OstroVit Витамини от група B

Витамини от група B от производител OstroVit е категория, в която ще откриете хранителни добавки, съдържащи витамини от група В. Те включват витамин В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 и В12. Те се нареждат сред водноразтворимите витамини, които се абсорбират много лесно от тялото. Благодарение на това им качество, те вършат работата си успешно, а излишното количество се извежда от тялото. Човешкото тяло не е способно да съхранява витамини от група В в големи количества. Затова и дефицитът им може да се усети много по-рано, отколкото при мастноразтворимите витамини. Това е и причината да е толкова важно редовно да си набавяме витамини от група В чрез храната, която приемаме или с помощта на хранителни добавки под формата на таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, дъвчащи витамини, капки, спрей или масло. Към днешна дата, липозомалните витамини си остават най-лесно абсорбимата форма на тези нутриенти.

 Покажи още

Най-популярните примери на хранителни добавки в тази категория са: 

Витамини от група В: функции и препоръчителна дневна доза 

 • Витамин В1 (тиамин) е необходим за производството на основния вид енергия под формата на АТР, която зарежда всяка физическа активност. Освен това влияе на нормалното функциониране на нервната система и се грижи за душевното състояние. Препоръчителният дневен прием е  0.84-1.3 мг.
 • Витамин В2 (рибофлавин) участва в ензимните функции на антиоксидантната система. Освен това допринася за нормалното функциониране на метаболизма, който е много важен за производството на енергия. Грижи се и за душевното състояние, както и за обработването на желязо и предпазва клетките от оксидативен стрес. Освен това се грижи за здравето на лигавицата, на червените кръвни телца, кожата и зрението и намалява умората и изтощението. Препоръчителният дневен прием е 1-1.6 мг.
 • Витамин В3 (ниацин) влияе върху нормалното функциониране на метаболизма, който е важен за производството на енергия. Освен това, оказва ползотворен ефект и върху нервната система и душевното състояние и помага да се намалят умората и изтощението. Грижи се и за здравето на кожата и на лигавицата. Препоръчителният дневен прием е 11-16 мг.
 • Витамин В5 (пантотенова киселина) участва основно в синтеза и в обработването на стероидните хормони, витамин D и някои невротрансмитери. Освен това помага да се намали умората и изтощението и подпомага оптималното умствено представяне. Допринася и за нормалното фунициониране на метаболизма, който е важен за производството на енергия. Препоръчителният дневен прием е 5 мг.
 • Витамин В6 (пиридоксин) участва в оползотворяването на гликоген в тялото, който е необходим за притока на енергия по време на физическа активност. Освен това допринася за регулирането на хормоните, нормалното функциониране на имунната система, както и за оптималното производство на червени кръвни клетки. И накрая, помага да се намалят умората и изтощението, подпомага душевното здраве и функционирането на нервната система. Препоръчителният дневен прием е около 1.4-1.7 мг.
 • Витамин В7 (биотин, витамин Н) влияе на обработването на всички макронутриенти в тялото и участва в подпомага умственото благосъстияние и се грижи за нервната система. Друго не по-маловажно качество на витамин В7 е това, че грижи за здравето на косата и кожата. Препоръчителният дневен прием е 40 µg.
 • Витамин В9 (фолиева киселина, фолат) е особено важен за бременни жени, тъй като е необходим за етапа на развитие и растеж на фетуса. Освен това помага да се намалят умората и изтощението и подпомага имунната система. Също така участва в процеса по делене на клетките и производство на кръвни клетки. Препоръчителният дневен прием е 300-330 µg.
 • Витамин В12 (кобаламин) допринася за нормалното функциониране на мозъка и на нервната система. Освен това влияе на производството на червени кръвни клетки и играе важна роля в процеса по делене на клетките. Препоръчителната дневна доза е 4 µg.

Препоръчителният дневен прием при средностатистически възрастен може да е различен и се определя от методологията на Европейската организация по безопасност на храните и на Организацията по храните на немскоговорящите страни Германия, Австрия и Швейцария.

Ако искате да научите повече за витамините, какви видове съществуват, какви функции имат, какъв е препоръчителният им дневен прием, какви са симптомите на недостиг и на предозиране, прочетете статията ни: Пълен наръчник на витамините: За какво служат, как да разберете дали страдате от недостиг и колко да приемате?

 Покажи по-малко

7 продукти

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. GymBeam (15)
 2. NOW Foods (13)
 3. OstroVit (7)
Вкус
 1. зелена ябълка (1)
 2. натурално (1)
Маса в грамове
 1. 200 g (1)
 2. 300 g (1)
Маса в милилитри
 1. 30 ml (1)
Таблетки
 1. 90 табл (2)
 2. 60 табл (1)
Цветове
 1. ivory (1)
 2. violet (1)
Капсули
 1. 90 капс (1)
Форма
 1. таблетки (3)
 2. на прах (2)
 3. капсули (1)
 4. течност (1)
Смес
 1. смес (5)
 2. чист (2)
Правна категория на продукта
Продуктови етикети
 1. Vegan (7)
Цена
Филтриране по
Вегетариански (7)
Веган (7)
Без глутен (5)
Без лактоза (7)
Био (7)
Без ГМО (3)
Без изкуствени подсладители (6)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (7)
 1. Pure Inositol - OstroVit
  Pure Inositol - OstroVit
  100%
  100 % (1)
  25,95лв.
 2. Magnez MAX + Vitamin 60 tabs - OstroVit
  Magnez MAX + Vitamin - OstroVit
  100%
  100 % (6)
  7,95лв.
 3. Vitamin B Complex 90 tabs - OstroVit
  Vitamin B Complex - OstroVit
  80%
  80 % (4)
  10,95лв.
 4. Vitamin B12 spray - OstroVit
  Витамин В12 в спрей - OstroVit
  100%
  100 % (3)
  17,95лв.
 5. Anticramp max - OstroVit
  Anticramp max - OstroVit
  87%
  87 % (4)
  8,95лв.
 6. Biotin VEGE - OstroVit
  Не е в наличност
  Биотин VEGE - OstroVit
  100%
  100 % (8)
 7. Brain Focus - OstroVit
  Не е в наличност

7 продукти