Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Витамини

Витамини

Витамини

Витамини са от съществено значение за правилното функциониране на метаболизма и имунната система. Ролята на тези хранителни добавки е да допълнят дефицита от витамини, който се създава при недостатъчен прием от храната, при стрес или увеличена физическа активност. Огромното предимство е, че те са точно дозирани,  така че никога няма да се случи да приемете повече или по-малко от препоръчителната дневна доза. В тази категория ще намерите мултивитамини - комплексни витаминивитамин Cвитамин Dвитамин Aвитамин E и витамини от група B.

Виж още

Витамини

Витамините са необходими за правилната функция на метаболизма, подпомагат имунната система и общото здраве на организма. Хиповитаминозата, тоест дефицитът на витамини, може да причини сериозни сърдечни заболявания и дори смърт. И обратно хипервитаминозата, тоест прекомерното количество витамини, също не е полезна за организма, но това състояние почти не може да бъде постигнато. 

Витамините се делят в две основни групи:

 • Витамини, разтворими във вода - B и C
 • Витамини, разтворими в мазнини - A, D, E, K

 

Най-популярните витамини, разтворими във вода

Витамин C

Витамин C, наричан също и аскорбинова киселина, е може би най-популярният от всички витамини. Функцията му е защита на телесните тъкани, стимулиране на защитните сили на организма, регулация на метаболизма на аминокиселините, изхвърляне на холестерола и много други. Чрез приема на витамин C под формата на хранителна добавка тялото ще приеме необходимата дневна доза, тоест не е възможно да го предозирате. Дефицитът на витамин С често се проявява с кървене на венците, косопад, безсъние или влошено физическо представяне. 

 

Витамин B

Витамин B е всъщност група от витамини, в която спадат витамините от B1 до B17. Главната им задача е стимулиране на имунната система и намаляване на стреса. В допълнение към това подпомагат физическата активност, служат като превенция на екземи и подпомагат правилната функция на паметта. Можете да намерите всички витамини от гурпа B в B-комплекса, който в допълнение съдържа и фолиева киселина, холин и инозитол. Дефицитът на витамин B може да причини кожни проблеми, храносмилателни проблеми и безсъние. 

 

Витамин B1 е открит като първи витамин от група В. Нарича се също и тиамин. За този витамин е валидно правилото, че колкото по-голяма доза въглехидрати поемаме, толкова по-голяма нужда от набавянето му имаме, тъй като точно този витамин превръща въглехидратите в енергия. Тялото може да обработва едва 30 mg витамин B1 в даден момент, така че е необходимо регулярно да си го набавяте. Дефицитът на витамин B1 може да причини заболяване на нервната система, наричано бери-бери.

 

Витамин B2, наричан също и рибофлавин, е известен като витамин на растежа. Способен е да влияе върху метаболизма на енергията и желязото. Светлината причинява неговата дегенерация. Научните проучвания доказват, че дефициттъ на този витамин увеличава склонността към анемия. 

 

Витамин B3 е най-стабилният витамин от група B. Известен е и под името никотинова киселина или ниацин. Дефицитът му се проявява рядко, но може да причини анемия или заболяването пелегра. Витамин B3 се използва и в козметичната индустрия.

 

Витамин B6 подобно както витами B2 губи ефект при излагане на слънчева светлина. Известен е под наименованието пиридоксин. Взима участие в метаболизма на аминокиселините и помага за предпазването на клетките от генетични мутации. Нивата му се влияят от употребата на алкохол, тютюнопушенето и контрацептивните таблетки. 

 

Витамин B9, известен като фолиева киселина, има голямо значение най-вече за бременните жени в ембрионалния стадий на развитие на плода. Дефицитът му може да предизвика дори спонтанен аборт или преждевременно раждане на бебето. Тялото е способно да използва този витамин единствено заедно с витамин B12.

 

Витамин B12 е открит като последен от групата на витамин B. Известен е и под наименованието цианоколабамин. Необходим е за тялото при образуване на червените кръвни телца. При честа употреба на алкохол е необходимо редовно да си набавяте този витамин, тъй като алкохолът влошава абсорбцията му. 

 

Най-популярните витамини, разтворими в мазнини

Витамин E е един от витамините, разтворими във вода. Известен е под наименованието токоферол. Необходимо е да се приема, тъй като организмът не е в състояние да го произведе сам. Смята се за естествен антиоксидант, който е необходим за здравето на човешкия организъм, той подсилва стените на кръвоносните съдове и оказва положително влияние върху стабилността на червените кръвни телца. Можете да го намерите в повечето хранителни продукти, което е превенция на недостига му. Често се среща като съставка в козметичните продукти.

 

Витамин D е известен под името калциферол. Среща се само в някои хранителни вещества, най-големият му източник са UV лъчите на слънцето. Този витамин подпомага усвояването на калция и магнезия в костите. подпомага лечението на възпаления на ставите и влияе положително срещу остеопорозата. 

 

Комплексни витамини и мултивитамини

Kомплексните витамини и мултивитамини  служат за стимулиране на имунитета и за поддържане на баланса в организма. Те ппомагат за запълване на хранителните пропуски, причинени от недостатъчния прием на витамини от храната или неодстиг на витамини и минерали в следствие на стрес или висока физическа активност. Голямо предимство на мултивитамините и комплексните витамини е, че съдържат точно необходимата препоръчителна дневна доза от много витамини и минерали едновременно.

 

Витамини за жени

Витаминовите комплекси, които са предназначени специално за жени, най-често съдържат витамини и минерали като витамин B9, витамин C и E, бета-каротин, магнезий, калций, желязо, витамин D, K, цинк, йод и мастни аминокиселини. Тези вещества са необходими за женското тяло за поддържане и подобряване на външния вид, ускоряване на изгарянето на мазнините и едновременно с това за стимулиране на имунитета. При избора на правилните витамини за жени е важно да се вземе предвид възрастта. Една жена в менопауза се нуждае от прием на различни витамини в сравнение с една бременна жена, за която е препоръчително да приема споменатите по-горе витамини, но не бива да забравя приема и на витамин B6 и B12.

 

Витамини за мъже

Мъжете често пренебрегват приема на витамини и минерали. За това и за мъжете е създаден специален комплекс, който най-често съдържа витамин A, D, E, B-комплекс, магнезий, холин, биотин или омега-3 мастни киселини. Често съставките са насочени към подпомагане на растежа на мускулната маса и увеличаване на плодовитостта на мъжете. 

Скрий описанието
Опции за пазаруване
Категория
Производител:
Таблетки
Опаковка (ml)
Опаковка (g)
Вкус
Available for SDD
Капсули
Текстура
Микс
Продуктови етикети
Цена
Цена от - до
Филтриране по
  • Вегетариански (77)
  • Вегански (62)
  • Без глутен (112)
  • Без лактоза (111)
  • Био (5)
  • Без ГМО (90)
  • Без аспартам (113)
 1. Липозомен Мултивитамин - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (3)
  Специална цена 27,00 лв.
 2. Липозомен Витамин C - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (4)
  Специална цена 16,00 лв.
 3. Мултивитамини Vitality Complex - GymBeam
  Рейтинг:
  94 % (188)
  Специална цена 17,95 лв.
 4. Витамин D3 2000 IU - GymBeam
  Рейтинг:
  97 % (80)
  Специална цена 6,90 лв.
 5. Мултивитамини Yummies - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (88)
  Специална цена 12,90 лв.
 6. Витамин С 1000 мг - GymBeam
  Рейтинг:
  96 % (78)
  Специална цена 3,00 лв.
 7. ZMB6 - GymBeam
  Рейтинг:
  91 % (51)
  Специална цена 11,50 лв.
 8. Мултивитамин Vita Pink - BeastPink
  Рейтинг:
  99 % (86)
  Специална цена 21,50 лв.
 9. Витамин D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (24)
  Специална цена 28,90 лв.
 10. Animal Pak - Universal Nutrition
  Рейтинг:
  97 % (41)
  Специална цена 88,90 лв.
 11. Витамин C на прах - GymBeam
  Рейтинг:
  97 % (46)
  Специална цена 10,90 лв.
 12. Vitality Complex Drink - GymBeam
  Рейтинг:
  82 % (34)
  Специална цена 18,00 лв.
 13. ProAMINO stim-free - GymBeam
  Рейтинг:
  98 % (22)
  Специална цена 27,97 лв.
 14. Витамини Б-комплекс 120 таблетки - GymBeam
  Рейтинг:
  99 % (22)
  Специална цена 9,50 лв.
 15. Витамин C 1000 mg - GymBeam - 20 tab
  Рейтинг:
  99 % (48)
  Специална цена 3,80 лв.
 16. Витамин D3 1000 IU - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (22)
  Специална цена 8,90 лв.
 17. Витамин D3+K1+K2 - GymBeam
  Рейтинг:
  95 % (38)
  Специална цена 14,50 лв.
 18. Витамин B-Complex Forte - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (12)
  Специална цена 10,90 лв.
 19. Витамин C + цинк - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (8)
  Специална цена 12,88 лв.
 20. Витамин D3 2000 IU - Swanson
  Рейтинг:
  100 % (1)
  Специална цена 11,00 лв.
 21. БИО Витамин C - VanaVita
  Рейтинг:
  100 % (2)
  Специална цена 10,00 лв.
 22. Magnesium chelate + B6 - GymBeam
  Рейтинг:
  97 % (52)
  Специална цена 4,30 лв.
 23. Витамин Е (Токоферол) – GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (4)
  Специална цена 10,50 лв.
 24. Vegan Multivitamin - GYMQUEEN
  Рейтинг:
  60 % (5)
  Специална цена 28,50 лв.
 25. Куркумин + Витамин E - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (8)
  Специална цена 16,90 лв.
 26. Витамин B12 - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (3)
  Специална цена 8,69 лв.
 27. D-Биотин (Витамин В7) - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (4)
  Специална цена 10,90 лв.
 28. Витамин K2 (Менахинон) - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (1)
  Специална цена 11,00 лв.
 29. Инозитол (Витамин B8) - GymBeam
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 15,50 лв.
Покажи повече продукти
Покажи повече продукти

Продукти 1-30 от 118