Ядкови масла: Техните разлики, хранителни стойности и ползи

Ядкови масла: Техните разлики, хранителни стойности и ползи

Времената, когато познавахте фъстъченото или друго ядково масло само от американските филми, отдавна отминаха. Сега е обичайно вкъщи да има поне един вид вкусно масло, което ви изкушава да грабнете лъжицата и да отидете за лъжичка веднъж, два пъти или дори три пъти. Понякога дори не се замисляте и вече остъргвате дъното, без да знаете как сте стигнали дотам толкова бързо. А какво ги прави толкова добри? Това и още много други неща ще обсъдим в днешната статия.

Какво представлява маслото от ядки и как се произвежда?

Макар че обикновено се нарича масло, то всъщност е крем, който се произвежда от ядки. От една страна са хрупкавите ядки, а от друга – гладък, почти течен крем. Суровината е една и съща, но консистенцията не би могла да бъде по-различна. Това не е чудо, а чиста механична сила под формата на мощен блендер. Всъщност ядките съдържат около 50 % мазнини, които се отделят при смилането им. Колкото по-дълго трае блендирането, толкова повече се отделя и толкова по-течен става кремът. Така можете да си представите процеса на преработка в неговата най-основна форма. Производството на ядкови масла обаче често е съпроводено с други процеси, като белене, печене или добавяне на други съставки в зависимост от вида на продукта. [1]

Какви са различните видовe ядкови масла?

Да се ориентирате в света на ядковите кремове не е никак лесно. Днес на пазара има безброй варианти. В зависимост от профила на съставките им можем да ги класифицираме на еднотипни, многотипни, протеинови и ароматизирани. Но те се различават и по консистенцията си, която може да бъде гладка или хрупкава. В това отношение любителите на фъстъченото масло са разделени на два непримирими лагера. Едните не могат да се наситят на кремообразната, почти течна текстура на гладкото масло, а другите не разбират как някой може да му се наслаждава максимално без хрупкавите парченца.

Как да класифицираме ядковите масла според тяхната консистенция?

  • Гладко ядково масло: има мека, по-течна текстура, която се разнася лесно.
  • Хрупкаво ядково масло: то съдържа хрупкави парченца ядки, смесени в мекия крем, които се добавят към разбитото масло. Другият начин на приготвяне е, като ядките не се блендират напълно до гладкост и в крема остават парченца. [1]
Разликата между хрупкаво и гладко ядково масло

Как се класифицират маслата от ядки според състава им?

1. Масла от един вид ядки

Можете да ги разпознаете по това, че имат само една съставка в списъка на съставките. Например, те съдържат 100 % фъстъци, кашу, бадеми, кокос или други ядки. Те придават на продукта естествен ядков вкус и качествени хранителни вещества, включително витамини и минерали, с много ползи. Освен това те не съдържат овкусители (захар, сол, палмово масло) или други добавки. Това ги превръща в един от най-пълноценните в хранително отношение ядкови кремове и в най-добрия избор за всеки, който иска да извлече максимална полза от тези хрупкави малки хапки.

2. Масла от различни видове ядки

За разлика от еднокомпонентните, в списъка на съставките им има няколко вида ядки. Въпреки това не трябва да има ароматизатори или други добавки. Комбинирането на няколко вида ядки може да доведе до уникални вкусови комбинации. Освен това те предлагат по-разнообразна гама от витамини, минерали и други хранителни вещества в сравнение с единичните видове. Пример за това е тройното ядково масло, което съдържа смес от фъстъци, кашу и бадеми. Популярна е и комбинацията от бадеми или кашу с кокос.

3. Протеинови масла от ядки

Тези ядкови кремове са обогатени с протеини, така че съдържат повече протеини и обикновено по-малко мазнини. Така в състава им често се среща суроватъчен протеин, който е популярен с оптималното си съотношение на аминокиселини. Те са основните градивни елементи за мускулния растеж и така придават на тези кремове добавена стойност, която се оценява не само от силовите атлети. По-рядко срещани са спредовете с чист растителен протеин, които имат в състава си например оризов или грахов протеинов изолат.

Затова протеиновите масла са по-лесни за включване в диетата на хора, които следят за приема на протеини и същевременно ограничават мазнините. Въпреки това, ако сложите 30 g от този крем в овесената си каша, ще увеличите съдържанието на протеини в нея с около 5 g. Това не е основен източник на протеини.

Ако искате да разширите кръгозора си и да откриете други източници на протеини, прочетете статията ни Храни, които улесняват добавянето на протеини в диетата ви.

Какво съдържат ароматизираните масла от ядки?

4. Ароматизирани ядкови масла

Тази група включва кремове и продукти за мазане, които съдържат редица съставки, различни от ядки. Може да се окаже, че вместо висококачествено ядково масло с много ползи, на масата ви изведнъж се появява популярният лешников крем с шоколад, който съдържа само 13% ядки.

Останалата част е захар, палмово масло, мляко на прах, какао, сол и други добавки. Хранителната стойност на тази смес е доста по-различна от тази на 100% масло. Обикновено те са с по-високо съдържание на захари, наситени мазнини, сол и в тях липсват витамини и минерали.

По-специално, трябва да имате предвид, че разликата в съдържанието на прости захари е много важна, тъй като те са класифицирани като рискови хранителни вещества и трябва да бъдат ограничени до 10% от общия енергиен прием при здравословно хранене. Ако консумирате по-голямо количество от тези сладки продукти за мазане, бихте могли да надвишите този дневен прием. [2-4]

  • 100 g шоколадов крем за мазане (Nutella) съдържа 54 g захар.
  • 100 g 100% ядково масло съдържа 3-5 g захар.

Ако все пак искате да разнообразите диетата си със сладък продукт за мазане, можете да намерите по-подходящи варианти с по-добър профил на съставките. Като пример може да се избере шоколадов крем за мазане с 64% лешници или крем от кашу с лиофилизирани ягоди.

Най-популярните ядкови масла и техните свойства

Вероятно всеки от нас си има любим продукт сред ядковите масла, които никога не трябва да липсват в килера. Те се различават по вкус, но и по съдържание на хранителни вещества, което зависи от вида на използваните ядки. Общото между тях обаче е съдържанието на здравословни мазнини, което включва мононенаситени (MUFA) и полиненаситени (PUFA) мастни киселини, включително незаменимите омега 3 мастни киселини. Тези мазнини се свързват с положително въздействие върху здравето на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Ядките имат средно 50% съдържание на мазнини, поради което се считат за ценен източник на това хранително вещество. [15, 16]

Може би сте чували, че маслото от ядки е богато на протеини. Видът на ядката оказва влияние върху количеството на това хранително вещество, поради което различните продукти се различават един от друг. Но проблемът е, че това са растителни протеини, които за разлика от животинските не съдържат всички незаменими аминокиселини в оптимално съотношение. Например в тях често липсват лизин, метионин или цистеин.

За да си набавите поне 27 g протеини от фъстъчено масло, трябва да изядете поне 100 g фъстъчен крем. В същото време ще приемете и почти 50 g мазнини и 600 калории, което не е идеално. В крайна сметка такава голяма порция мазнини може да ви докара и стомашни проблеми. Затова е по-разумно да разглеждате маслата от ядки като източник на мазнини, а не на протеини. [17]

1. Фъстъчено масло

Фъстъченото масло несъмнено е най-популярният и най-използваният от всички кремове. То безапелационно заема първо място сред всички ядкови масла, въпреки че технически фъстъците са бобови растения. В крайна сметка всичко зависи от вкуса, съставките и начина на употреба. И в тези области фъстъченото масло ни е убедило, че заема почетно място тук.

Фъстъченото масло е популяризирано още през 1895 г. от американския лекар Джон Харви Келог. Той го произвеждал за своите пациенти, които имали лоши зъби и се нуждаели от прием на голямо количество енергия и протеини. Репутацията на продукта скоро се разпространява из целия континент. Според статистиката днес той се намира в 94 % от американските домакинства, където най-често се използва за приготвяне на известния сандвич PB&J (фъстъчено масло + конфитюр). Въпреки това не винаги продуктът със 100% съдържание на фъстъци е с отлични хранителни свойства. [5]

Хранителен профил и ползи от фъстъченото масло

  • Сред другите ядкови кремове то се отличава със съдържанието на протеини, което варира между 25-27 g на 100 g.
  • Съдържа здравословни мазнини под формата на мононенаситени (MUFA) и полиненаситени (PUFA) мастни киселини.
  • Благодарение на високото си съдържание на фибри то има силно засищащо действие. Дори в малки количества то може да се пребори с чувството за глад в стомаха. Така че, стига да не изяждате бързо една лъжица след друга, вероятно няма да изядете голямо количество от това масло наведнъж.
  • Съдържа витамини В3 и В6, които подпомагат правилното функциониране на нервната система. Освен това съдържа витамин В9 (фолиева киселина), който е важен за растежа на зародишните тъкани по време на бременността и също така допринася за нормалното образуване на кръвта.
  • То е богато и на витамин Е, който е антиоксидант, предпазващ клетките от оксидативен стрес.
  • Съдържа и редица минерали. Магнезият, например, подпомага правилното функциониране на мускулите и помага за намаляване на умората. По този начин той е важен както за спортистите, така и за неспортуващите хора. Цинкът от своя страна поддържа правилната функция на имунната система и е важен за поддържането на нормални нива на тестостерон в кръвта. Съдържа и желязо, което допринася за нормалното производство на червени кръвни клетки и хемоглобин. Дефицит на този минерал изпитват например жените по време на менструация, когато губят по-голямо количество кръв.
  • Освен това съдържа холин, от който в организма се образува невротрансмитерът ацетилхолин. Той е важен за ученето и други мозъчни функции. Така че, ако се подготвяте за важен изпит, имате оправдание да похапнете. Само се уверете, че не забравяте да затворите капачката навреме, за да не изядете цялото бурканче, докато се концентрирате. [6]

Хранителни стойности на фъстъченото масло

Енергийна стойност

Мазнини

Въглехидрати

Протеин

Фибри

596 kcal46 g14 g27 гр9.1 g

Рецепти с фъстъчено масло

Благодарение на вкуса си фъстъченото масло е отлично както за сладки, така и за солени ястия. Можете да го използвате за намазване на сладкиши, за гарниране на овесени ядки и палачинки, за овкусяване на смутита, в десерти, но и за приготвяне на солен фъстъчен сос, който е неразделна част от азиатските ястия. В комбинация с ябълка или банан се получава чудесно съчетание за зареждане с енергия по всяко време на деня.

В тези рецепти ще намерите вдъхновение:

Ако искате да научите повече за фъстъченото масло, прочетете статията ни Фъстъчено масло: Как да изберем най-доброто фъстъчено масло и какво влияние оказва то върху здравето ви?

Приложения на фъстъченото масло

2. Бадемово масло

Бадемовото масло вероятно има толкова дълга история, колкото и фъстъченото масло. Много хора са били алергични към фъстъченото масло, затова са открили чудесна алтернатива в лицето на бадемовото масло. Оттогава насам обаче то си е изградило собствена репутация и толкова много почитатели, че малцина вече биха го нарекли заместител на фъстъченото масло. Нарастващата му популярност се дължи най-вече на вкусовите и хранителните му качества. Традиционно се произвежда от необелени бадеми, като запазва естествения си горчиво-сладък вкус, както и максималното количество важни хранителни вещества. [7]

Хранителен профил и ползи от бадемовото масло

  • То печели златен медал в категорията за съдържание на фибри. Поради факта, че е пасирано с обелките, то има най-високо съдържание на фибри от всички масла в този списък. Затова може да ви засити дори с малка порция.
  • В сравнение с други ядкови масла то съдържа по-малко въглехидрати. Затова е популярно и сред почитателите на нисковъглехидратните диети, кето и други видове диети с ниско съдържание на въглехидрати.
  • То е богато на ненаситени омега 6 мастни киселини, както и на редките омега 3 мастни киселини, които са важни за здравето на мозъка, сърцето и очите.
  • То е богато на витамините В2 и В3, които допринасят за нормалния енергиен метаболизъм, при който се освобождава и използва енергия.
  • Съдържа също витамин В9 (фолиева киселина) и витамин Е, който има антиоксидантно действие.
  • Това е и една от малкото ядки, които съдържат калций, необходим за костите и зъбите.
  • Не можем да не споменем магнезия и калия, които са важни за правилното функциониране на мускулите. Това масло е предназначено за спортисти и активни хора. [4, 8]

Хранителни стойности на бадемовото масло

Енергийна стойност

Мазнини

Въглехидрати

Протеин

Фибри

650 kcal56 g7 g25 g12 g

Рецепти с бадемово масло

Бадемовото масло ще овкуси чудесно овесените ядки, палачинките и смутитата ви, а също така е чудесно за хляб с хрупкава коричка. Горчиво-сладкият му вкус го прави подходящо и за пикантни сметанови сосове или песто. Няма да сгрешите, ако го направите на дип за потапяне на парченца моркови или други зеленчуци или плодове.

Ще намерите вдъхновение в тези рецепти:

Можете да прочетете още интересна информация за бадемите в нашата статия Бадеми: Всичко, което трябва да знаете.

Може да се интересувате от тези продукти:

3. Масло от кашу

Ако някога сте опитвали масло от кашу, ще се съгласите, че то има най-кремообразната консистенция. Като добавим и естествено сладкия вкус, не е трудно да се досетим защо е толкова популярно. Интересен факт е, че още по време на Студената война маслото от кашу е било част от пакетите за оказване на първа помощ, носени от американските войници. В днешно време то вече не служи предимно за спасяване от глада, а прави ястията по-вкусни и богати на хранителни вещества. [9]

Хранителен профил и ползи от маслото от кашу

  • В сравнение с други масла от ядки, то има малко по-високо съдържание на въглехидрати. Но не е нужно да се притеснявате за това. Това са предимно сложни въглехидрати, които са част от здравословното хранене и действат като бавно освобождаващ се източник на енергия.
  • Подобно на фъстъците, в кашуто се съдържат MUFA и PUFA ненаситени мастни киселини, които според проучванията имат благоприятен ефект върху нивата на холестерола в кръвта.
  • Хранителният му профил се отличава с наличието на витамин К, който е важен за правилното съсирване на кръвта и нормалното състояние на костите.
  • Съдържа и мед, която подпомага правилното функциониране на имунната система и е важна за нормалната пигментация (оцветяване) на косата и кожата.
  • Освен това селенът спомага за поддържането на здрава коса и нокти, което го прави идеален за всички, които се грижат за здравето и красотата си.
  • Съдържа и манган, който е един от антиоксидантите, предпазващи клетките от оксидативен стрес. [10, 18]

Хранителни стойности на маслото от кашу

Енергийна стойност

Мазнини

Въглехидрати

Протеин

Фибри

574 kcal46 g33 g15 гр3 g

Рецепти с масло от кашу

Благодарение на неустоимата си кремообразна консистенция то е идеално за приготвяне на сосове, в които се използва и като заместител на сметаната. Вкусът му е чудесен и в дресинги за салати, десерти, каши и трябва да споменем перфектната комбинация с банан.

В тези рецепти ще намерите вдъхновение:

Ако искате да научите повече за ядките кашу, можете да намерите повече интересна информация в нашата статия Ядки кашу: Всичко, което трябва да знаете.

Масло от кашу и неговите приложения

4. Лешниково масло

Вкусът на лешниковото масло предизвиква у много от нас спомени от детството, тъй като го свързваме с шоколадовия крем Nutella или емблематичния Ferrero Rocher. Тези лакомства вероятно стоят зад популяризирането на лешниковия крем, който вече може да се намери без захар и други ароматизатори. Това позволява да се насладим на естествено сладкия вкус на лешниците, като същевременно си набавяме максимално количество хранителни вещества. [11]

Хранителен профил и ползи от лешниците

  • По отношение на съотношението на макронутриентите (протеини, въглехидрати и мазнини) то е най-близко до маслото от кашу.
  • Съдържа и полезни MUFA и PUFA ненаситени мазнини.
  • В него има витамин В1, който подпомага нормалната сърдечна и умствена дейност.
  • Съдържа витамин В6, В9 и магнезий, които намаляват умората и изтощението. Затова през натоварените дни със сигурност няма да си навредите, ако посегнете към лъжица лешниково масло.
  • Съдържа и антиоксидантни вещества под формата на витамин Е и манган.
  • Той е и източник на витамин К, който е важен за здравите кости и правилното съсирване на кръвта.
  • Съдържа и желязо, което подпомага когнитивните функции, като памет, мислене и концентрация. Това го прави подходящо за хора, които се занимават с творчески и други умствено натоварващи дейности. Освен това съдържащата се мед подпомага нормалното пренасяне на желязото в организма.
  • Не на последно място, фосфорът спомага за поддържането на нормално състояние на зъбите и костите. [12]

Хранителни стойности на лешниковото масло

Енергийна стойност

Мазнини

Въглехидрати

Протеин

Фибри

571 kcal50 g28.6 g17.9 g3.6 g

Рецепти, в които се използва лешниково масло

Лешниковото масло перфектно овкусява десерти, зърнени закуски, палачинки или ароматно домашно приготвено мюсли. В комбинация с какао може да се използва и за приготвяне на здравословна шоколадов спред, който е много вкусен върху печива. То има страхотен вкус и в коледните сладкиши и се съчетава идеално с ягоди.

Ще намерите вдъхновение в тези рецепти:

Употреба на лешниковото масло

5. Масло от шамфъстък

В миналото шамфъстъкът се е смятал за рядък вид ядка, запазена за благородници и високопоставени служители. Легендата разказва, че Савската царица дори забранила на обикновените хора да ги отглеждат, като твърдяла, че те са изключително царска храна. За щастие тези дни са отминали и всеки може да се наслади на изискания вкус на тези зелени ядки под формата на ядково масло. То става все по-популярно и благодарение на отличния си хранителен профил, гладка консистенция и широка гама от приложения в кухнята. [13]

Хранителен профил и ползи от маслото от шамфъстък

  • Съдържанието на протеини в него е по-високо, отколкото във фъстъченото масло.
  • То е богато на фибри, които допринасят за чувството за ситост.
  • Съдържа около 50% мазнини, повечето от които са полезни ненаситени мастни киселини (MUFA, PUFA), които често липсват в диетата на хората, живеещи във вътрешността на сушата.
  • Сред микроелементите в него се съдържат витамините В1 и В6, които подпомагат нормалната умствена дейност, включително способността за учене, мислене и концентрация.
  • Той е източник на витамин К, който допринася за правилното съсирване на кръвта и помага за поддържането на здрави кости.
  • Съдържащата се мед подпомага нормалната функция на нервната система, която контролира дейността на всички органи в тялото.
  • Благодарение на магнезия той може да помогне за намаляване на умората и изтощението.
  • Минералите манган и фосфор са важни за енергийния метаболизъм, при който се освобождава и използва енергия.
  • То съдържа и холин, който е важен за правилното функциониране на мозъка, което прави това масло още един чудесен кандидат за здравословни снаксове, когато учите. [14]

Хранителни стойности на маслото от шамфъстък

Енергийна стойност

Мазнини

Въглехидрати

Протеин

Фибри

594 kcal50 g21.9 g25 g9.4 g

Рецепти, в които се използва масло от шамфъстък

Предимството на маслото от шамфъстък е неговият леко сладък вкус, който е чудесен както за сладки, така и за солени ястия. Освен това то придава необичайния си зеленикав цвят на ястията. Подходящо е за приготвяне на кексове, торти и други десерти, както и за обогатяване на солени сладкиши. Може да се добавя и към дресинги за салати и да се използва за приготвяне на домашен сладолед с шамфъстък.

Ще намерите вдъхновение в тези рецепти:

Сравнение на хранителните стойности на ядковите масла

В тази таблица сме обобщили хранителните стойности на популярни ядкови масла, за да можете бързо да намерите най-подходящото за вас.

Ядково маслоЕнергийна стойност

Мазнини

ВъглехидратиПротеинФибри
Фъстъчено масло596 kcal46 g14 g27 гр9.1 g
Бадемово масло650 kcal56 g7 g25 g12 g
Масло от кашу574 kcal46 g33 g15 гр3 g
Лешниково масло571 kcal50 g28.6 g17.6 g3.6 g
Масло от шамфъстък594 kcal50 g21.9 g25 g9.4 g

Как да съхранявате масло от ядки?

Да слагате ли ядковото масло в хладилника или да го държите в шкафа? И двата варианта не са погрешни, но всеки от тях има своите плюсове и минуси. В студената среда на хладилника маслото може да се втвърди поради високото си съдържание на мазнини, което ще затрудни размазването му. В топлата каша обаче то ще се разтопи добре. Студът също така удължава срока му на годност, което улеснява поддържането на качеството му и то е по-добре защитено от гранясване.

Ако съхранявате маслото извън хладилника, поставете го в затворен шкаф, където е защитено от топлина и слънчева светлина. То ще остане хубаво и течно и с него ще се работи по-лесно при приготвяне на храна. Имайте предвид обаче, че при стайна температура масленият слой, който се натрупва върху маслото, може да се отдели. Не се притеснявайте за това обаче, просто разбъркайте маслото добре и всичко отново ще е наред. [19]

Благодарение на правилното съхранение маслото от ядки ще издържи няколко месеца. Това е така, ако не го изядете преди това.

Ако искате да научите как да съхранявате други храни, прочетете статията ни Как да съхраняваме храната правилно, за да издържи възможно най-дълго.

Ядкови масла за отслабване и наддаване на тегло

Маслата от ядки имат важна функция в диетата ви както за натрупване на мускулна маса, така и при отслабване. Тъй като се отличават с висока енергийна плътност (високо съдържание на калории за малко количество храна), те могат ефективно да помогнат за увеличаване на калорийния прием. Просто добавете една голяма лъжица бадемово масло към храната си и веднага ще получите 200 допълнителни kcal. Ядковите масла могат лесно да бъдат включени в закуски, междинни хранения, шейкове и основни ястия.

Когато отслабвате, е по-добре да внимавате с количеството ядково масло, но дори и в този случай не е нужно да се отказвате напълно от него. То може да ви помогне да си набавите здравословни мазнини, които също са важни за отслабването. Освен това то може да задоволи и желанието ви за сладко, когато се комбинира с плодове например. А ако търсите вариант с ниско съдържание на мазнини, опитайте фъстъчено масло на прах, което съдържа само 1,5 g мазнини на порция.

Освен това ядките и маслата от ядки също се свързват със здравословното тегло и според проучванията имат положителен ефект върху отслабването. Въпреки това, не забравяйте да ги използвате умерено и не забравяйте да отчитате съвестно всяка лъжица в дневния си калориен прием. [15]

Какво да запомните?

Маслата от ядки са източник на здравословни мазнини, растителни протеини, витамини и минерали, а освен това са и много вкусни. Но ако искате да извлечете най-доброто от тях, не бива да забравяте да проверявате съставките. Най-добри са ядковите масла със 100% съдържание на ядки, но могат да се използват и протеинови или ароматизирани ядкови масла с минимално количество добавени вещества. Можете да решите дали да добавите към диетата си фъстъчено, бадемово или кашу масло въз основа на вкусовите си предпочитания и хранителните свойства, споменати по-горе. Във всеки случай не бива да прекалявате с маслата поради високата им калорийна стойност.

Имате ли сред приятелите си любители на ядковото масло? Споделете тази статия, за да им помогнете да научат ценна информация.

Източници:

[1] How Nut and Seed Butters Are Processed. – https://www.ift.org/news-and-publications/food-technology-magazine/issues/2016/november/columns/processing-how-nut-and-seed-butters-are-processed

[2] WHO. Healthy diet. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

[3] Nutella®. – https://www.nutella.com/cz/cs/vyrobky/nutella

[4] FoodData Central. – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100559/nutrients

[5] HuffPost . Who Really Invented Peanut Butter?– https://www.huffpost.com/entry/peanut-butter-history_n_1222585

[6] Peanut butter, vitamin and mineral fortified, smooth nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Peanut_butter%2C_vitamin_and_mineral_fortified%2C_smooth_nutritional_value.html

[7] Almond Butter: History, Flavor, Benefits, Uses. – https://www.spiceography.com/almond-butter/

[8] Nuts, almond butter, plain, without salt addend. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3153/2

[9] About: Cashew bitter– https://dbpedia.org/page/Cashew_butter

[10] Cashew butter nutrition facts and analysis. – https://www.nutritionvalue.org/Cashew_butter_42201000_nutritional_value.html

[11] Group, A. (History of Hazel Nut Spread. – https://acitgroup.com.au/history-of-hazel-nut-spread/

[12] Nuts, hazelnuts or filberts Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3116/2

[13] The Green Nut: A brief history of the Pistachio. – https://www.joinrassa.com/articles/the-green-nut-a-brief-history-of-the-pistachio

[14] Nuts, pistachio nuts, dry roasted, without salt added Nutrition Facts & Calories. – https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3136/2

[15] Going Nuts—For Nut and Seed Butters, That Is. – https://www.todaysdietitian.com/newarchives/090313p64.shtml

[16] Ros, E. Health Benefits of Nut Consumption. – https://doi.org/10.3390/nu2070652

[17] Venkatachalam, M., & Sathe, S. K. – https://doi.org/10.1021/jf0606959

[18] The Nutrition Source. Types of Fat. – https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/

[19] HuffPost. Do You REALLY Need To Refrigerate Nut Butter? – https://www.huffpost.com/entry/do-you-need-to-refrigerate-nut-butter_l_5eb2bd05c5b619cb5f00aae2

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *