Your company account is blocked and you cannot place orders. If you have questions, please contact your company administrator.

Гейнъри и въглехидрати

Гейнъри и въглехидрати

Гейнъри и въглехидрати

Гейнъри и въглехидрати - въглехидратни продукти, които спомагат за формиране на правилното телесно тегло както при спортистите, така и при обикновените хора. Гейнърите допълват дневния прием на въглехидрати в тялото, като същевременно снабдяват организма и с необходимата доза протеини. Основната задача на гейнърите е да зареждат мускулите със запаси от гликоген, които са предназначени да поддържат ефективността и издръжливостта на стресирания организъм. При активните спортисти гейнърите са особено популярни основно заради балансираните си хранителни стойности, които могат да заменят едно хранене дневно. Освен увеличаването на енергията, друго тяхно предимство е придобиването на сила и подобряването на ефективността, което от своя страна благоприятства растежа на мускулната маса.

Виж още

Въглехидратите се разделят на два вида - бавни въглехидрати и бързи въглехидрати. Бавните въглехидрати са въглехидратни добавки, както и такива, които допълват запасите от гликоген в мускулите. И въпреки че се абсорбират по-бавно, те могат ефективно да осигуряват енергия и по този начин да подпомогнат растежа на мускулната маса. Такива бавни въглехидрати са, например, малтодекстрин и ксилит. Бързите въглехидрати, от своя страна, са въглехидратни добавки, които се абсорбират бързо. Те са популярни най-вече при активните спортисти, които имат проблем с набирането на мускулна маса. Пример за бързи въглехидрати е, например, декстрозата.

 

Как да си изберем правилния гейнър

Когато избирате гейнър трябва да прецените какво е вашето телесно тегло и какъв растеж на мускулната маса искате да постигнете. Най-добре е гейнърите да се приемат след тренировка, като втора или като следобедна закуска, но никога не трябва да ги вземате вечер или преди заспиване. Предимство на гейнърите е и това, че можете да ги комбинирате с креатин, протеини, анаболизатори, аминокиселини или с хранителни източници за стави. В никакъв случай обаче не ги комбинирайте с фетбърнъри. Гейнърите, както вече споменахме, са хранителна добавка, която служи за увеличаване на мускулната маса и общото телесно тегло.

 

При избора на гейнър е важно да помислите какъв общ дневен прием на калории искате да постигнете. Ако имате нужда да наблегнете на допълнителния прием на протеини, изберете си гейнър с по-ниско съдържание на въглехидрати. И обратното, ако имате проблеми с качването на килограми, изберете гейнър с по-ниско съдържание на белтъчини (протеини).

 

Ефекти на гейнърите:

 • подпомагат нарастването на силата
 • осигуряват прием на достатъчно енергия за растеж на мускулната тъкан
 • активно допълват запасите от гликоген в мускулите
 • помагат за възстановяване след натоварваща тренировка
 • ограничават образуването на мастна тъкан
 

Избор на гейнъри въз основа на процентното съдържание на протеини

Гейнърите до 10% са гейнъри със съдържание на до 10% протеини. Освен протеини, в тях има и голямо количество въглехидрати, минерали и витамини. Идеално допълват запасите от гликоген, които се изчерпват в мускулите по време на натоварваща тренировка. Този тип гейнъри се препоръчват най-вече на спортистите, които искат да увеличат телесното си тегло.

Гейнърите 11 - 30% съдържат между 11 и 30% протеини. Останалото съдържание на продукта включва минерали, витамини, сложни и прости въглехидрати. Гейнърите с такова съдържание на протеини са подходящи за хора, които нямат проблем с качването на килограми, но същевременно нямат толкова бърз метаболизъм. С тях организмът ви ще получава редовни доставки на захар. Освен това, простите въглехидрати ще ви дадат енергия веднага, а сложните ще се освобождават постепенно.

Гейнърите 31 - 40% с такова голямо съдържание на протеини се смятат за гейнъри с най-високо качество. Освен високото съдържание на протеини, в тях има още аминокиселини, креатин, витамини и минерали. Тези гейнъри са предназначени за спортистите, които искат да постигнат растеж на мускулната маса, но не искат да увеличават телесното си тегло.

 

Какво не трябва да забравяте, когато си купувате гейнъри:

Съдържание на холестерол

На пазара има гейнъри, които съдържат повече от 180 mg холестерол в една порция. Това обаче е прекалено много. Общото правило е, че в една порция, гейнърът трябва да съдържа само до 100 mg холестерол.

 

Съдържание на наситени мазнини

И тук е валидно, че ако гейнърът съдържа повече наситени мазнини, става въпрос за нискокачествен продукт. Една порция трябва да съдържа приблизително между 5 и 10 mg наситени мазнини. Така, ако една порция от гейнъра съдържа 20 g мазнини, от които 5 g са наситени, това е гейнър с високо качество. Ако обаче съдържа 20 g мазнини, от които 17 g са наситени мазнини, това означава, че е евтин продукт, който няма как да ви даде очакваните ефекти.

 

Съдържание на протеини

Всички висококачествени гейнъри по правило се произвеждат от суроватъчен протеин и съдържат около 40-60 грама протеини в една порция. Въпреки това, ако сте загрижени за качеството, трябва да обърнете внимание и на технологията на обработването им. Трябва да вземете предвид и съотношението между протеините и въглехидратите. За ефективно повишаване на телесното тегло, най-доброто съотношение е 1:2, тоест на 1 грам протеини трябва да приемете 2 грама въглехидрати. Ако съдържанието на протеини е прекалено високо, е възможно именно то да увеличи калорийния ви прием.

 

Можем да разделим протеините според качеството на обработката им:

 

Суроватъчни и млечни протеини според качеството на обработката:

 • естествен суроватъчен изолат - висококачествен източник на протеини

 • CFM (кръстосана микрофилтрация), микрофилтриран или ултрафилтриран суроватъчен протеин, млечен изолат или концентрат. Той е стандартен източник на протеини.

 • суроватъчен концентрат, йонна обмяна, суроватка на прах, сухо мляко - беден източник на протеини

 

Разделяне според качеството на казеина:

 • мицеларен казеин - висококачествен източник

 • калциев казеинат, натриев казеинат - беден (химически денатуриран) източник

 

Разделяне според качеството на яйчените протеини:

 • изолат на яйчения протеин - висококачествен източник

 • яйчен белтък на прах - беден източник, защото е с високо съдържание на натрий

 

Разделяне според качеството на растителните протеини:

 • протеинов изолат от грах, протеинов изолат от соя - качествен източник с висока хранителна стойност

 • соев концентрат - беден източник, при който съществува риск от плесен, наречена алфатоксин

 

Съдържание на захар

Понякога може да се случи гейнърите да съдържат прекалено много захар (в някои случаи и повече от 70 грама), което може да доведе до нежелано повишаване на теглото. Най-качествените гейнъри на пазара имат съдържание на захар от приблизително 30 грама или по-малко. Но също така е важно за какви захари става въпрос. Качествените захари включват, например, малтодекстрин, палатиноза или декстроза.

Съдържание на лактоза

Съдържанието на смилаема лактоза трябва да е следващият от факторите, който не трябва да пренебрегвате при избора на гейнър. Ако търсите най-високо качество, препоръчваме ви съдържанието на лактоза да бъде до 5%. Съдържанието на лактоза трябва винаги да бъде посочено върху продукта. Ако обаче не е, проверете какво съдържанието на прости захари, които трябва да ви подскажат какво е количеството лактоза. Ако в таблицата с хранителни стойности не намирате и тази цифра, може да става въпрос за продукт с лошо качество и ние не ви препоръчваме да го приемате.

 

Вкус, цена и качество

Не на последно място, когато си купувате гейнър, трябва да обърнете внимание и на тези фактори. Важно е гейнърът да ви е вкусен, тъй като може да го приемате по няколко пъти на ден. Затова е добре да прочетете предварително какви са мненията за продукта. Що се отнася до цената и качеството, трябва да се целите в златната среда. Не забравяйте, че инвестицията в хранителни добавки всъщност е инвестиция във вашето тяло и затова бъдете внимателни, когато избирате.

Скрий описанието
Опции за пазаруване
Производител:
Опаковка (ml)
Опаковка (g)
Вкус
Текстура
Микс
Метод на преработка на протеина
Източник на протеини
Продуктови етикети
Цена
Цена от - до
Филтриране по
  • Вегетариански (38)
  • Вегански (18)
  • Без глутен (24)
  • Без лактоза (25)
  • Био (1)
  • Без ГМО (31)
  • Без аспартам (46)
 1. Комплект Alpha Male - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (1)
  Специална цена 79,00 лв.
 2. Суроватъчен протеин Anabolic Whey - GymBeam
  Рейтинг:
  95 % (167)
  Специална цена 26,50 лв.
 3. Гейнър Serious Mass - Optimum Nutrition
  Рейтинг:
  91 % (64)
  Специална цена 79,50 лв.
 4. Гейнър True Gain - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (14)
  Специална цена 36,90 лв.
 5. Ксилитол 1000 g - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (26)
  Специална цена 21,50 лв.
 6. FueGain - GymBeam
  Рейтинг:
  97 % (15)
  Специална цена 59,50 лв.
 7. Гейнър 737 3000 гр - Megabol
  Рейтинг:
  75 % (163)
  Специална цена 27,90 лв.
 8. Протеин Breakfast 1000 g - ActivLab
  Рейтинг:
  89 % (32)
  Специална цена 22,99 лв.
 9. Протеин Total Mass Matrix - The Protein Works
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 65,50 лв.
 10. Vitargo Energy - GymBeam
  Рейтинг:
  95 % (12)
  Специална цена 26,95 лв.
 11. Гейнър Mass Up - Activlab
  Рейтинг:
  81 % (48)
  Специална цена 19,90 лв.
 12. Комплексен гейнър Instant Mass® Heavyweight - Reflex Nutrition
  Рейтинг:
  100 % (3)
  Специална цена 59,90 лв.
 13. Gold Standard Gainer - Optimum Nutrition
  Рейтинг:
  100 % (3)
  Специална цена 79,95 лв.
 14. Декстроза 1000 g - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (19)
  Специална цена 6,50 лв.
 15. True Mass All-In-One Гейнър - BSN
  Рейтинг:
  100 % (4)
  Специална цена 102,90 лв.
 16. One Stop XTREME - Reflex Nutrition
  Рейтинг:
  86 % (7)
  Специална цена 65,00 лв.
 17. БИО Протеин Superfood - Amazing Grass
  Рейтинг:
  100 % (3)
  Специална цена 59,99 лв.
 18. Mалтодекстрин - GymBeam
  Рейтинг:
  90 % (26)
  Специална цена 8,90 лв.
 19. Гейнър Crash 5000 - Mammut Nutrition
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 59,90 лв.
 20. ReCharge Gel - GymBeam
  Рейтинг:
  100 % (21)
  Специална цена 37,60 лв.
 21. FueRide - Gymbeam
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 21,50 лв.
 22. Смес от въглехидрати FueCarb – GymBeam
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 27,99 лв.
 23. Гейнър 100% Mass Gainer - MuscleTech
  Рейтинг:
  100 % (1)
  Специална цена 85,00 лв.
 24. Gainer Whey Mass Gain 3000 g - Megabol
  Рейтинг:
  73 % (15)
  Специална цена 38,00 лв.
 25. Гейнър Critical Mass - Applied Nutrition
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 73,95 лв.
 26. Cluster Bomb - Redcon1
  Рейтинг:
  0 % (0)
  Специална цена 51,95 лв.
 27. CarboMax - ActivLab
  Рейтинг:
  100 % (6)
  Специална цена 15,00 лв.
 28. Run&Bike Endurance Gel - ActivLab
  Рейтинг:
  100 % (6)
  Специална цена 3,90 лв.
 29. Carbosnack 50 g - Nutrend
  Рейтинг:
  100 % (7)
  Специална цена 2,40 лв.
 30. ABE Ultimate Pre-Workout Gel - Applied Nutrition
  Рейтинг:
  100 % (1)
  Специална цена 3,90 лв.
Покажи повече продукти
Покажи повече продукти

Продукти 1-30 от 47

Страница