Витамин А

Витамин А е категория, в която ще откриете продукти с различно количество витамин А, който е сред мастноразтворимите витамини. Той се свързва с мазнините, получени в тялото след приема на храна, а това означава, че се абсорбира по-добре с помощта на чревната стена и се съхранява в мастните запаси. Така се оказва, че всякакъв дефицит на мастноразтворими витамини може да се прояви в тялото ви след определен период от време.

 Покажи още

Определението ,,витамин А" обикновено назовава група от ретиноиди и каротеноиди, източник на които са, например, боите алфа-каротен и бета-каротен. Витамин А също е много важен антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес и от свободни радикали. В нормалната диета, витамин А се набавя по два начина: от ретинол и неговите естери от животински произход и вече споменатите каротеноиди от витамин А от растителни източници. Но витамин А може да се набавя и чрез хранителни добавки под формата на таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, витамини за смучене, капки, спрейове или масла. 

Един типичен за тази категория продукт е Витамин А (Ретинол).

Каква е ролята на витамин А в тялото? 

Витамин А участва в специализацията на клетките и е важен за метаболизирането на желязо. Освен това допринася за поддържането на здрава лигавица, както и за доброто състояние на кожата и зрението. И накрая, той е от изключително значение за имунната система.

Каква е препоръчителната дневна доза витамин А?

Препоръчителната дневна доза според методологията на Европейската организация по безопасност на храните (също позната и като EFSA) и според Организацията по храните на немскоговорящите страни (също позната и като DACH) за средностатистически възрастен:

 • EFSA: 650 μg за жени, 750 μg за мъже
 • Препоръчителна дневна доза според DACH: 700 μg за жени, 850 μg за по-голямата част от мъжете

Ако искате да научите повече за витамините, какви видове съществуват, какви функции имат, какъв е препоръчителният им дневен прием, какви са симптомите на недостиг и на предозиране, прочетете статията ни: Пълен наръчник на витамините: За какво служат, как да разберете дали страдате от недостиг и колко да приемате?

 Покажи по-малко

2 продукти

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. OstroVit (1)
 2. NOW Foods (1)
Таблетки
 1. 200 табл (1)
Цветове
 1. shadow (1)
Капсули
 1. 180 капс (1)
 2. 90 капс (1)
Форма
 1. капсули (1)
 2. таблетки (1)
Смес
 1. смес (1)
 2. чист (1)
Правна категория на продукта
Цена
Филтриране по
Вегетариански (2)
Веган (2)
Без глутен (2)
Без лактоза (2)
Био (2)
Без ГМО (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (2)
Без аспартам (2)
 1. Multivitamin ADEK - OstroVit
  ADEK - OstroVit
  71%
  71 % (7)
  18,50лв.
 2. Beta Carotene, Natural 7,500 mcg - NOW Foods

2 продукти