Желязо

Желязо е основен минерал, който осигурява правилното транспортиране на кислорода от белите дробове до други тъкани на човешкото тяло. То допринася за производството на червени кръвни клетки и хемоглобин, червен кръвен пигмент, чиято роля е да разпределя кислорода в тялото. Желязото спомага за правилен метаболизъм, който е важен за производството на енергия и освен това подпомага функциите на имунната система. В допълнение, този минерал намалява изтощението и чувството за умора и играе важна роля в процеса на делене на клетките.

 Покажи още

Препоръчителната дневна доза желязо е 8 мг за възрастни мъже и 18 мг за възрастни жени, а бременните трябва да приемат до 27 мг от него. Тези стойности обаче могат да варират, например, в зависимост от физическата активност, тъй като загубата на желязо е директно свързана със загубата на пот от тялото. По този начин може да се стигне до дефицит на желязо в организма, който може да доведе до анемия, лошо храносмилане, умора или косопад. Рискови групи са предимно децата, младежите и жените, които губят желязо по време на менструалния си цикъл. Поради това е важно недостигът на желязо в диетата ни да се компенсира с помощта на хранителни добавки, като например Желязо под формата на капсули.

Какъв е препоръчителният прием на желязо?

Препоръчителен дневен прием според методологиите на Европейския орган за безопасност на храните (наричан по-долу EFSA) и референтните стойности на Дружеството по хранене на немскоговорящите страни (наричан по-долу DACH) за средностатистически възрастен.

 • Препоръчителна дневна доза според EFSA: 11 mg за мъже и 16 mg за жени
 • Препоръчителна дневна доза според DACH: 10 mg за мъже и 15 mg за жени

Въпреки това, тези предложени стойности могат да варират в зависимост, например, от физическата активност, тъй като желязото се губи от тялото чрез потта. Поради това някои хора може да имат дефицит на желязо, което може да доведе до анемия, храносмилателни проблеми, умора или косопад. Рискови групи са децата, младите хора и жените, които губят желязо по време на менструалния цикъл. Поради това е препоръчително да компенсирате липсата на желязо чрез диета под формата на хранителна добавка, като желязо на капсули.

Сред основните източници на желязо се нареждат бобовите растения, телешкото месо, спанакът, млечните продукти и ядките. Но желязото от растителни източници е по-трудно за усвояване от организма от желязото от животински източници. Ето защо дори веганите не трябва да забравят да приемат достатъчно желязо от храната си или с помощта на хранителни добавки. В тази категория ще намерите и Iron complex, който е подходящ за вегани и съдържа комбинация от желязо, цинк, витамин С и фолиева киселина.

 

 Покажи по-малко

4 продукти

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. GymBeam (2)
 2. NOW Foods (2)
Вкус
 1. неовкусено (1)
Маса в милилитри
 1. 237 ml (1)
Цветове
 1. shadow (3)
Капсули
 1. 120 капс (2)
 2. 90 капс (1)
Форма
 1. капсули (3)
 2. течност (1)
Смес
 1. чист (4)
Правна категория на продукта
Продуктови етикети
 1. Vegan (4)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (4)
Веган (4)
Без глутен (4)
Без лактоза (4)
Био (4)
Без ГМО (3)
Без изкуствени подсладители (2)
Без пластмасови опаковки (4)
Без аспартам (4)
 1. Желязо - GymBeam
  Желязо - GymBeam
  98%
  98 % (66)
  9,95лв.
 2. Iron chelate - GymBeam
  Железен хелат - GymBeam
  90%
  90 % (2)
  12,95лв.
 3. Iron 18 mg - NOW Foods
  Iron 18 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (2)
  18,95лв.
 4. Iron Liquid - NOW Foods
  Не е в наличност

4 продукти