ActivLab Други аминокиселини

Други аминокиселини от производител ActivLab е категория продукти, в която ще намерите аминокиселини, като цитрулин, орнитин, таурин и лизин. Всяка от тях играе различна роля в тялото. Някои участват в растежа на мускулната маса и подпомагат оптималното функциониране на мускулите, други влияят върху спортното представяне, съня, справянето със стреса, настроението и паметта.

 Покажи още

Кои са функциите на другите аминокиселини?

Лизинът се нарежда сред есенциалните аминокиселини, които тялото ни не може да произведе самостоятелно. Затова е необходимо да си гарантираме техния прием чрез диетата или с помощта на хранителни добавки. Тази аминокиселина е една от градивните единици на протеините, които образуват мускули и други тъкани в тялото. Така се свързва директно с растежа и предпазването на мускулната маса, което е важно при всяка активност. По-често се използва в комбинация с други есенциални аминокиселини под формата на следтренировъчна напитка.

Аминокиселината, наречена цитрулин е способна да се превърне в аргинин в тялото, който от своя страна е предшественик на азотния оксид. Той разширява кръвоносните съдове и така подпомага притока на кръв към мускулите. Благодарение на това, гарантира захранването на работещите мускули с кислород и хранителни вещества, както и ефективното премахване на отпадачните продукти от метаболизма. Това води до по-качествено възстановяване и прави цитрулина много популярна част от предтренировъчните напитки, които подпомагат представянето.

Цитрулин в комбинация с аргинин и орнитин са важна част от цикъла на урея, който участва в естествената детоксикация на тялото. Тези аминокиселини вземат участие в разграждането на излишния амоняк, нивата на който обикновено се увеличават по време на високоинтензивна спортна активност. Както може би знаете, високите нива на амоняк причиняват умора, а тези аминокиселини могат да помогнат за забавянето ѝ.

Тауринът е често срещана съставка в енергийните напитки, тъй като влияе едновременно на физическото и на умственото представяне. Съдържа се естествено в мозъка и мускулите, където играе важна роля в процеси, свързани с тяхното функциониране. Когато говорим за умствено представяне, трябва да споменем и тирозина, който е предшественик на хормоните на щитовидната жлеза, както и на допамина и адреналина. Тези две вещества са особено важни за справянето със стресови ситуации, концентрацията, но и за предизвикването на усещане за удовлетворение и добро настроение. Това е и причината тирозинът да се нарежда сред популярните ноотропици, които се използват за подпомагане на мозъчните функции, като памет и мисловна дейност.

Следва есенциалната аминокиселина триптофан, която влияе на настроението, усещането за удовлетвореност и съня. Причината е, че е предшественик на невротрансмитера серотонин, който е тясно свързан с тези сфери. От своя страна теанинът е известен с успокояващия ефект, който оказва върху цялото тяло. Той действа в комбинация с кофеина и може да забави действието му. Това със сигурност ще е от полза за онези, които са чувствителни към кофеина. 

Цистеин и глицин са необходими за производството на един от най-популярните антиоксиданти, наречен глутатион. Така се предпазват клетките в тялото от оксидативен стрес. В тази връзка, трябва да споменем аминокиселината карнозин, която също може да се похвали с антиоксидантен ефект.

Благодарение на различните си и разнообразни ефекти върху тялото, тези вещества са популярна част от хранителните добавки за атлети, но и за всеки, който би искал да подпомогне физическото и умственото си представяне.

 Покажи по-малко

1 Продукт

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. GymBeam (18)
 2. NOW Foods (12)
 3. OstroVit (5)
 4. ActivLab (1)
 5. Mammut Nutrition (1)
Вкус
 1. ябълка (1)
 2. лимон (1)
Маса в грамове
 1. 200 g (1)
Цветове
 1. shadow (1)
 2. violet (1)
Форма
 1. на прах (1)
Смес
 1. смес (1)
Правна категория на продукта
Продуктови етикети
 1. Vegan (1)
Филтриране по
Вегетариански (1)
Веган (1)
Без глутен (1)
Без лактоза (1)
Био (1)
Без ГМО (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (1)
 1. Citrulline Xtra - ActivLab
  Citrulline Xtra - ActivLab
  76%
  76 % (6)
  16,50лв.

1 Продукт