Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Глутамин

Глутамин

Глутамин

Глутаминът e неесенциална аминокиселина, която човешкият организъм е способен да произведе сам. Освен факта, че помага за възстановяването и изграждането на мускулна маса, той е популярен и заради благоприятното въздействие, което оказва на имунната система. Тъй като глутаминът представлява до 60% от аминокиселините в мускулните клетки, препоръчва се неговото приемане при редовни и високоинтензивни тренировки. Едновременно с това глутаминът е идеална хранителна добавка при редуциране на телесното тегло.

Виж още

Източници на глутамин

Глутаминът като аминокиселина е част от храните, богати на белтъчини. Намира се в месото, млечните продукти, яйцата, бобовите растения, белия ориз и тофу. Често е съставна част на хранителните добавки за спортисти най-вече заради антикатаболните му ефекти. Той предотвратява разграждането на мускулни влакна и подпомага функционирането на мускулните клетки.

 

Защо глутаминът е от изключителна важност за тялото?

Глутаминът е най-добре представената аминокиселина в човешкия организъм. Намира се в мускулите, мозъка, кръвта, черния дроб и в белите дробове. Въпреки че нашето тяло може само да го произвежда, в някои ситуации е необходимо да се допълни нивото на глутамин под формата на добавки.

 

Хората, консумиращи малко количество месо и млечни продукти, би трябвало да приемат глутамин като хранителна добавка, като същото се отнася и за спортистите. Въпреки че глутаминът няма пряко влияние върху увеличаването на мускулната маса, той помага при възстановяването на мускулите след интензивна тренировка или при период на стрес, което води до по-бърза регенерация, a по този начин подпомага изграждането на мускулна маса. Неговата роля е нормализирането на растежния хормон, подпомагане на усвояването на глюкозата след тренировка, подпомагане на хидратацията на мускулите и потискане на млечната киселина в мускулите, с което се намалява мускулната треска.

 

Глутаминът е подходяща хранителна добавка при интензивни тренировки и поради факта, че стимулира имунитета. Натоварващите упражнения причиняват дефицит на глутамин, което води до влошаване на функциите на белите кръвни телца, което от своя страна причинява отслабване на имунитета. Можете да приемате глутамин самостоятелно, или като част от вашия любим протеинов шейк.

     

Как да приемате глутамин?

Препоръчителната дневна доза е около 5 грама 3 до 4 пъти дневно.

 

Ползи от приема на глутамин

 • предпазва и възстановява мускулните влакна
 • подпомага секрецията на хормона на растежа и с това и функционирането на мускулните клетки
 • създава антикатаболно състояние, което предотвратява разграждането на мускулна маса
 • подобрява азатния баланс
 • регулира отлагането на гликоген в черния дроб
 • намалява болките в мускулите
 • подпомага обработването на глюкозата след тренировка
 • стимулира имунната система и e отлична превенция срещу заболявания

 

Как се произвежда глутамин в тялото?

 

Глутаминът е най-разпространената свободна аминокиселина в човешкия организъм. Произвежда се в мускулите и чрез кръвта се дистрибутира в органите. Глутаминът е необходимо вещество за производството на белтъчини и глюкоза в тялото. При натоварване и стрес глутаминът подпомага имунната система и функцията на червата. Ако под влияние на стреса организмът употребява повече глутамин отколкото само мускулите, това може да доведе до загуба ва мускулна маса. Този процес е често срещан при лица, страдащи от СПИН.

 

Друго приложение на глутамина

Глутаминът под формата на хранителна добавка се използва и в медицината. Той е подходящо средство за елиминиране на страничните реакции при лечение на рак, при заболявания на нервната система, заболявания на мускулите, ставите и заболявания на храносмилателната система. Подходящ е като хранителна добавка след трансплантация на костен мозък. Хората, страдащи от СПИН приемат глутамин, за да предотвратят загубата на тегло и мускулна маса. Позитивни ефекти от приема на глутамин са открити и при лечение на депресия, смяна на настроенията, раздразнителност, безпокойство и безсъние.

Скрий описанието
Задай във възходяща посока
на страница
Опции за пазаруване
Опаковка
цвят
Опаковка
Опаковка
материал
Цена от - до
Размер
Опаковка
Производител:
Опаковка
ЦВЯТ
Размер
 1. L-Глутамин – GymBeam
  Рейтинг:
  Ревюта: 94% (63)
  Специална цена от  12,95 лв.
 2. BCAA + Glutamine Xpress 600 g - Scitec Nutrition
  Рейтинг:
  Ревюта: 85% (9)
  Специална цена   50,20 лв.
 3. L-Глутамин TABS 300 таблетки - GymBeam
  Рейтинг:
  Ревюта: 97% (19)
  Специална цена   27,95 лв.
 4. L-Глутамин - Scitec Nutrition
  Рейтинг:
  Ревюта: 85% (6)
  Специална цена от  24,95 лв.
 5. Glutamine DNA 309 g - BSN
  Рейтинг:
  Ревюта: 100% (3)
  Специална цена   29,90 лв.
 6. Mega Glutamine - Scitec Nutrition
  Рейтинг:
  Ревюта: 60% (2)
  Специална цена   24,75 лв.
Задай във възходяща посока
на страница
Преглед като Табличен изглед Списък

6 продукти