Този сайт използва Бисквитки с цел предоставяне на услуги, реклами и анализ на трафика. Използвайки сайта вие се съгласявате с употребата на Бисквитки. Повече информация
Здравословни мазнини
Здравословни мазнини Te са съществена съставка на “здравословните” мазнини. Спомагат за подобряване на мозъчната функция, регулират кръвното налягане и холестерола и подпомагат имунитета. Те са част от основните хранителни вещества и затова е необходимо количеството им в тялото да се допълва чрез храната или под формата на добавки.
Омега мастните киселини се разделят на полиненаситените есецниални омега-3 и омега-6 киселини, които тялото не може да произвежда само, и мононаситената омега-9 мастна киселина. Тя най-често се среща в храната и не е част от есенциалните аминокиселини, защото нейният синтез се осъществява в човешкото тяло.
Предимствата на омега 3-6-9 мастните киселини
Има много причини защо е необходимо и изключително важно да се обръща внимание на допълването на омега мастни киселини в организма. Вижте кои са най-важните от тях, които, освен това, носят и най-много ползи за здравето:
-
подобряват функционалността на мозъка
-
регулират кръвното налягане и холестерола
-
подпомагат имунната система
-
имат положителен ефект върху автоимунните заболявания
-
действат противовъзпалително и предотвратяват появата на инфекции
-
намаляват риска от поява на атеросклероза
-
ефективно средство за превенция против инфаркт
-
забавят процеса на стареене
-
имат положителен ефект върху неврологичните и психиатричните заболявания
-
намаляват риска от диабет
-
помагат при псориазис
-
предпазват ДНК от ултравиолетовите лъчи, като по този начин намаляват опасността от рак на кожата
-
намаляват риска от преждевременно раждане
-
облекчават стреса и агресията както при деца, така и при възрастни
-
намаляват симптомите при болезнена менструация
-
служат за възстановяване на мускулите
-
увеличават физическата ефективност и издръжливостта
Източници на омега мастни киселини
Част от естествените източници на омега-9 са растителните мазнини - преди всичко зехтин и рапично олио. Недостигът на омега-9 мастни киселини не е често срещано явление, тъй като те са част от обичайната диета, а в същото време тялото може да ги произвежда само.
Омега-6 мастни киселини се съдържат в тиквените и в слънчогледовите семки, както и в орехите и соята, в ряпата, царевицата и фъстъците.
Що се отнася до омега-3 мастните киселини, не можем да пропуснем разделянето им на ALA (алфа-линоленова киселина), DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина). Важно е да се приема комбинация от всичките три киселини - ALA + DHA + EPA, като всяка от тях се съдържа в различна храна.
Киселината ALA се намира в лененото масло, тиквените семки, орехите, а в малки количества и в соята, зехтина и пшеничните кълнове.
Източник на EPA и DHA е мазнината от рибеното месо. От морската риба, това са риба тон, скумрия, херинга, сардина, сьомга, аншоа. Сладководните риби, които са източник на тези киселини, са змиорка, сиг, липан, пъстърва, сом и шаран. Те могат също да бъдат заменени и с рибено масло.
Именно комбинацията от омега-3 мастни киселини в повечето случаи е недостатъчният елемент в организма. Например, дори и да приемате достатъчно ALA с храната си, ви липсват ЕРА и DHA, защото не ядете достатъчно риба. В такъв случай препоръчваме допълнителен прием на омега-3 под формата на таблетки или в течна форма като рибено масло.
Кога да потърсим омега мастни киселини под формата на добавки
Според специалистите, рибата трябва да е част от менюто ви 2 пъти седмично, за да получите необходимото количество омега-3 мастни киселини и същевременно да намалите риска от мозъчни и съдови заболявания с до 6 %.
Въпреки това специфичният мирис и вкус на рибата, алергиите или начинът на живот пречат на повечето хора да консумират риба в такива количества. Словаците като цяло консумират много малко риба. Само 18 % от словаците консумират риба поне веднъж седмично, докато средната европейска стойност е цели 42 %. Рискови групи са преди всичко децата, бременните жени и кърмачките, веганите и възрастните хора. Те трябва да потърсят помощта на хранителни добавки със съдържание на омега мастни киселини.
Препоръчителна дозировка на омега мастните киселини
Положителен ефект можете да постигнете при дневен прием на 250 mg EPA и DHA. Препоръчително е омега мастните киселини да се комбинират с прием на витамин B, който повишава техния ефект.
Повече информация за омега мастните киселини ще намерите в статията Омега-3 мастни киселини: осигурявате ли си достатъчен прием в правилното съотношение с омега-6?