Този сайт използва Бисквитки с цел предоставяне на услуги, реклами и анализ на трафика. Използвайки сайта вие се съгласявате с употребата на Бисквитки. Повече информация
Други аминокиселини
Други аминокиселини е продуктова категория, в която ще намерите всички важни еднокомпонентни аминокиселини, т.е. не в комбинация с други аминокиселини. Тук ще откриете лизин, таурин, тирозин и много други. Протеините и съдържащите се в тях аминокиселини са важни за всички, защото участват в различни процеси в организма. Не винаги обаче е възможно да приемете оптималното количество аминокиселини от храната си, така че е препоръчително да ги си ги набавяте под формата на хранителни добавки. Повечето от тях се подлагат на процес на хидролиза, така че не натоварват храносмилането.
Левцинът е есенциална аминокиселина и най-важната аминокиселина от ВСАА. Освен това участва в растежа на мускулната маса, подпомага протеиновия синтез, ускорява регенерацията след физическо натоварване и предотвратява намаляването на мускулната тъкан по време на диети за отслабване.
Аргининът повишава производството на растежен хормон, повишава нивото на NO (азотен оксид), подпомага растежа на мускулна маса, подобрява заздравяването на рани и подпомага протеиновия метаболизъм.
Глутаминът е отлично средство за растеж, защита и регенерация на мускулната маса. Става въпрос за аминокиселина, която подобрява имунитета, регулира баланса на белтъчини, предотвратява загубата на мускулна маса, повишава секрецията на растежен хормон, ускорява клетъчната регенерация и има анаболен ефект. Съставя до 60% от аминокиселини в мускулите.
Лизинът е аминокиселина, която играе важна роля в изграждането на мускулите, заздравяването и ревитализацията на тялото при умора и претрениране. Може да предпазва от настинки и херпес и ускорява заздравяването на спортни травми и възстановяването след операция. Също така поддържа положителен азотен баланс, като по този начин подпомага изграждането на анаболна среда в тялото.
Цитрулин малатът е комбинация от аминокиселините L-цитрулин и малат (ябълчена киселина), която предлага повишаване на работоспособността, потискане на умората и ускоряване на регенерацията. Цитрулинът подобрява кръвообращението в мускулите, повишава силата и премахва токсините като млечна киселина или амонияк, а малатът повишава нивото на АТР.
Бета аланинът е неесенциална аминокиселина, която подпомага повишаването на мускулната сила, подобряване на работоспособността и повишаването на издръжливостта, потиска умората и предотвратява производството на млечна киселина. Подходяща е за силови спортове, интензивни и експлозивни тренировки, но и за упражнения за издръжливост.
Тирозинът е неесенциална аминокиселина с антикатаболни свойства, която подпомага метаболизма, ускорява регенерацията и повишава физическата издръжливост.
Тауринът е известен особено благодарение на етикетите на енергийните напитки, поради което обществото смята, че е вредно вещество. Истината обаче е, че се добавя към тези напитки точно поради положителните си свойства и с цел да намали негативните ефекти на кофеина. Става въпрос за бета-аминоетансулфонова киселина, която се създава единствено от цистин и производството ѝ създава и множество витамин В6. Тауринът се отделя с урината и жлъчката, тъй като е част от нея.