Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Витамин D

Витамин D

Витамин D

Витамин D e витамин, разтворим в мазнини, високоефективно вещество, което влияе върху редица жизнени функции в човешкото тяло. Също така е и общ термин за калцофероли, хормонални прекурсори, които в по-голямо или по-малко количество организмът ни си произвежда чрез слънцето. При недостатъчно излагане на слънчеви лъчи човек трябва да приема витамин D от храната или под формата на хранителни добавки.

Виж още

Познаваме витамин D в две форми:

 

Витамин D2

Витамин D2, известен още като елгокалциферол, е една от формите на витамин D, която не се образува в човешкия организъм. Той идва от растителни източници, по рядко се ползва като суплемент от витамин D3. Може да се намери например в гъби (отглеждани под ултравиолетова светлина) или като добавено вещество в някои храни. Витамин D2 се различава от витамин D3 по това, че се метаболизира от човешкото тяло по различен начин. Докато черният дроб може да метаболизира витамин D2 на 25 хидровитамина D2, при витамин D3 - до 35 хидровитамина. Споменатите хидровитамини са известни също под наименованието калцифедиол. Калцифедиол е основната крайна форма на витамин D, тъй като нивата му в кръвта могат да определят колко витамин D се намира в организма. Повечето изследвания показват, че витамин D2 е по-малко ефективен при увеличаване на калцедиола в кръвта, отколкото витамин D3. [1]

 

Витамин D3

Витамин D3, известен като холекарциферол, той е един от 24-те нутриента, които са от съществено значение за живота. Въпреки че неговият естествен източник е слънчева светлина, този източник е недостатъчен за по-голямата част от популацията. Можете да си го набавите от риба, но ще трябва да консумирате около 4 кг риба дневно, за да получите оптималното количество. Витамин D3 е най-често използваната форма на витамин D.

 

Витамин D и въздействието му

Витамин D спомага за усвояването на калция и фосфора от червата, което има благоприятен ефект върху здравето на мускулите и костите. Помага за предотвратяване и лечение на мускулни болки, болки в костите и има положителен ефект върху хроничната умора и остеопорозата. В допълнение към това витамин D влияе върху здравето на зъбите и може да предотврати различни дентални проблеми.

Използва се също за лечение на нарушения на имунната система (астма, диабет тип 1, ревматоиден артрит). Имунната система, усилена с витамин D, е по-вероятно да предотврати настинки, грип или други инфекции.

 

Витамин D има положителен ефект върху функцията на кожата и е ефективен при лечение на кожни заболявания като например псориазис. Той се използва и за превенция при лечението на различни видове рак (рак на дебелото черво, простатата, панкреаса или рак на гърдата), тъй като регулира растежа както на нормалните, така и на туморните клетки.


Витамин D може да помогне като превенция и при лечението на диабет тип 2 поради неговите свойства за стимулиране на производството на инсулин от клетките в панкреаса. Освен това той ефективно намалява инсулиновата резистентност. Последните проучвания показват, че витамин D може да подобри глюкозния толеранс не само за диабетиците и да намали риска от диабет тип I.


Витамин D подтиска ренина в човешкото тяло - химикал, който обикновено се произвежда в организма. Това вещество води до производството на друго химично вещество, наречено ангиотензин, което е отговорен за поддържане на кръвното налягане. Ангиотензинът също предизвиква освобождаване на вещество, наречено алдостерон. Той също така участва в поддържането на оптимално кръвно налягане. Взети заедно, тази система от взаимосвързани химични вещества се нарича ренин-ангиотензин-алдостерон (RAAS). Ако RAAS е хиперактивен, той причинява високо кръвно налягане (хипертония), бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност. Витамин D потиска RAAS и по този начин може да предотврати хипертония или други сериозни заболявания.Витамин D е много важен за правилното функциониране и развитие на мозъка. Използва се също за превенция и лечение на неврологични заболявания като аутизъм, болест на Паркинсон или Алцаймер. Научно е доказано, че този витамин има положителен ефект върху централната нервна система. В момента учените обмислят важността на неговия дефицит в етиологията на множествената склероза и неутрализирането на токсичните ефекти на олово и други тежки метали. 

Витамин D оказва положително въздействие по време на бременност, редовният му прием осигурява правилно развитие на костите на плода, а също влияе срещу ниското тегло на плода. По време на кърменето витамин D увеличава лактацията. Оптималният прием на витамин D по време на детството и пубертета подпомага правилното развитие на организма. 

 

Как се проявява дефицитът на витамин D?

 • болка в гърба, костите
 • болки в мускулите
 • умора, депресия, синдром на неспокойните крака
 • отслабен имунитет, склонност към вирусни заболявания и настинки
 • по-трудно зарастване на рани, по-дълго време за възстановяване
 • косопад
 • чувствителност към диабет тип II
 • появата на болест, наречена рахит

Източници на витамин D

 

Слънцето е естествен източник на витамин D. Количеството витамин D, което човек приема от слънцето, зависи от няколко фактора: географско положение, употреба на слънцезащитен крем, годишен сезон, възраст и пигментация на кожата.

 

Витамин D се съдържа и в някои хранителни продукти. Най-често можете да го намерите в:

 • Рибено масло
 • Какаово масло
 • Херинга
 • Риба тон
 • Какао на прах
 • Сьомга
 • Сардини в олио
 • Жълтък
 • Гъби
 • Сметана
 • Черен дроб
 • Масло
 • Мляко

 

Харесвана форма на витамин D са най-вече хранителните добавки. Те предлагат чист витамин D или витамин D в комбинация с витамин K. Витамин D често се приема заедно с витамин K благодарение на способността им да помагат при усвояването на калция и позитивното им въздействие върху здравето на костите. Приемането на двата витамина заедно подобрява въздействието на всеки от витамините. Едновременно с това те имат синергично действие, тъй като могат да причинят артериална калцификация, но витамин К намалява риска от калциране на артериите. По този начин витамин К2 действа като "пътен полицай", който управлява усвояването на витамин D и контролира неговите негативи. 

Скрий описанието
Опции за пазаруване
Категория
Производител:
Таблетки
Опаковка (ml)
Вкус
Капсули
Текстура
Микс
Продуктови етикети
Цена
Цена от - до
Филтриране по
  • Вегетариански (7)
  • Вегански (3)
  • Без глутен (20)
  • Без лактоза (19)
  • Био (1)
  • Без ГМО (18)
  • Без аспартам (21)
 1. Витамин D3 2000 IU - GymBeam
  Рейтинг:
  97% (74)
  Специална цена 10,95 лв.
 2. Витамин D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (21)
  Специална цена 28,90 лв.
 3. Витамин D3+K1+K2 - GymBeam
  Рейтинг:
  95% (37)
  Специална цена 21,90 лв.
 4. Витамин D3 1000 IU - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (21)
  Специална цена 8,90 лв.
 5. Витамин D3 & K2 - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 35,90 лв.
 6. Витамин D3+K2 - GYMQUEEN
  Рейтинг:
  73% (4)
  Специална цена 34,95 лв.
 7. Витамин D3 2000 IU - Swanson
  Рейтинг:
  100% (1)
  Специална цена 15,20 лв.
 8. Витамин D3 2000 IU софтгел - OstroVit
  Рейтинг:
  100% (7)
  Специална цена 10,90 лв.
 9. Витамин D3 - Purasana
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 35,50 лв.
 10. Витамин D-3 400IU - Swanson
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 10,95 лв.
 11. Витамин D3 2000 IU - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 45,00 лв.
 12. Витамин D3 - Reflex Nutrition
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 17,90 лв.
 13. Течен витамин D-3 - Now Foods
  Рейтинг:
  100% (1)
  Специална цена 28,00 лв.
 14. Витамин A & D - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 15,00 лв.
 15. Витамин D3 1000 IU – Swanson
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 11,90 лв.
 16. Мултивитамин ADEK - OstroVit
  Рейтинг:
  80% (4)
  Специална цена 18,45 лв.
 17. Олио с Витамин D - Ölmühle Solling
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 14,90 лв.
 18. Витамин D-3 1000 IU - NOW Foods
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 43,90 лв.
 19. Витамин D3 - The Protein Works
  Рейтинг:
  0% (0)
  Специална цена 20,95 лв.
 20. Витамин D3 + Течен K2 - OstroVit
  Рейтинг:
  0% (0)
  Не е в наличност
 21. Витамин D 1000 IU - NOW Foods
  Рейтинг:
  100% (1)
  Не е в наличност
 22. Витамин C + D3 1000 IU - GymBeam
  Рейтинг:
  100% (5)
  Не е в наличност

22 продукти

Не намерихте това, което търсите? Свържете се с нас.