OstroVit Изотонични напитки

Изотонични напитки от производител OstroVit  са предназначени за бързо допълване на течности, минерали и йони, от които има тялото нужда. Тялото чрез потенето по време на тежка тренировка тялото не отделя само вредни вещества и вода, но и важни минерали, като натрий, калий и магнезий. Така тялото губи количество йони, и затова организмът попада в дисбаланс.

Защо да изберете йонна напитка?

 • допълва изгубени течности, 
 • предпазва от мускулни спазми и от световъртеж, 
 • допълва минерали, йони и електролити,
 • допълва нужна енергия при спорт,
 • поддържат постоянно ниво на ефективност,
 • предотвратява възможен колапс.


Как да си изберем йонна напитка?
Йонни или спортни напитки са различават главно по съдържанието им и по количество активни вещества, йони, които съдържат. Това се нарича тоничност. Тези концентрации на напиткатe се сравняват с тонуса на кръвната плазма и на тази основа различаваме:

Хипотонични напитки - имат по-нисък тонус от кръвната плазма,
Изотоничните напитки - имат една и съща тоничност, т.е. съдържанието на осмотични вещества като плазма,
Хипертонични напитки - имат по-висока тоничност от кръвната плазма.

1. Хипотонични напитки
Хипотоничните напитки се използват най-често при едночасово физическо натоварване и съдържат по-ниско съотношение на йони, отколкото кръвната плазма. Те се използват за хидратиране на организма и са подходящи за по-дълготрайно натоварване, при което тялото отделя голямо количество пот, като бягане или колоездене. Това е така, защото хипотоничните напитки осигуряват бързо хидратиране на организма по време на тренировка, допълват минералите, при което съдържанието на въглехидрати в тях е много ниско. Те се характеризират с бързото им усвояване от организма и бърз достъп на течности за организма, поради това са подходящи по време на тренировка. Освен това, те съдържат и минерали и витамини в минимални количества, като калий, калций, магнезий, хлор, витамин B6, C и други.

Резюме:

• подходящи за едночасово физическо натоварване,
• идеални при по-лека тренировка,
• препоръчват се да се консумират преди, по време и след тренировка,
• осигуряват бързо хидратиране,
• бързо се усвояват,
• допълват минерали и витамини,
• съдържат малко въглехидрати.

2. Изотонични напитки
Изотоничните напитки съдържат същото съотношение на йони като кръвната плазма и се използват за йонизиране на организма. Своето приложение намират там, където има прекомерно потене и до едночасово физическо натоварване, като например скуош или тенис. При таково физическо натоварване, което се отнася до издръжливост, но изисква много мускулна сила, потенето е значително по-концентрирано и няма така прекомерна загуба на течности, но пък има загуба на йони. Следователно, трябва да се добавят по-големи количества йони, особено натрий, калий, магнезий и калций. Изотонични напитки са източник на течности, важни електролити, т.е. минерали и въглехидрати, при около 6 до 8%. И затова са подходящи за по-натоварващи колективни спортове, тъй като те са бърз енергиен източник.

Резюме:

• при физическо натоварване траещо до 1 час с прекомерно потене,
• идеален по време на интензивни тренировки, при спортни занимания, които се отнасят до издръжливостта и силови спортове,
• препоръчва се да се консумират преди или след тренировка,
• идеално допълва изгубените йони и минерали,
• те не хидратират достатъчно,
• имат по-високо съдържание на въглехидрати и са бърз енергиен източник.

3. Хипертонични напитки
Хипертоничните напитки имат много висока концентрация на йони, дори по-висока от кръвната плазма. Необмислен прием може да наруши вътрешната среда на спортиста и да прекъсне тренировка. Макар че се използват предимно за медицински цели, при които в повече случаи не се подават устно, но интравенозно, в няколко от случаи намират своето приложение и в спорта. Това е особено в случая, когато е необходимо да допълните освен минералите и запаси от глюкоген след тренировката. Те разполагат с доза въглехидрати и затова са особено полезни във фазата на регенерация.

Резюме:

• рядко се използват в спорта, използват се по-скоро за медицински цели,
• имат по-високо съдържание на въглехидрати и допълват гликоген,
• благоприятно особено за регенерация.

Насоченост на йонната напитка
При избора на йонната напитка е важно да се вземе предвид фокуса на йонната напитка, кога се приема, за да извлечете максимума, който може да даде напитката. Определяме между 3 основни типа фокус:

1. Хидратация на организма, която е тясно свързана с приема на течности през деня. За та тази цел са подходящи хипотонични йонни напитки, но и вода и неподсладени напитки.


2. Йонизацията на организма, която е тясно свързана с физическото напрежение и загубата на минерали и витамини чрез пот. В този случай е важно да се подчертае приемането на изотонични напитки точно преди, по време и в крайни случаи дори след физически упражнения.

3. Регенериране на организма, което е много важна част от целия тренировъчен процес. В този случай говорим за напитки, които осигуряват на тялото важни вещества за защита на мускулната маса и за стимулиране на регенерирането на клетките. Те се консумират единствено след физически упражнения и са предимно хипертонични напитки.

Какво друго ще ни интересува при закупуването на йонни напитки?
Консистенция на напитката - независимо дали е в течна форма, най-често сиропен концентрат в случая на хипотонични напитки или под форма на прах в случая на изотонични напитки. Сиропният концентрат в сравнение с прахообразна форма на напитката има предимството, тъй като не е необходимо да се разтваря и поради това неговото приложение е по-лесно. Разтварянето на напитка на прах трае по-дълго време и ако прахът поеме влага, йонната напитка вече не може добре да се разтвори.

Лесно съхраняване - сиропните йонни напитки след отварянето им могат да се съхраняват на сухо място или в хладилник. За напитките на прах съхраняването е по-сложно, защото трябва да внимавате да не поеме влага след отварянето им, което може да се случи много лесно.

Вкусът на напитката - този фактор при избирането е важен, но също така и много индивидуален. Всеки от нас харесва различни вкусове и затов изборът зависи от нашите предпочитания.

Покажи още

1 Продукт

на страница
Задай във възходяща посока
Изчисти филтъра
Производител:
 1. Nutrend (4)
 2. GymBeam (3)
 3. ActivLab (2)
 4. Weider (1)
 5. OstroVit (1)
Вкус
 1. портокал (1)
 2. круша (1)
 3. lemon and mint (1)
Опаковка (g)
 1. 500 g (1)
Текстура
 1. на прах (1)
Микс
 1. смес (1)
Продуктови етикети
 1. Vegan (1)
Филтриране по
Вегетариански (1)
Вегански (1)
Без глутен (1)
Без лактоза (1)
Био (1)
Без ГМО (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (1)
 1. Isotonic - OstroVit
  Isotonic - OstroVit
  50%
  50 % (2)
  19,95лв.

1 Продукт