Пробиотици и храносмилателни ензими
Пробиотици и храносмилателни ензими
Пробиотици и храносмилателни ензими имат доказано положително въздействие върху здравето. Приобиотиците са живи микроорганизми, които естествено се срещат в чревната микрофлора и са от така наречените полезни за здравето бактерии. Има няколко вида като Lactobacilli, Bifidobacteria, Enterococci, Escherichia и Saccharomyces (дрожди). Те допринасят значително за по-добър имунитет и защитни сили на организма, не само превантивно, но и в случай на здравословни проблеми и инфекции. Те подпомагат храносмилането, предпазват лигавиците, помагат при диария, запек и дори намаляват нивата на холестерола. Храносмилателните ензими са биологично активни вещества, произвеждани от жлезите на храносмилателната система, които играят важна роля в химичния процес на смилане на храната. Те работят като органични катализатори (ускорители), разграждащи големи хранителни молекули (протеини, мазнини, въглехидрати) в достатъчно малки единици (аминокиселини, мастни киселини, глюкоза), които тялото може да абсорбира.
За да научите повече за храносмилателните ензими, прочетете статията за техните видове, източници и ползи. Прочетете за значението на пребиотиците в статията Пробиотици: Значението на полезните бактерии за имунитета и общото здраве на спортистите.