Витамин D

Витамин D e витамин, разтворим в мазнини, високоефективно вещество, което влияе върху редица жизнени функции в човешкото тяло. Също така е и общ термин за калцофероли, хормонални прекурсори, които в по-голямо или по-малко количество организмът ни си произвежда чрез слънцето. При недостатъчно излагане на слънчеви лъчи човек трябва да приема витамин D от храната или под формата на хранителни добавки.

Познаваме витамин D в две форми:

 

Витамин D2

Витамин D2, известен още като елгокалциферол, е една от формите на витамин D, която не се образува в човешкия организъм. Той идва от растителни източници, по рядко се ползва като суплемент от витамин D3. Може да се намери например в гъби (отглеждани под ултравиолетова светлина) или като добавено вещество в някои храни. Витамин D2 се различава от витамин D3 по това, че се метаболизира от човешкото тяло по различен начин. Докато черният дроб може да метаболизира витамин D2 на 25 хидровитамина D2, при витамин D3 - до 35 хидровитамина. Споменатите хидровитамини са известни също под наименованието калцифедиол. Калцифедиол е основната крайна форма на витамин D, тъй като нивата му в кръвта могат да определят колко витамин D се намира в организма. Повечето изследвания показват, че витамин D2 е по-малко ефективен при увеличаване на калцедиола в кръвта, отколкото витамин D3. [1]

 

Витамин D3

Витамин D3, известен като холекарциферол, той е един от 24-те нутриента, които са от съществено значение за живота. Въпреки че неговият естествен източник е слънчева светлина, този източник е недостатъчен за по-голямата част от популацията. Можете да си го набавите от риба, но ще трябва да консумирате около 4 кг риба дневно, за да получите оптималното количество. Витамин D3 е най-често използваната форма на витамин D.

 

Витамин D и въздействието му

Витамин D спомага за усвояването на калция и фосфора от червата, което има благоприятен ефект върху здравето на мускулите и костите. Помага за предотвратяване и лечение на мускулни болки, болки в костите и има положителен ефект върху хроничната умора и остеопорозата. В допълнение към това витамин D влияе върху здравето на зъбите и може да предотврати различни дентални проблеми.

Използва се също за лечение на нарушения на имунната система (астма, диабет тип 1, ревматоиден артрит). Имунната система, усилена с витамин D, е по-вероятно да предотврати настинки, грип или други инфекции.

 

Витамин D има положителен ефект върху функцията на кожата и е ефективен при лечение на кожни заболявания като например псориазис. Той се използва и за превенция при лечението на различни видове рак (рак на дебелото черво, простатата, панкреаса или рак на гърдата), тъй като регулира растежа както на нормалните, така и на туморните клетки.


Витамин D може да помогне като превенция и при лечението на диабет тип 2 поради неговите свойства за стимулиране на производството на инсулин от клетките в панкреаса. Освен това той ефективно намалява инсулиновата резистентност. Последните проучвания показват, че витамин D може да подобри глюкозния толеранс не само за диабетиците и да намали риска от диабет тип I.


Витамин D подтиска ренина в човешкото тяло - химикал, който обикновено се произвежда в организма. Това вещество води до производството на друго химично вещество, наречено ангиотензин, което е отговорен за поддържане на кръвното налягане. Ангиотензинът също предизвиква освобождаване на вещество, наречено алдостерон. Той също така участва в поддържането на оптимално кръвно налягане. Взети заедно, тази система от взаимосвързани химични вещества се нарича ренин-ангиотензин-алдостерон (RAAS). Ако RAAS е хиперактивен, той причинява високо кръвно налягане (хипертония), бъбречни заболявания и сърдечна недостатъчност. Витамин D потиска RAAS и по този начин може да предотврати хипертония или други сериозни заболявания.Витамин D е много важен за правилното функциониране и развитие на мозъка. Използва се също за превенция и лечение на неврологични заболявания като аутизъм, болест на Паркинсон или Алцаймер. Научно е доказано, че този витамин има положителен ефект върху централната нервна система. В момента учените обмислят важността на неговия дефицит в етиологията на множествената склероза и неутрализирането на токсичните ефекти на олово и други тежки метали. 

Витамин D оказва положително въздействие по време на бременност, редовният му прием осигурява правилно развитие на костите на плода, а също влияе срещу ниското тегло на плода. По време на кърменето витамин D увеличава лактацията. Оптималният прием на витамин D по време на детството и пубертета подпомага правилното развитие на организма. 

 

Как се проявява дефицитът на витамин D?

 • болка в гърба, костите
 • болки в мускулите
 • умора, депресия, синдром на неспокойните крака
 • отслабен имунитет, склонност към вирусни заболявания и настинки
 • по-трудно зарастване на рани, по-дълго време за възстановяване
 • косопад
 • чувствителност към диабет тип II
 • появата на болест, наречена рахит

Източници на витамин D

 

Слънцето е естествен източник на витамин D. Количеството витамин D, което човек приема от слънцето, зависи от няколко фактора: географско положение, употреба на слънцезащитен крем, годишен сезон, възраст и пигментация на кожата.

 

Витамин D се съдържа и в някои хранителни продукти. Най-често можете да го намерите в:

 • Рибено масло
 • Какаово масло
 • Херинга
 • Риба тон
 • Какао на прах
 • Сьомга
 • Сардини в олио
 • Жълтък
 • Гъби
 • Сметана
 • Черен дроб
 • Масло
 • Мляко

 

Харесвана форма на витамин D са най-вече хранителните добавки. Те предлагат чист витамин D или витамин D в комбинация с витамин K. Витамин D често се приема заедно с витамин K благодарение на способността им да помагат при усвояването на калция и позитивното им въздействие върху здравето на костите. Приемането на двата витамина заедно подобрява въздействието на всеки от витамините. Едновременно с това те имат синергично действие, тъй като могат да причинят артериална калцификация, но витамин К намалява риска от калциране на артериите. По този начин витамин К2 действа като "пътен полицай", който управлява усвояването на витамин D и контролира неговите негативи. 

Покажи още

16 продукти

на страница
Задай във възходяща посока
Производител:
 1. GymBeam (5)
 2. NOW Foods (4)
 3. VanaVita (1)
 4. BeastPink (1)
 5. OstroVit (1)
 6. Swanson (1)
 7. Reflex Nutrition (1)
 8. Ölmühle Solling (1)
 9. Purasana (1)
Вкус
 1. неовкусено (2)
Опаковка (ml)
 1. 100 ml (1)
 2. 59 ml (1)
Таблетки
 1. 90 табл (2)
 2. 200 табл (1)
Капсули
 1. 120 капс (6)
 2. 100 капс (2)
 3. 60 капс (2)
 4. 240 капс (1)
 5. 250 капс (1)
 6. 360 капс (1)
 7. 90 капс (1)
Текстура
 1. капсули (10)
 2. таблетки (4)
 3. течност (2)
Микс
 1. смес (9)
 2. чист (7)
Продуктови етикети
 1. Vegan (4)
 2. BIO (2)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (7)
Вегански (4)
Без глутен (15)
Без лактоза (15)
Био (2)
Без ГМО (14)
Без изкуствени подсладители (12)
Без пластмасови опаковки (2)
Без аспартам (16)
 1. Витамин D3 1000 IU - GymBeam
  Витамин D3 1000 IU - GymBeam
  99%
  99% (30)
  8,95лв.
 2. Витамин D3 2000 IU - GymBeam
  Витамин D3 2000 IU - GymBeam
  98%
  98% (108)
  6,95лв.
 3. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Витамин D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  98%
  98% (29)
  28,95лв.
 4. Витамин C + D3 1000 IU - GymBeam
  Витамин C + D3 1000 IU - GymBeam
  100%
  100% (7)
  12,50лв.
 5. Калций + Витамин D3 - GymBeam
  Калций + Витамин D3 - GymBeam
  20%
  20% (1)
  15,50лв.
 6. Vitamin D3 - Reflex Nutrition
 7. Vegetarian Vitamin D 1000 IU - NOW Foods
  Витамин D 1000 IU - NOW Foods
  100%
  100% (3)
  17,95лв.
 8. Multivitamin ADEK - OstroVit
  Мултивитамин ADEK - OstroVit
  80%
  80% (6)
  18,50лв.
 9. Vitamin D3 - Purasana
  Витамин D3 - Purasana
  0%
  0% (0)
  19,90лв.
 10. BIO Vitamin D3 - VanaVita
 11. Pink Vitamin D3 - BeastPink
  Pink Vitamin D3 - BeastPink
  100%
  100% (1)
  19,50лв.
 12. Vitamin D-3 Liquid - Now Foods
  Течен витамин D-3 - Now Foods
  100%
  100% (2)
  21,95лв.
 13. Vitamin D Oil - Ölmühle Solling
 14. Vitamin A & D - NOW Foods
 15. Vitamin D-3 1000 IU - NOW Foods
  Витамин D-3 1000 IU - NOW Foods
  90%
  90% (2)
  33,50лв.
 16. Vitamín D-3 400IU - Swanson
  Не е в наличност

16 продукти