Лизин: лечебното чудо, което изцелява

Лизин: лечебното чудо, което изцелява

Лизинът – основна аминокиселина и градивен елемент на протеините

Лизинът е основна аминокиселина, която е градивен елемент на протеините в нашето тяло. Тъй като лизинът не може да се синтезира сам, той трябва да се приема чрез храната или под формата на хранителни добавки. Нарича се двубазова аминокиселина, подобна на агринин, цистеин или орнитин. [1]

Първоначално лизинът не се използва като хранителна добавка, а като хранителна съставка, особено във вегетарианската храна, в които той често липсва. Добавя се в зърнените храни, намира приложение дори и във фуража на селскостопанските животни. [2] Известно е, че лизинът се свързва с някои минерали, като например мед, което позволява по-бързия му пренос към червените кръвни клетки и по този начин – директно в организма. [3]

В изследване, фокусирано върху усвояването на мед и желязо, е установено, че добавянето на лизин не се отразява върху абсорбцията на тези минерали, въпреки че в предишно изследване е отчетен ефект на взаимодействие между лизина и тези два минерала. Това проучване е извършено върху мишки, които са получили 1,5% лизин и 20% протеини в храната. Установено е също, че при същите условия цинкът не взаимодейства с лизина, както медта или желязото.[4]

L-лизин- аминокиселина и ползите от нея

Лизинът се транспортира до мозъка от същия невронен транспортер, който доставя до мозъка агринин. Предполага се, че високите дози лизин могат да попречат на способността на аргинина да произвежда азотен оксид в мозъчната тъкан, което може да повлияе неблагоприятно върху нервната функция. [5]

Признаци за недостиг на лизин

Сред най-честите признаци за недостиг на лизин са:

  • загуба на апетит
  • значителен косопад
  • загуба на концентрация
  • умора
  • чести промени в настроението
  • анемия
  • чернодробни проблеми
  • репродуктивни нарушения [6]
Лизин - симптоми на неговия дефицит

Може да се интересувате от тези продукти:

Основни функции на лизина

1. Подобрява усвояването на калций

Изследванията установяват, че лизинът повишава усвояването на калций. Едно проучване показва, че лизинът има практически ефект върху диети с ниско съдържание на протеини (0,7 kg/протеин) и с високо съдържание на двубазови аминокиселини (лизин, аргинин, хистидин). В този случай лизинът успява да увеличи усвояването на калций по-добре, отколкото при други условия, например при диети със смесени аминокиселини. [7]

Лизинът третира сърцето, кръвоносните съдове, херпеса и стимулира имунната система

2. Спомага за подобряване на физическите ви постижения

Повишеният прием на лизин може да спомогне за подобряване на физическите ви постижения. Аминокиселините, какъвто е например лизинът, са градивни елементи на протеините, което подпомага възстановяването и изграждането на мускулите. В комбинация с други аминокиселини, лизинът може ефективно да въздейства върху изгарянето на мазнини и активното натрупване на мускулна маса. [8]

3. Подпомага имунната система и действа антибактериално

В едно проучване е доказано, че при лечение, в което са използвани лизин и агринин, имунната система на пациентите значително се подобрява. Също така е установено, че състоянието на деца, страдащи от вирусни респираторни заболявания, значително се подобрява след такова лечение. Така лизинът действа не само антибактериално, но е в състояние да се бори срещу вирусите и да произвежда в тялото антитела, които подобряват имунитета. [9]

Лизинът поддържа имунната система

4. Лекува херпеси

Лизинът играе важна роля в производството на карнитин в човешкото тяло, а карнитинът е отговорен за превръщането на мазнините в енергия, както и за поддържането на нормални нива на липопротеините и на холестерола. В Медицинския университет в Мериленд е установено, че лизинът може да попречи активно на образуването на херпеси. Чрез своето антибактериално действие, той е способен да се бори ефективно с появилите се херпеси, а също и да предотврати образуването им, подпомагайки имунната система. Лизинът има благоприятен ефект и върху здравето на кожата, ноктите и косата. [10]

5. Участва в производството на колаген

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло. Той е градивен елемент на костите, мускулните влакна и хрущялите. Лизинът спомага за производството на колаген, като същевременно предотвратява прекомерното му отделяне. [11] Калцият и колагенът са динамична двойка, която предпазва костите от счупвания. Когато имате недостиг на лизин, производството на колаген и калций се забавя. Това може да доведе до костна слабост и е една от основните причини защо хората, страдащи от недостиг на лизин, имат крехки кости.

Лизинът помага за производството на колаген

6. Ускорява заздравяването на раните и фрактурите

Лизинът е една от най-важните аминокиселини, участващи във възстановяването на мускулите, заздравяването на раните и на фрактурите. Тъй като помага за по-бързото усвояване на калций, той може ефективно да намали времето, необходимо за възстановяване. Оценяват го и хората, които имат проблеми напр. с коленете, тъй като лизинът има способността да произвежда колаген и по този начин да стимулира съединителните тъкани и хрущялите. Проучване на Медицинския университет в Мериленд показва, че недостигът на лизин води до дълъг период на възстановяване и времето за заздравяване на раните значително се увеличава. [12]

Лизинът ускорява заздравяването на раните, регенерира мускулната маса

7. Намалява стреса и действа успокояващо

За да се установи какви ефекти има лизинът върху стреса и хроничната умора, е проведено проучване върху отделните членове на едно семейство от Сирия с продължителност три месеца. Установено е, че при редовен прием на лизин при мъжете са наблюдава значително намаляване на хроничната умора. При жените се оказва, че лизинът влияе ефективно върху намаляването на стреса и дори помага за подобряване на кожата и косата. [13]

8. Увеличава здравината на костите

В едно проучване, извършено върху 15 здрави жени и 15 жени с остеопороза, едната група е получавала калций, а другата – лизин. В друго проучване, 45 пациентки с остеопороза са приемали лизин, валин и триптофан. [14] Пациентките, които са приемали лизин, показват по-добро усвояване и по-малко отделяне на калций. Това е причината лизинът да може да се използва за превенция на остеопороза. [14]

Ползи за спортисти

Дефицитът на лизин може да се прояви най-вече при спортисти, които тренират усилено и интензивно. Този недостиг се проявява чрез анемия, по-бавно зарастване на раните, умора, но и чрез по-продължително време за възстановяване след тренировка. Редовният прием на лизин при спортистите може да спомогне за увеличаване на растежния хормон и да подобри физическите им постижения. Тъй като лизинът е градивен елемент на протеините, той подпомага и бързото възстановяване и растежа на мускулната маса. Освен това спомага за производството на колаген, което гарантира здрави хрущяли и мускулни тъкани, които често са твърде натоварени по време на тренировка. [15]

Лизинът има ползи за спортистите

Кои са хранителните източници на лизин?

Можете да се възползвате от полезните свойства на лизина чрез естествените му източници в храната или чрез хранителните добавки. Това са някои източници, които имат най-високо съдържание на лизин на 100 грама:

  • телешко и агнешко месо – 3,582 mg
  • пармезан – 3,306 mg
  • пуешко и пилешко месо – 3,110 mg
  • свинско месо – 2,757 mg
  • печени соеви зърна – 2,634 mg
  • риба тон – 2,590 mg
  • скариди – 2,172 mg
  • тиквени семки – 1,386 mg
  • яйца – 912 mg
  • бял боб – 668 mg [16]
Лизин и неговите източници

Хранителните добавки предлагат лизин под формата на прах и на таблетки, така че от вас зависи коя форма ще предпочетете. Предимство е, че лизинът често се комбинира с други аминокиселини – например BCAA, които в този състав ефективно подпомагат растежа на мускулната маса, като същевременно осигуряват възстановяване на мускулите и подпомагат имунната система.

Каква е препоръчителната дневна доза лизин?

Въз основа на препоръките на Световната здравна организация (WHO), Организацията по прехрана и земеделие (FAO) и на университета към ООН (UNU), дозата лизин, която здрав човек трябва да приема, е 30 mg на килограм телесно тегло или приблизително 2,1 грама на 70 килограма телесно тегло. [17]

Вярваме, че от тази статия сте научили защо лизинът е толкова важен за човешкото тяло и защо трябва да внимавате за редовния му прием. Какъв опит с лизина имате вие? Приемате ли го? Напишете ни отговора си в коментар, а ако статията ви е харесала, споделете я.

Източници:

[1] Mirmiranpour, Khaghani, Bathaie, Nakhjavani, Kebriaeezadeh, Ebadi, Gerayesh-Nejad, Zangooei. - The Preventive Effect of L-Lysine on Lysozyme Glycation in Type 2 Diabetes. - Acta Med Iran. 2016 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26853287

[2] Flodin NW - The metabolic roles, pharmacology, and toxicology of lysine. - J Am Coll Nutr. 1997 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9013429/

[3] Gao S, Yin T, Xu B, Ma Y, Hu M. - Amino acid facilitates absorption of copper in the Caco-2 cell culture model. - Life Sci. 2014 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24931904

[4] Mitchell GV, Jenkins MY. - Effect of excess L-lysine on rat growth and on plasma and tissue concentrations of copper, iron and zinc. - J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1983 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6427435

[5] Wass C, Klamer D, Katsarogiannis E, Pålsson E, Svensson L, Fejgin K, Bogren IB, Engel JA, Rembeck B - L-lysine as adjunctive treatment in patients with schizophrenia: a single-blinded, randomized, cross-over pilot study. - BMC Med. 2011 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21501494

[6] 9 Lysine Benefits (Cold Sores) + Foods High In Lysine (dostupné online) – https://www.selfhacked.com/blog/lysine-health-benefits/

[7] Bihuniak JD, Sullivan RR, Simpson CA, Caseria DM, Huedo-Medina TB, O'Brien KO, Kerstetter JE, Insogna KL. - Supplementing a low-protein diet with ibasic amino acids increases urinary calcium excretion in young women. - J Nutr. 2014 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24431325

[8] RAE UDDIN - Lysine Supplement Benefits - LiveStrong.com (dostupné online) – https://www.livestrong.com/article/366257-lysine-supplement-benefits/

[9] Azzarà A, Carulli G, Sbrana S, Rizzuti-Gullaci A, Minnucci S, Natale M, Ambrogi F. - Effects of lysine-arginine association on immune functions in patients with recurrent infections. - Drugs Exp Clin Res. 1995 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7555612

[10] Griffith RS, Walsh DE, Myrmel KH, Thompson RW, Behforooz A. - Success of L-lysine therapy in frequently recurrent herpes simplex infection. Treatment and prophylaxis. - Dermatologica. 1987 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3115841

[11] DrugBank - L-Lysine (dostupné online) – http://www.drugbank.ca/drugs/DB00123

[12] Thorne Research, Inc. - L-Lysine - Alternative Medicine Review Volume 12, Number 2 2007 (dostupné online) – https://altmedrev.com/wp-content/uploads/2019/02/v10-2-123.pdf

[13] Miro Smriga, Shibani Ghosh, Youssef Mouneimne, Peter L. Pellett and Nevin S. Scrimshaw - Lysine fortification reduces anxiety and lessens stress in family members in economically weak communities in Northwest Syria - Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Jun 1 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC420386/

[14] Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, Gennari C. - Dietary L-lysine and calcium metabolism in humans. - Nutrition. 1992 (dostupné online) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1486246

[15] Kelsey Casselbury - What Are the Benefits of Taking L-Lysine? March 15, 2018 (dostupné online) – http://healthyeating.sfgate.com/benefits-taking-llysine-6478.html

[16] Daisy Whitbread - Top 10 Foods Highest in Lysine (dostupné online) – https://www.myfooddata.com/articles/high-lysine-foods.php

[17] World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, United Nations University - Protein and amino acid requirements in human nutrition - Report of a joint FAO/WHO/UNU expert consultation (WHO Technical Report Series 935) Publication date: 2007 (dostupné online) – http://www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/WHO_TRS_935/en

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *