab
  Протеин Breakfast 1000 g - ActivLab
  87%
  87 % (42)
  25,95лв.
 25. Protein Syntha 6 2300 g - BSN
  Протеин Syntha 6 - BSN
  94%
  94 % (76)
  109,95лв.
 26. Slim Queen Shake - GYMQUEEN
  Slim Queen Shake - GYMQUEEN
  87%
  87 % (24)
  55,50лв.
 27. Протеин Quattro Pro - Megabol
  Протеин Quattro Pro - Megabol
  71%
  71 % (138)
  31,95лв.
 28. Изолат от соев протеин 90 - The Protein Works
  Изолат от соев протеин 90 - The Protein Works
  81%
  81 % (27)
  29,95лв.
 29. Rice Protein GymBeam 1000 g
  Оризов протеин 1000 гр - GymBeam
  72%
  72 % (110)
  38,50лв.
 30. Proteín Nitro-Tech Performance - MuscleTech
  Протеин Nitro-Tech Performance - MuscleTech
  85%
  85 % (24)
  139,95лв.

Продукти 1-30 от 92