Ядкови масла

Ядкови масла   като например фъстъчено масло, масло от кашу или бадемово масло са висококачествени масла с балансирано хранително съдържание, които са подходящи за спортистите и за любителите на здравословния начин на живот. Предимството на тези масла се крие в приятния им вкус, чудесната им текстура, получена благодарение на намачканите ядки, а освен това са и здравословни. Имат високо съдържание на протеини, фибри, антиоксиданти, витамини и минерали, напр. витамин E, магнезий или цинк, полезни за здравето мазнини и омега-3 мастни киселини, които понижават холестерола и кръвното налягане.

МАСЛА СПОРЕД ВИДА НА ЯДКИТЕ

Според вида на ядките, от които са направени, ядковите масла се делят на масло от кашу, бадемово масло, масло от лешници, масло от борови връхчета, както и специфичния вид фъстъчено масло. В допълнение към тях, можете да откриете и масло, произведено от смес от различни видове ядки. И въпреки че повечето ядки имат почти еднакви свойства, те все пак се различават в нещо и зареждат тялото с полезни за здравето вещества в различно съотношение.

Масло от кашу

Ядките кашу, от които се произвежда това масло от кашу, са отличен източник на витамини, протеини и полезни за здравето мазнини. За разлика от другите ядки, кашуто съдържа най-малко мазнини, а цели 80 % от тях представляват ненаситени мастни киселини. Богатото изобилие от мононаситени киселини, чието количество е почти същото, като това в зехтина, може да намали нивата на триглицериди в кръвта. Освен това маслото от кашу е отличен източник на мед. Дори една стандартна доза от него може да предостави на тялото пълната препоръчителна дневна доза от мед. 

За да може маслото от кашу да придобие отличителния си вкус и специфичната си текстура, всички ядки се изпичат преди блендирането. Приготвеното по този начин масло може да се използва като здравословен и вкусен продукт за мазане върху всякакъв вид тестени изделия. Употребата на маслото от кашу в кухнята е наистина широка – можете да го слагате в протеиновите си напитки, както и да го използвате като съставка за различни сладки или солени ястия, приготвяни на уок-тиган или на обикновен тиган. В процеса на отслабване или при задържането на оптимално телесно тегло, маслото от кашу също е полезно, благодарение на голямото си количество мазнини, които правят храната ви по-засищаща и по този начин вие реално ядете много по-малко. Това се потвърждава и от научни изследвания, според които консумацията на ядки кашу значително понижава риска от затлъстяване. Освен това кашуто е добър източник на витамин K, без който костите ви биха страдали от чести фрактури или от остеопороза.

 

Предимствата на маслото от кашу:

● висока енергийна стойност (2600 kJ в 100 g)
● понижава риска от камъни в жлъчката
● ядките от кашу са антиоксиданти и намаляват риска от рак на черния дроб и на стомашно-чревния тракт
● съдържащите се в него минерали калий и магнезий предотвратяват деминерализацията на костите
● широка употреба

 

Фъстъчено масло

Деликатесът, познат от много американски филми, постепенно се превръща в любима храна и в нашата страна. Можете да откриете фъстъченото масло в търговската мрежа също и под имената фъстъчен тахан, фъстъчена каша или фъстъчен крем. Фъстъченото масло има специфичен сладко-солен вкус и въпреки че фъстъците не са ядки, фъстъчените продукти за мазане леко напомнят на вкус на печени ядки.

 

Съществуват различни видове фъстъчен крем. Фъстъченото масло със солен вкус не съдържа никаква добавена захар, така че от гледна точка на ефектите му върху човешкия организъм, то е най-здравословно. От своя страна сладкото фъстъчено масло съдържа малко захар и за някои хора сладкият му вкус може да бъде по-привлекателен. Естествено, най-здравословният продукт е 100% фъстъчено масло без никакви добавени вещества и със 100% съдържание на млени фъстъци.

 

Предимствата на фъстъченото масло:

● здравословна алтернатива на обикновеното масло от мляко
● съдържа полезни за здравето ненаситени мазнини
● висока енергийна стойност (2500 kJ в 100 g)
● високо съдържание на витамини и минерали
● широка употреба

 

Бадемово масло

Бадемите са наричани още "Краля на ядките" заради благоприятните им ефекти върху здравето. Маслото, направено от бадеми, е пълно с протеини, въглехидрати и мазнини, а освен тях съдържа калий, магнезий и множество витамини. Бадемовото масло е храна с приятен вкус и с високо съдържание на витамин E, който подпомага здравословното остаряване, има антиоксидантен ефект и предотвратява развитието на болестта на Алцхаймер. Тъй като в бадемовото масло има много полинаситени мазнини, то служи като средство за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и се грижи за сърдечната дейност и за нивата на холестерола. Благодарение на високото си съдържание на протеини, бадемовото масло е идеална добавка към висококалоричната диета на всички активни спортисти. То поддържа функцията на мускулите и безпроблемния им растеж, тъй като съдържа много магнезий.

 

Ако сравним бадемовото масло с фъстъченото, между основните плюсове на бадемовото масло можем да отчетем 2 пъти по-ниското съдържание на мастни киселини и по-малкото омега-6 мастни киселини. Освен това бадемовото масло е продукт с по-голямо съдържание на фибри. Можете да консумирате бадемово масло като продукт за мазане върху здравословни тестени храни или да го смесвате с протеини, да го използвате в рецепти за различни сладки лакомства или като добавка към смутита или йогурти. Или пък опитайте бадемово масло с банан и шоколад, това е комбинация, на която не могат да устоят дори и най-решителните хора.

 

Предимствата на бадемовото масло:

● високо съдържание на протеини и полезни за здравето мазнини
● голямо количество витамин E и магнезий
● предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система
● подпомага сърдечната функция
● широка употреба

 

Масло от лешници

Вероятно най-известното масло от лешници е лешниковата нуга или Nutella – шоколадов продукт за мазане със съдържание на лешникови ядки, който обаче има много малко общо със здравословния начин на живот. Маслото от лешникови ядки осигурява на тялото много фибри, а освен това в него има голямо количество витамини и минерали. Лешниците са толкова изключителни заради богатото си съдържание на фолиева киселина, която е един от витамините, осигуряващи правилното протичане на метаболизма на протеините и нуклеиновите киселини. Накратко, фолиевата киселина (витамин B9) има грижата за образуването, обновяването и функционирането на клетките.

 

Маслото от лешници със 100% съдържание на лешникови ядки може да бъде изключително ефективно средство за превенция срещу много болести на цивилизацията, като например рака или сърдечно-съдовите заболявания. Това се дължи на балансираното съотношение между наситените и ненаситените мазнини, които намаляват количеството на лошия холестерол в кръвта. Освен това маслото от лешници подпомага храносмилането, детоксикацията на дебелото черво и се грижи за редовното му изпразване.

 

Маслото от лешници съчетава сладък и кисел вкус. Интересна комбинация, която ще ви накара да се влюбите в него. Можете да го използвате в различни солени или сладки рецепти или просто да го намажете върху здравословни тестени изделия.

 

Когато избирате масло от лешници, най-важен е неговият състав, защото повечето от ядковите масла в търговските вериги не съдържат 100% лешникови ядки. В тях ще намерите и голямо количество добавени подсладители, захар, олио и сол.

 

Предимствата на маслото от лешници:

● високо съдържание на фолиева киселина
● подпомага храносмилането
● намалява нивата на лошия холестерол
● служи като средство за превенция срещу сърдечно-съдови заболявания
● широка употреба

 

Ядково масло от смес от различни видове ядки

На пазара има и ядкови масла, които съдържат смес от различни видове ядки. Много честа и популярна комбинация е например миксът от фъстъци, кашу и бадеми при 100% концентрация. Такова ядково масло съчетава най-добрите свойства на всички тези ядки, но съдържа и голямо количество протеини, въглехидрати, полезни за здравето мазнини, витамини и минерали.

 

Предимствата на ядковите масла:

● смес от различни видове ядки
● широка употреба

 

МАСЛА СПОРЕД КОНСИСТЕНЦИЯТА

Фини ядкови масла

Ядковите масла, които се означават като "smooth" или фини, имат лека и кремообразна консистенция. Ситно смлените фъстъци или ядки под формата на крем могат лесно да се намажат и освен невероятния им вкус и чувството, че се топят в устата, не усещате нищо друго. Кремообразните масла от фъстъци или от ядки могат да се консумират като продукт за мазане върху тестени изделия или да се използват като лесно разтворима съставка в сладкиши, напитки, домашен сладолед и други храни.

 

Хрупкави ядкови масла

Алтернатива на финия крем от ядки е хрупкавото масло, което е обогатено с парченца едросмлени фъстъци или ядки. Това масло с малки парченца ядки също може да се намаже на филия, или пък да се използва при приготвянето в домашни условия на различни здравословни и богати на протеини сладкиши или в други фитнес изкушения.

 

Протеинови масла

Повечето магазини за хранителни добавки предлагат както ядкови масла, така и кремове от фъстъци, които са обогатени с протеини. Основната част от протеините във фъстъченото масло са произведени от суроватка. Суроватъчният протеин подпомага растежа на мускулите и се разделя на два основни вида:

 

● ядковото масло, което е обогатено с протеини под формата на суроватъчен концентрат, съдържа повече мазнини и лактоза. Концентрацията на протеини в суроватъчния концентрат е 70 – 85%

● ако си изберете масло, което е обогатено със суроватъчен изолат, можете да бъдете сигурни, че това ядково масло съдържа висококачествени протеини с по-ниско съдържание на мазнини и лактоза и с по-висок дял протеини (от 90 до 98 %)

 

Протеиновите масла с повишено съдържание на протеини са подходящи за консумация по време на фазата на натрупване на обем, както и по време на диета. По форма почти не се различават от стандартните 100% ядкови масла, така че можете да ги консумирате по същия начин – или като продукт за мазане върху филия хляб, или в протеинови напитки и в храни.

 

Предимствата на протеиновите масла:

● увеличено съдържание на протеини
● различни вкусове
● здравословно лакомство без неблагоприятни последици

 

ОВКУСЕНИ МАСЛА

Освен добавените протеини, някои ядкови масла са допълнително овкусени с различни вкусове и аромати. Ако обичате шоколад, ягоди, какао, карамел или други сладки изкушения, а в същото време се нуждаете от храна, която да е богата на протеини, ясно е какво ще изберете.

 

Ядкови масла с вкус на шоколадов крем

Шоколадовите кремове са може би най-популярният вариант в сегмента на овкусените ядкови масла. Това не е изненадващо, като се има предвид, че шоколадът е с нас още от детските години и въпреки че знаем какви негативни ефекти има прекомерната му консумация, не можем да му устоим дори и като възрастни. Поддават му се и най-големите спортисти, които по принцип са хора с огромна воля и решителност. За тях ядковите масла с вкус на шоколадов крем са правилното, здравословно и 100% ядково изкушение, на което могат да се отдадат без никакви угризения.

 

Ядкови масла с вкус на ягода

Не е задължително здравословните ядкови масла да бъдат овкусени само с шоколад. Освен шоколадовия крем, някои магазини предлагат и ядкови масла с вкус на ягоди. С тях можете да си забъркате здравословни и питателни шейкове, йогурти или да овкусявате различни храни, например палачинки.

 

Ядкови масла с вкус на нуга

Не е Nutella, но има подобен вкус. Маслото с нуга със съдържание на здравословни и питателни ядки е предназначено за тези, които са намерили в себе си решителност да подобрят хранителните си навици, но в същото време не могат да се разделят с приятния вкус на нуга. Можете да консумирате всички овкусени ядкови масла с тестени изделия, като например да ги намажете на палачинка или да ги използвате като съставка за фитнес лакомство.

 

Предимствата на овкусените масла:

● различни вкусове
● за хора, които обичат определени вкусове
● здравословно лакомство без неблагоприятни последици
● широка употреба

 

МАСЛА СПОРЕД СЪДЪРЖАНИЕТО НА ЯДКИ

100% ядкови масла

Ядковите продукти за мазане със 100% съдържание на ядки или фъстъци са гаранция, че консумирате чисто и полезно за здравето ядково масло. От всички продукти за мазане, маслата със 100% концентрация на ядки са най-полезни за здравето и осигуряват на организма максималното количество витамини, протеини и минерали. Те не съдържат никакви добавени вещества, като сол, захар, палмово олио или парченца плодове.

 

Масла с добавени вещества

С цел подобряване на вкуса и консистенцията или за да се увеличи срокът на годност, някои ядкови масла се допълват с различни вещества. Хората, които не могат да премахнат сладкото от менюто си, предпочитат шоколадов крем, Nutella или друга тяхна овкусена алтернатива. На пазара има и ядкови масла, които съдържат парченца плодове. Те могат да имат повишено съдържание на захар, а често и добавени вещества, като сол или палмова захар.

Покажи още

Продукти 1-30 от 39

Страница
на страница
Задай във възходяща посока
Производител:
 1. GymBeam (17)
 2. DR. GOERG (8)
 3. VanaVita (3)
 4. The Protein Works (3)
 5. Mars (2)
 6. HealthyCo (1)
 7. BeastPink (1)
 8. Xucker (1)
 9. Bodylab24 (1)
 10. Reese's (1)
 11. Primavika (1)
Вкус
 1. гладко (4)
 2. хрупкав (3)
 3. бял шоколад (2)
 4. неовкусено (2)
 5. кокос (1)
 6. milky (1)
 7. white choc fudge rapids (1)
 8. потапяне в бисквитки и крем (1)
 9. карамелена бисквитка шоко прилив (1)
 10. брауни дълбоко шоко потапяне (1)
 11. ягода (1)
 12. кокос с бял шоколад (1)
 13. солен карамел (1)
 14. шамфъстък (1)
 15. лешници с какао (1)
 16. лешник (1)
 17. хрупкав бадемов кокос (1)
Опаковка (g)
 1. 340 g (15)
 2. 200 g (9)
 3. 30 g (3)
 4. 400 g (3)
 5. 12 x 340 g (3)
 6. 225 g (2)
 7. 250 g (2)
 8. 12 x 200 g (1)
 9. 190 g (1)
 10. 6 x 340 g (1)
 11. 6 x 900 g (1)
 12. 6 x 200 g (1)
 13. 500 g (1)
 14. 990 g (1)
 15. 900 g (1)
 16. 510 g (1)
 17. 12 x 400 g (1)
 18. 350 g (1)
 19. 300 g (1)
 20. 6 x 350 g (1)
Available for SDD
 1. No (5)
 2. Yes (2)
Текстура
 1. хранителни продукти (38)
 2. на прах (1)
Микс
 1. смес (30)
 2. чист (9)
Продуктови етикети
 1. Vegan (21)
 2. BIO (12)
 3. Discount 50% (1)
 4. Discount 38% (1)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (36)
Вегански (21)
Без глутен (33)
Без лактоза (22)
Био (12)
Без ГМО (34)
Без изкуствени подсладители (30)
Без пластмасови опаковки (10)
Без аспартам (37)
 1. 100% Фъстъчено масло - GymBeam
  100% Фъстъчено масло - GymBeam
  93%
  93 % (1021)
  4,95лв.
 2. MoiMüv Protein Spread - GymBeam
  Протеинов крем MoiMüv - GymBeam
  97%
  97 % (191)
  16,95лв.
 3. Yum Yum Protein Spread - BeastPink
  Протеинов крем Yum Yum - BeastPink
  93%
  93 % (27)
  8,95лв.
 4. Pistachio Butter - GymBeam
  Масло от шамфъстък - GymBeam
  98%
  98 % (109)
  21,95лв.
 5. Фъстъчено масло на прах 190 г – GymBeam
  Фъстъчено масло на прах 190 г – GymBeam
  95%
  95 % (79)
  15,95лв.
 6. Cashew butter - Cinnamon rolls - GymBeam
  Масло от кашу - Канелени рулца - GymBeam
  92%
  92 % (12)
  10,95лв.
 7. Almond butter with coconut and white choco - GymBeam
  Бадемово масло с кокос и бял шоколад - GymBeam
  97%
  97 % (222)
  15,50лв.
 8. Протеинов крем Proteinella - HealthyCo
  Протеинов крем Proteinella - HealthyCo
  99%
  99 % (169)
  11,95лв.
 9. Лешниково масло - GymBeam
  Лешниково масло - GymBeam
  94%
  94 % (153)
  15,50лв.
 10. Cashew butter with coconut, white choco and blueberries - GymBeam
  Масло от кашу с кокос, бял шоколад и боровинки - GymBeam
  98%
  98 % (31)
  19,50лв.
 11. Cashew butter with coconut, white choco and strawberry - GymBeam
  Масло от кашу с кокос, бял шоколад и ягоди - GymBeam
  91%
  91 % (60)
  18,95лв.
 12. Triple Nut Butter - GymBeam
 13. Nut Nougat cream - Xucker
  Лешников нуга крем - Xucker
  88%
  88 % (12)
  16,50лв.
 14. Creamy Peanut Butter - Reese‘s
  Кремообразно фъстъчено масло - Reese ‘s
  95%
  95 % (5)
  19,50лв.
 15. Loaded Nuts - The Protein Works
  Фъстъчено масло Loaded Nuts - The Protein Works
  98%
  98 % (11)
  25,50лв.
 16. Фъстъчено масло с карамел и бял шоколад - GymBeam
  Фъстъчено масло с бял шоколад и карамел - GymBeam
  100%
  100 % (7)
  15,50лв.
 17. Cashew butter with chocolate and banana - GymBeam
  Масло от кашу с шоколад и банан - GymBeam
  96%
  96 % (39)
  18,50лв.
 18. Arašidové maslo s kokosom - GymBeam
  Фъстъчено масло с кокос - Gymbeam
  96%
  96 % (100)
  7,95лв.
 19. BIO Hazelnut & Cocoa spread - VanaVita
  БИО Лешников крем с какао - VanaVita
  100%
  100 % (7)
  21,50лв.
 20. Sample Pistachio butter - GymBeam
  Мостра на масло от шамфъстък - GymBeam
  95%
  95 % (9)
  3,50лв.
 21. Crema de Coco - DR. GOERG
  Crema de Coco - DR. GOERG
  90%
  90 % (3)
  10,95лв.
 22. Sample Cashew butter with coconut, white choco and strawberry - GymBeam
  Мостра на масло от кашу с кокос, бял шоколад и ягоди - GymBeam
  96%
  96 % (8)
  2,95лв.
 23. BIO Peanut butter - VanaVita
  БИО Фъстъчено масло - VanaVita
  100%
  100 % (1)
  10,95лв.
 24. Sample Almond butter with coconut and white choco - GymBeam
  Мостра на бадемово масло с кокос и бял шоколад - GymBeam
  87%
  87 % (11)
  2,95лв.
 25. PREMIUM BIO Peanut Butter - DR. GOERG
  ПРЕМИУМ БИО Фъстъчено масло - DR. GOERG
  100%
  100 % (1)
  10,95лв.
 26. Crunchy Almond Coconut Spread - Bodylab24
 27. PREMIUM BIO Coconut Cashew Butter - DR. GOERG
  ПРЕМИУМ БИО Масло с кашу и кокос - DR. GOERG
  100%
  100 % (1)
  14,95лв.
 28. PREMIUM BIO Hazelnut Chocolate Cream - DR. GOERG
  ПРЕМИУМ БИО Лешников Шоколадов Крем - DR. GOERG
  100%
  100 % (3)
  14,95лв.
 29. BIO Peanut Butter - Primavika
  БИО Фъстъчено масло - Primavika
  100%
  100 % (1)
  9,95лв.
 30. PREMIUM BIO Hazelnut Butter - DR. GOERG

Продукти 1-30 от 39