Не е задължително паят да е сладък. Днес решихме да приготвим солен (киш), който е чудесен за закуска, лека закуска или вечеря. Благодарение на оптималните си хранителни стойности, вкус и идеално нежна консистенция, той бързо ще се превърне в един от любимите ви.
Съставки за тестото:
- 140 g пълнозърнесто брашно от спелта
- 100 ml полуобезмаслено мляко
- 80 g фини овесени ядки
- 40 ml зехтин
- ½ ч.л. сол
Съставки за пълнежа:
- 300 g тиквички
- 120 g моцарела лайт
- 60 ml полуобезмаслено мляко
- 30 g пармезан
- 3 яйца
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- една връзка магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Може да се интересувате от тези продукти:
Начин на приготвяне:
Смесете овесените ядки с брашното и солта, добавете зехтина, млякото и замесете по-твърдо тесто. Вземете тава с диаметър 28 cm, намажете я със спрей за готвене (или с друга мазнина) и притиснете тестото в нея с пръсти, като се уверите, че покрива дъното и ръбовете. Надупчете го с вилица, за да не се надуе, и печете 10 минути на 180°C.
През това време пригответе пълнежа. Обелете лука, нарежете го на ситно и го задушете в олио. Обелете тиквичките, разрежете ги наполовина и ги нарежете на тънки полукръгли парчета. Добавете ги към сотирания лук заедно с пресования чесън. Когато всичко е сотирано, оставете сместа леко да се охлади.
В купа смесете едро настърганата моцарела, яйцата, пармезана, млякото и едро нарязания магданоз. Добавете охладената смес от тиквички, разбъркайте и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разпределете плънката равномерно върху предварително изпечената кора и печете киша за 30 минути на 180°C. Оставете го да се охлади поне частично, преди да го сервирате.
Открийте нашите бестселъри:
Хранителна стойност | 1 парче (общо 10 парчета) |
---|---|
Енергийна стойност | 196 kcal |
Протеини | 9,5 g |
Въглехидрати | 16.5 g |
Мазнини | 9,5 g |
Фибри | 3 g |
Ако не сте почитатели на сладките лакомства, този пай определено ще ви допадне. Той е идеален за снакс, закуска или бърза вечеря.
Не се колебайте да споделите творенията си с нас в социалните мрежи, като използвате хаштаг #gymbeamcom.
Добави коментар