Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Други минерали

Други минерали

Други минерали

Други минерали са неорганични хранителни вещества, от които се нуждаем за нашето здраве. Те представляват около 4% от човешкото тегло. Въпреки това тяхното точно количество в организма е индивидуално в зависимост от възрастта, теглото, пола и други фактори. Дефицитът на минерали в организма може да предизвика анемия, диабет или затлъстяване, но може да се отрази и във външния вид на косата, кожата или ноктите.

Виж още

Минералите се делят на две основни групи. Първата е макроелементите, които тялото се нуждае в по-големи количества, втората група са микроелементи, т.е. елементи, от които се нуждаем само в по-малко количество. Освен макроелементите и микроелементите в нашето тяло има и ултрамикроелементи.

 

Минерални макроелементи

Това са минерални вещества, от които тялото се нуждае в големи количества. Те включват: калций, магнезий, сяра, фосфор, калий, натрий и хлор.

 

Калций (Calcium)

Цели 99% от калция се отлага в костите и зъбите, за да се запази тяхната устойчивост и сила, а останалата част е участва в метаболизма. Човешкото тяло се нуждае от калций, за да контрахира мускулите, да разширява кръвоносните съдове и правилно предава нервните импулси. Калцият също има ефект върху освобождаването на хормоните и ензимите, които засягат всички функции на човешкото тяло. По-специално веганите и хората, страдащи от непоносимост към лактоза трябва да се погрижат за достатъчен прием на калций.

 

Магнезий (Magnesium)

Той е важен минерал в производството на енергия, за мускулна контракция и минерализацията на костите. Мазнезият допринася за правилното функциониране на метаболизма, спомага за облекчаване на умората и насърчава правилното функциониране на ендокринната система. Магнезият влияе върху защитата на организма от депресия. Недостигът му влияе върху повишеното кръвно налягане, главоболие и мигрена, както и повишена нервност.

 

Сяра (Sulphur)

Този минерал влияе върху ноктите и косата, като се грижи за това те да не се чупят и да са красиви и блестящи. Сярата защитава клетките от токсичните ефекти на тежките метали, стимулира жлъчната секреция и помага на организма да устои на бактериите. Той ни предпазва от негативните ефекти на радиацията, като по този начин забавя процеса на стареене.

 

Фосфор (Phosporus)

Това е минерал, който помага за поддържането на здрави кости. В същото време се грижи за правилното функциониране на съдовете и мускулите. Фосфорът се съдържа в богатата на протеини диета, особено в месото, рибата, ядките и бобовите растения.

 

Калий (Kalium)

Калият се съхранява предимно във вътрешността на клетките на тялото, като достига до 86%. Калият трябва да бъде в съотношение 2: 1 с натрия. Повишената нужда от калий се дължи главно на по-голяма загуба на течности от тялото. Този минерал е важен за много биохимични процеси и неговият дефицит причинява увреждане на нервната дейност и сърцето.

 

Натрий (Natrium)

Той е важен минерал, който позволява предаването на нервни импулси и регулира мускулното дразнене. Неутрализира храносмилането в тънките черва и спомага за образуването на HCl (солна киселина) в лигавицата на стомаха. Натрият е свободно достъпен под формата на готварска сол. Недостигът му се проявява чрез загуба на апетит, загуба на тегло, но също така води до спад в синтеза на протеини и мазнини, умора, главоболие, депресия и мускулни схващания.

 

Хлор (Chlorum)

Това е минерал, който участва в поддържането на киселинно-алкалния баланс. Заедно с натрия и калия регулира осмотичното налягане на кръвната плазма. Хлорът е част от HCl, който се образува в стомаха. Човешкият организъм приема хлор заедно със солта.

Минерални микроелементи

Сред микроелементите, от които тялото се нуждае в по-малки количества, са цинк, желязо, йод, селен, манган, мед, флуор, хром и др.

 

Цинк (Zincum)

Цинкът се счита за супер хранително вещество, което е концентрирано в мускулите, костите, кожата, бъбреците, панкреаса, очите, а при мъжете и в простатата. Цинкът подпомага зарастването на рани и белези, помага за лечение на акне и кожни проблеми. Поддържа функциите на имунна система, подпомага храносмилането, както и растежа и образуването на кости. Проявите на неговия дефицит включват по-лошо зарастване на рани, по-голяма податливост на настинки, кожни проблеми, нарушения при функциите на черния дроб и дори лошо зрение при здрач.

 

Желязо (Ferrum)

Желязото е един от минералите, които имат незаменима функция в човешкото тяло. Неговата задача е да осигури транспортирането на кислород от белите дробове към други тъкани в човешкото тяло. Този минерал гарантира правилното функциониране на имунната система. Желязото допринася за правилния метаболизъм, който е важен за производството на енергия. В допълнение към това той също играе важна роля в процеса на клетъчно деление и е отговорен за образуването на червени кръвни клетки и хемоглобин.

 

Йод (Iodum)

В тялото има около 20 до 50 mg йод, от които почти 25% е в щитовидната жлеза. Йодът е незаменим за правилното й функциониране и е важен за образуването на тироксин. Много добре се усвоява - човешкото тяло може да приеме почти 100%. При липса на йод щитовидната жлеза се увеличава и се образува гуша (увеличена щитовидна жлеза).

 

Селен (Selenium)

Селенът е антиоксидант за тялото, който гарантира, че човешкото тяло расте. Той е от съществено значение за правилното функциониране на черния дроб и щитовидната жлеза, както и за здрава кожа, коса и зрение. Дефицитът на селен се проявява чрез нарушен имунитет, поява на рак, сърдечни заболявания, но също така причинява кожни проблеми, мускулна слабост и умора.

 

Манган (Manganum)

Този минерал е изключително важен за здравословния растеж на костната структура. Също има положителен ефект върху хрущялите и зъбите. Участва в преработването на холестерола, аминокиселините, въглехидратите и на някои витамини, на които помагат да се абсорбира по-добре. Манганът се среща главно в морските дарове (стриди, раци), от рибите го съдържа пъстървата, щуката и костурът. Също така се среща в ядки, бобови растения, семена (слънчоглед, ленено семе, чиа), в пълнозърнести продукти и в зеленолистните зеленчуци.

 

Мед (Cuprum)

Медта улеснява усвояването на желязото и е отговорен за образуването на хемоглобин. Той влияе положително върху нервната система и има антиалергичен ефект, тъй като намалява нивото на хистамин. Медта също насърчава образуването на пигменти и съсирването на кръвта. Укрепва кръвоносните съдове, костите, сухожилията и нервите. При липсата на този минерал в човешкото тяло се наблюдава повишено ниво на холестерол, умора или косопад или увреждане на косата.

 

Флор (Fluorum)

Това е минерал, който е необходим за образуването на костите и зъбите - зъбния емайл. Той предпазва костите от остеопороза и има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Флуорът засяга и мускулния растеж, връзките на съединителната тъкан, кожата и косата. Основният източник на флуор е питейната вода, освен това се намира и в млякото, рибата, месото, бобовите растения и някои зеленчуци.

 

Хром (Chromium)

Хромът се използва за понижаване на холестерола, за лечение на шизофрения, биполярно разстройство и лечение на депресия. Използва се също така за подобряване на спортните постижения, за увеличаване на енергията и за предотвратяване на загубата на умствени функции, свързани с напредването на възрастта.

 

Скрий описанието
Опции за пазаруване
Категория
Производител:
Вкус
Опаковка (g)
Опаковка (ml)
Таблетки
Капсули
Текстура
Микс
Продуктови етикети
Цена
Цена от - до
Филтриране по
  • Вегетариански (19)
  • Вегански (18)
  • Без глутен (22)
  • Без лактоза (22)
  • Био (22)
  • Без ГМО (19)
  • Без аспартам (22)
 1. Chromium Picolinate - GymBeam
  Рейтинг:
  94% (40)
  Специална цена 7,95 лв.
 2. Магнезиев цитрат - GymBeam
  Рейтинг:
  78% (37)
  Специална цена 12,80 лв.
 3. Цинк 100 табл. - GymBeam
  Рейтинг:
  89% (29)
  Специална цена 8,50 лв.
 4. Магнезий Chelate + B6 - GymBeam
  Рейтинг:
  97% (45)
  Специална цена 4,30 лв.
 5. Магнезиев цитрат 200 mg - NOW Foods
  Рейтинг:
  100% (1)
  Специална цена 34,00 лв.
 6. Селен - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (6)
  Специална цена 9,85 лв.
 7. Желязо 120 капсули - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (22)
  Специална цена 9,90 лв.
 8. Калий - GymBeam
  Рейтинг:
  98% (14)
  Специална цена 6,50 лв.
 9. Iron complex - GymBeam
  Рейтинг:
  93% (12)
  Специална цена 11,90 лв.
 10. Бор 3 mg - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 11,90 лв.
 11. Селен 200 mcg - NOW Foods
  Рейтинг:
  100% (1)
  Специална цена 28,00 лв.
 12. Iron 18 mg - NOW Foods
  Рейтинг:
  100% (1)
  Специална цена 31,00 лв.
 13. Хром пиколинат 200 мкг - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 19,00 лв.
 14. Меден бисглицинат - GymBeam
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 13,95 лв.
 15. Калиев глюконат 99 mg - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 19,90 лв.
 16. Цинков хелат 100 таб - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (13)
  Не е в наличност
 17. Течно желязо - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Не е в наличност
 18. Йод-екстракт от келп - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (2)
  Не е в наличност
 19. ZMA® - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Не е в наличност
 20. Хелатиран магнезий - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (31)
  Не е в наличност
 21. Magneslife 10 x 25 ml - Nutrend
  Рейтинг:
  100% (6)
  Не е в наличност

22 продукти

Не намерихте това, което търсите? Свържете се с нас.