Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Витамини

Витамини

Витамини

Витамини  - необходими са за правилното функциониране на метаболизма и имунната система. Ролята на тези хранителни добавки е да запълнят дефицитите от витамини и минерали, възникнали в следствие на недостатъчния прием на тези вещества от храната, при стрес или физическо натоварване. Голямо предимство е фактът, че са дозирани точно и така не може да ви се случи да приемете повече или по-малко от препоръчителното дневно количество. В тази категория ще намерите мултивитамини-комплексни витамини, витамин C, витамин D, мултиминерали, минерали, ZMA и ZMB, но също така и омега-3 мастни киселини.

Виж още

Витамини

Витамините са необходими за правилната функция на метаболизма, подпомагат имунната система и общото здраве на организма. Хиповитаминозата, тоест дефицитът на витамини, може да причини сериозни сърдечни заболявания и дори смърт. И обратно хипервитаминозата, тоест прекомерното количество витамини, също не е полезна за организма, но това състояние почти не може да бъде постигнато. 

Витамините се делят в две основни групи:

 • Витамини, разтворими във вода - B и C
 • Витамини, разтворими в мазнини - A, D, E, K

 

Най-популярните витамини, разтворими във вода

Витамин C

Витамин C, наричан също и аскорбинова киселина, е може би най-популярният от всички витамини. Функцията му е защита на телесните тъкани, стимулиране на защитните сили на организма, регулация на метаболизма на аминокиселините, изхвърляне на холестерола и много други. Чрез приема на витамин C под формата на хранителна добавка тялото ще приеме необходимата дневна доза, тоест не е възможно да го предозирате. Дефицитът на витамин С често се проявява с кървене на венците, косопад, безсъние или влошено физическо представяне. 

 

Витамин B

Витамин B е всъщност група от витамини, в която спадат витамините от B1 до B17. Главната им задача е стимулиране на имунната система и намаляване на стреса. В допълнение към това подпомагат физическата активност, служат като превенция на екземи и подпомагат правилната функция на паметта. Можете да намерите всички витамини от гурпа B в B-комплекса, който в допълнение съдържа и фолиева киселина, холин и инозитол. Дефицитът на витамин B може да причини кожни проблеми, храносмилателни проблеми и безсъние. 

 

Витамин B1 е открит като първи витамин от група В. Нарича се също и тиамин. За този витамин е валидно правилото, че колкото по-голяма доза въглехидрати поемаме, толкова по-голяма нужда от набавянето му имаме, тъй като точно този витамин превръща въглехидратите в енергия. Тялото може да обработва едва 30 mg витамин B1 в даден момент, така че е необходимо регулярно да си го набавяте. Дефицитът на витамин B1 може да причини заболяване на нервната система, наричано бери-бери.

 

Витамин B2, наричан също и рибофлавин, е известен като витамин на растежа. Способен е да влияе върху метаболизма на енергията и желязото. Светлината причинява неговата дегенерация. Научните проучвания доказват, че дефициттъ на този витамин увеличава склонността към анемия. 

 

Витамин B3 е най-стабилният витамин от група B. Известен е и под името никотинова киселина или ниацин. Дефицитът му се проявява рядко, но може да причини анемия или заболяването пелегра. Витамин B3 се използва и в козметичната индустрия.

 

Витамин B6 подобно както витами B2 губи ефект при излагане на слънчева светлина. Известен е под наименованието пиридоксин. Взима участие в метаболизма на аминокиселините и помага за предпазването на клетките от генетични мутации. Нивата му се влияят от употребата на алкохол, тютюнопушенето и контрацептивните таблетки. 

 

Витамин B9, известен като фолиева киселина, има голямо значение най-вече за бременните жени в ембрионалния стадий на развитие на плода. Дефицитът му може да предизвика дори спонтанен аборт или преждевременно раждане на бебето. Тялото е способно да използва този витамин единствено заедно с витамин B12.

 

Витамин B12 е открит като последен от групата на витамин B. Известен е и под наименованието цианоколабамин. Необходим е за тялото при образуване на червените кръвни телца. При честа употреба на алкохол е необходимо редовно да си набавяте този витамин, тъй като алкохолът влошава абсорбцията му. 

 

Най-популярните витамини, разтворими в мазнини

Витамин E е един от витамините, разтворими във вода. Известен е под наименованието токоферол. Необходимо е да се приема, тъй като организмът не е в състояние да го произведе сам. Смята се за естествен антиоксидант, който е необходим за здравето на човешкия организъм, той подсилва стените на кръвоносните съдове и оказва положително влияние върху стабилността на червените кръвни телца. Можете да го намерите в повечето хранителни продукти, което е превенция на недостига му. Често се среща като съставка в козметичните продукти.

 

Витамин D е известен под името калциферол. Среща се само в някои хранителни вещества, най-големият му източник са UV лъчите на слънцето. Този витамин подпомага усвояването на калция и магнезия в костите. подпомага лечението на възпаления на ставите и влияе положително срещу остеопорозата. 

 

Комплексни витамини и мултивитамини

Kомплексните витамини и мултивитамини  служат за стимулиране на имунитета и за поддържане на баланса в организма. Те ппомагат за запълване на хранителните пропуски, причинени от недостатъчния прием на витамини от храната или неодстиг на витамини и минерали в следствие на стрес или висока физическа активност. Голямо предимство на мултивитамините и комплексните витамини е, че съдържат точно необходимата препоръчителна дневна доза от много витамини и минерали едновременно.

 

Витамини за жени

Витаминовите комплекси, които са предназначени специално за жени, най-често съдържат витамини и минерали като витамин B9, витамин C и E, бета-каротин, магнезий, калций, желязо, витамин D, K, цинк, йод и мастни аминокиселини. Тези вещества са необходими за женското тяло за поддържане и подобряване на външния вид, ускоряване на изгарянето на мазнините и едновременно с това за стимулиране на имунитета. При избора на правилните витамини за жени е важно да се вземе предвид възрастта. Една жена в менопауза се нуждае от прием на различни витамини в сравнение с една бременна жена, за която е препоръчително да приема споменатите по-горе витамини, но не бива да забравя приема и на витамин B6 и B12.

 

Витамини за мъже

Мъжете често пренебрегват приема на витамини и минерали. За това и за мъжете е създаден специален комплекс, който най-често съдържа витамин A, D, E, B-комплекс, магнезий, холин, биотин или омега-3 мастни киселини. Често съставките са насочени към подпомагане на растежа на мускулната маса и увеличаване на плодовитостта на мъжете. 

 

Минерали

Mинералите изграждат приблизително 4% от теглото на човек. Това са неорганични хранителни вещества, които са необходими за човешкото здраве. Дефицитът им може да причини анемия, затлъстяване или диабет. Минералите се делят на две главни групи: микроелементи и макроелементи.

 

Минерални микроелементи

Минералните микроелементи са вещества, от които тялото се нужда е малки количества. Тук спадат:

 

Желязо (ferrum) е един от микроелементите, необходими за тялото. Главната му задача е да осигури преноса на кислород от белите дробове към останалите части на тялото. Осигурява и подпомагане на имунната система и играе важна роля в процеса на делене на клетките. Също така подпомага правилния обмен на веществата, който е много важен за производството на енергия. Взима участие и при производството на хемоглобин и червени кръвни телца.

 

Цинк (zincium) е вещество, което се намира в мускулите, костите, кожата, очите, панкреаса, бъбреците и при мъжете в простатата. Цинкът поддържа функциите на имунната система, подобрява заздравяването на раните и белезите, също така подпомага лечението на акне и кожни проблеми. Един от основните признаци на дефицита на цинк е затрудненото заздравяване на раните, кожни проблеми, склонност към простудни заболявания и дори затруднето зрение при сумрак. 

 

Селен (selénium) като антиоксидант се грижи за това човешсият организъм да расте и да се развива. Важен е за правилното функциониране на щитовидната жлеза и черния дроб, здравето на кожата, косата и запазване на доброто зрение. Дефицитът му може да причини мускулна слабост, умора, отслабване на имунната система или чест срещани сърдечни проблеми. 

 

Йод (iodum) се открива в организма в количество приблизително 20 до 50 mg, като цели 25% се намират в щитовидната жлеза. Йодът е необходим за правилното й функциониране и взима участие в производството на тироксин. Човешкият организъм може да приеме 100% от йода, тъй като много добре усвоим. При дефицит на йод се увеличава щитовидната жлеза, което може да причини заболявания на щитовидната жлеза и гуша. 

 

Мед (cuprum) подпомага производството на пигмент и подобрява съсирването на кръвта. Укрепва кръвоносните съдове, сухожилията, нервите и костите. Той има благоприятен ефект върху усвояването на желязото и също спомага за образуването на хемоглобин. Известен е със своите антиалергични свойства, тъй като намалява нивата на хестамин. Дефицитът му се проявява чрез умора или загуба на коса.

 

Манган (manganum) участва в обработването на холестерола, аминокиселините, въглехидратите и някои витамини, на които помагат да се абсорбира по-добре. Той е особено важен за растежа и развитието на здрави кости. Има положителен ефект върху зъбите или хрущялите. Манганът се среща най-често в морските дарове, ядките или семената.

 

Хром (chromium) се използва се за намаляване на холестерола в тялото, за лечение на биполярно разстройство, шизофрения или депресия. Също така е полезен за увеличаване на енергията или подобряване на спортните постижения.

 

 

Флор (fluorum) е необходим за образуването на емайл, зъби и кости. Флуорът също така влияе положително върху растежа на мускулите, кожата, косата или съединителната тъкан. Неговият основен източник е питейната вода, но можем да го открием и в млякото или рибата.

 

Минерални макроелементи

 

Минералните макроелементи са вещества, които тялото има нужда да приеме в по-голямо количество. Тук спадат:

Магнезий  (magnesium) допринася за правилното функциониране на обмяната на веществата, важен е за генерирането на енергия и спомага за намаляване на умората. В същото време тя стимулира мускулните контракции и участва в минерализацията на костите. Той предпазва организма от депресия и насърчава правилното функциониране на ендокринната система. Недостигът му се проявява главно чрез главоболие, мигрена и повишено кръвно налягане.

 

Калций (calcium) е сред най-важните минерали в организма, който е съществен компонент на зъбите и костите. Този минерал е незаменим за образуването на клетки, предаване на мускулни импулси и съсирването на кръвта. Особено хората, страдащи от непоносимост към лактоза и веганите, трябва да обърнат внимание на редовния прием на калций.

 

Натрий (natrium) позволява предаването на нервните импулси и регулира мускулното дразнене. Неутрализира храносмилането в тънките черва и спомага за образуването на солна киселина (HCl) в стомашната лигавица. Натрият е свободно достъпен, може да го намерите например в готварската сол.

 

Калий (kalium) представлява цели 86% от клетките в тялото. Той е важен за биохимичните процеси и неговият прием трябва да бъде увеличен, особено в случай на недостиг на течности.


Скрий описанието
Опции за пазаруване
Категория
Производител:
Вкус
Опаковка (g)
Опаковка (ml)
Таблетки
цвят
  Капсули
  Материал
   Текстура
   Микс
   Размер
    Метод на преработка на протеина
    Източник на протеини
    Продуктови етикети
    Цена
    Цена от - до
    Филтриране по
     • Вегетариански (65)
     • Вегански (59)
     • Без глутен (108)
     • Без лактоза (95)
     • Био (6)
     • Без ГМО (82)
     • Без аспартам (113)
    1. Colla Pink - BeastPink
     Рейтинг:
     95% (134)
     Специална цена   27,90 лв.
    2. Мултивитамини Виталити Комплекс - GymBeam
     Рейтинг:
     94% (152)
     Специална цена   17,95 лв.
    3. Мултивитамини Yummies - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (25)
     Специална цена   12,90 лв.
    4. Витамин С 1000 мг - GymBeam
     Рейтинг:
     98% (39)
     Специална цена   11,90 лв.
    5. ZMB6 - GymBeam
     Рейтинг:
     86% (35)
     Специална цена   11,50 лв.
    6. Магнезиев цитрат - GymBeam
     Рейтинг:
     77% (25)
     Специална цена   12,80 лв.
    7. Мултивитамин Vita Pink - BeastPink
     Рейтинг:
     98% (54)
     Специална цена   15,95 лв.
    8. Витамин D3 2000 IU - GymBeam
     Рейтинг:
     93% (49)
     Специална цена   21,95 лв.
    9. Opti-Men - Optimum Nutrition
     Рейтинг:
     94% (19)
     Специална цена   27,00 лв.
    10. Хелатиран магнезий - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (13)
     Специална цена   21,50 лв.
    11. Vitality Complex Drink - GymBeam
     Рейтинг:
     83% (12)
     Специална цена   19,95 лв.
    12. Animal Pak 44 пакетчета - Universal Nutrition
     Рейтинг:
     96% (35)
     Специална цена   62,90 лв.
    13. Ginger Shot - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (84)
     Специална цена   4,90 лв.
    14. Хиалуронова киселина Forte - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (6)
     Специална цена   19,95 лв.
    15. Витамин C Powder - GymBeam
     Рейтинг:
     90% (35)
     Специална цена   8,80 лв.
    16. Витамини Б-комплекс 120 таблетки - GymBeam
     Рейтинг:
     98% (13)
     Специална цена   9,50 лв.
    17. Магнезий Chelate + B6 - GymBeam
     Рейтинг:
     94% (29)
     Специална цена   4,30 лв.
    18. Мултивитамин Opti Women - Optimum Nutrition
     Рейтинг:
     100% (2)
     Специална цена   25,90 лв.
    19. Витамин D3+K1+K2 Forte - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (5)
     Специална цена   28,90 лв.
    20. Bio Mango shot chilli&turmeric - VanaVita
     Рейтинг:
     100% (12)
     Специална цена   3,90 лв.
    21. Омега 3 - Bodylab
     Рейтинг:
     0% (0)
     Специална цена   16,85 лв.
    22. Витамин D3 1000 IU - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (9)
     Специална цена   8,90 лв.
    23. Мултивитамини Daily Vits - NOW Foods
     Рейтинг:
     0% (0)
     Специална цена   26,90 лв.
    24. Желязо 120 капсули - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (10)
     Специална цена   9,90 лв.
    25. Зелено кафе - GymBeam
     Рейтинг:
     93% (3)
     Специална цена   15,95 лв.
    26. Витамин B-Complex Forte - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (4)
     Специална цена   10,90 лв.
    27. Витамин C + D3 1000 IU - GymBeam
     Рейтинг:
     100% (2)
     Специална цена   12,50 лв.
    28. Daily Formula 100 tab - Universal Nutrition
     Рейтинг:
     88% (5)
     Специална цена   15,85 лв.
    29. Animal Pak Powder - Universal Nutrition
     Рейтинг:
     89% (7)
     Специална цена   17,95 лв.
    Покажи повече продукти
    Покажи повече продукти

    Продукти 1-30 от 114