Гъби

Гъби е категория, в която ще откриете продукти, съдържащи основно екстракти от т.нар. лечебни гъби. Те се нареждат сред функционалните храни, тъй като са способни да повлияят позитивно биологичните процеси в тялото. Това се дължи най-вече на съдържащите се в тях антиоксиданти, полизахариди и други биоактивни съединения. Ако не обичате да консумирате гъби, много лесно ще можете да се радвате на ефекта от тях, ако ги приемате под формата на хранителни добавки. Те обикновено съдържат по-голяма концентрация на полезните съставки, тъй като са лишени от вода и други добавки. Конкретно тези хранителни добавки идват под формата на таблетки, капсули и прахообразни смеси, които можете да разтваряте в храна или напитки.

 Покажи още

Най-популярните лечебни гъби:

Рейши

Рейши често е наричана ,,гъбата на безсмъртието" и е позната под името лингжи. Освен вода, протеини, въглехидрати и мазнини, тя съдържа и редица други биоактивни съединения, включително терпеноиди, стероиди, феноли и нуклеотиди. Това ги прави популярни сред хора, които търсят начин да стабилизират нивата на кръвна захар и да подпомогнат цялостната устойчивост на тялото си. Препоръчително е да приемате приблизително 5.2 гр екстракт от рейши на ден.      

Шийтаке

Шийтаке, наречена още черната гъба, съдържа голямо количество фибри. В нея можете да откриете също и терпеноиди, стероли и липиди, които са много полезни. Така тази гъба е популярен избор за хора, които искат да подпомогнат функционирането на имунната си система, да оптимизират нивата на холестерол в кръвта и да намалят умората и изтощението. Няма общи препоръки за прием на екстракт от гъба шийтаке. Някои източници твърдят, че трябва да приемате 1000-2000 мг на ден.     

Чага

Чага е паразитна гъба, позната още и като клинкър полипор. Тя съдържа полифеноли, тритерпеноиди и полизахариди, но може да се похвали и с доста добро съдържание на антиоксиданти, които са много полезни за тялото. Освен това често се смята, че повлиява положително нивата на холестерол в кръвта и здравето на сърцето, но е популярен избор и сред хора, които искат да се погрижат за имунитета си. Ала оптималната дневна доза гъба Чага не е установена все още. Затова е добре винаги да четете етикета на хранителните добавки.      

Лъвска грива

Лъвска грива е гъба, позната още и под името маймунска глава. Популярна е най-вече заради съдържащите се в нея бета-глюкан полизахариди, които са много полезни за тялото. Тази гъба съдържа също и други полезни съединения, като еринацини и ериценони, които са популярни заради възможността да предпазват нервната система. Освен това съдържа широка гама антиоксиданти. Ала тази гъба влияе най-вече на когнитивните фунции, като памет и внимание. Затова се нарежда сред ноотропиците и се използва, като популярен заместител на кафето. Предвид това, тя се търси от хора, които изпитват затруднения със сърцето, мозъка и храносмилането. При Лъвска грива няма конкретна препоръчителна дневна доза, но съществуват проучване, което предлага количеството от 3000 мг, което отговаря на 96% екстракт от тази гъба. Това е доказано ефективна доза.       

Кордицепс

Кордицепс е позната още и като гъба гъсеница. Тя съдържа нуклеозиди, полизахариди, стероли, протеини, аминокиселини и полипептиди. Сред другите биоактивни съединения, които се съдържат в нея, ще откроим също и кордицепин, ергостерол, манитол и аденозин. Благодарение на това, кордицепсът може да се похвали с голям брой полезни ефекти в човешкото тяло. Тя е особено популярна гъба сред хора, които искат да се погрижат за здравето на сърцето си, за физическото си състояние и за имунитета си и да подпомогнат представянето си. Някои хора я използват и като аналгетин. Оптималната доза кордицепс не е установена. Ала няколко проучвания са стигнали до доза около 1000-3000 мг на ден.      

Майтаке

Майтаке е гъба полипор, която е позната още и под името кокошка от гората. Съдържа голямо количество вода, както и биоактивните бета-глюкани и аминокиселини. Точно както и вече споменатите гъби, майтаке се нарежда сред адаптогените и затова се използва от хора, които искат да подпомогнат цялостната си устойчивост на стрес и външни фактори. Също така е популярен избор сред хора, които искат да оптимизират нивата на захар и холестерол в кръвта си или да намалят умората. Препоръчителната дневна доза от тази гъба не е установена. Ала според някои проучвания, тя е обикновено между 1-1.5 гр концентриран екстракт на ден.       

Пуешка опашка

Пуешка опашка е гъба, позната още и под името Coriolus versicolor. Тя съдържа голямо количество аминокиселини, като левцин, изолевцин, метионин, тирозин, глутамин и аспарагин. Съдържа също и антиоксиданти, като феноли и флавоноиди. Това ѝ помага да функционира, като защита на клетките от оксидативен стрес и като подкрепа за имунната система. Освен това съдържа полизахариди, които функционират, като пребиотици, благодарение на които се грижи за здравето на храносмилателния тракт. Гъбата Пуешка опашка няма установена препоръчителна дневна доза. Затова е най-добре да следвате инструкциите на производителя.       

Гъба стрида

Гъба стрида е много популярна и често срещана ядлива гъба, позната още под името хирата. Тя съдържа биоактивни съединения, като полизахариди, пептиди, протеини, терпеноиди, естери от мастни киселини и полифеноли. Освен това съдържа и полезни антиоксиданти. За тази гъба се смята, че влияее положително върху нивата на ,,лошия" холестерол и на оксидативен стрес, но се грижи и за подсилването на имунната система. Хората често прибягват до нея, когато искат да намалят умората и изтощението. Ала препоръчителният дневен прием на тази гъба не е установен. Ако решите да я включите в диетата си под формата на хранителна добавка, винаги следвайте препоръките на производителя, които ще откриете върху опаковката. И накрая, но не на последно място по значимост, тази гъба може да послужи, като отлична съставка към много вкусни рецепти.       

Снежна гъба

Снежна гъба, позната още и като бяла желирана гъба, е популярна заради интересното си съдържание на полизахариди, протеини, фибри, витамини, антиоксиданти и минерали, които играят важна роля в човешкото тяло. Разбира се, тя нямаше да е в този списък, ако не съдържаше биоактивни съединения. Благодарение на тях, тя е способна да допринесе за намаляването на оксидативния стрес. Смята се също, че има неврозащитен ефект, и че забавя стареенето. Снежна гъба е популярен избор и сред хора, които искат да се погрижат за когнитивните си функции. Не е установено точно какво количество екстракт от тази гъба трябва да приемате на ден. Затова винаги трябва да следвате инструкциите на производителя, които ще откриете на опаковката.       

Хранителните добавки, които съдържат екстракти от тези и други гъби се смятат за чудесен начин да доставите на тялото си важни хранителни вещества. Те могат да подпомогнат нормалното функциониране на всички жизнени процеси и да се погрижат за цялостното ви здравословно състояние и жизненост. Можете да изберете между таблетки, капсули или разтворими смеси. От вас зависи дали ще изберете добавка, която съдържа екстракт само от една гъба или ще предпочетете комплексно решение с няколко екстракта от различни гъби. 

Ако искате да научите повече за ефекта от медицинските гъби, определено трябва да прочетете статията ни: Какви са ефектите от Рейши, кладница и другите лечебни гъби? 

 Покажи по-малко

12 продукти

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
  1. GymBeam (9)
  2. NOW Foods (2)
  3. VanaVita (1)
Маса в грамове
  1. 1430 g (3)
  2. 100 g (1)
Цветове
  1. shadow (6)
  2. violet (5)
Капсули
  1. 90 капс (10)
  2. 100 капс (1)
Форма
  1. капсули (9)
  2. на прах (1)
Смес
  1. чист (8)
  2. смес (4)
Правна категория на продукта
Продуктови етикети
  1. Vegan (11)
  2. BIO (2)
  3. 41% (1)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (11)
Веган (11)
Без глутен (12)
Без лактоза (12)
Био (2)
Без ГМО (12)
Без изкуствени подсладители (10)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (11)
  1. Hericium (Lion's Mane) extract
 - GymBeam
    Екстракт от херициум (лъвска грива) - GymBeam
    82%
    82 % (13)
    21,50лв.
  2. БИО Екстракт от гъби BIO Mushroom Complex - VanaVita
    БИО Комплекс от гъби - VanaVita
    100%
    100 % (9)
    29,95лв.
  3. Cordyceps - GymBeam
    Кордицепс - GymBeam
    88%
    88 % (13)
    21,50лв.
  4. Reishi - Gymbeam
    Рейши - Gymbeam
    100%
    100 % (2)
    17,50лв.
  5. Chaga mushroom extract - GymBeam
    Екстракт от гъба Чага - GymBeam
    100%
    100 % (3)
    17,50лв.
  6. Bio Reishi - GymBeam
    БИО Рейши на прах - GymBeam
    100%
    100 % (2)
    21,50лв.
  7. Rei-Shi Mushrooms 270 mg - NOW Foods
    Гъби Рейши Rei-Shi 270 mg - NOW Foods
    100%
    100 % (1)
    21,95лв.
  8. Shiitake - GymBeam
    Шийтаке - GymBeam
    0%
    0% (0)
    19,95лв.
  9. Snow mushroom - GymBeam
  10. Maitake - GymBeam
    Майтаке - GymBeam
    0%
    0% (0)
    17,95лв.
  11. Oyster mushroom
  12. Cordyceps 750 mg - NOW Foods
    Не е в наличност

12 продукти