Ölmühle Solling Витамин D

Витамин D от производител Ölmühle Solling е категория, в която ще откриете редица продукти с различно количество витамин D (калциферол) в тях. Той е познат още и като слънчевия витамин, тъй като именно слънчевите лъчи могат да предизвикат производството на този витамин в човешкото тяло. Недостигът му е много често срещано явление особено през месеците от есента до пролетта, когато хората носят повече дрехи и прекарват повече време на закрито. Витамин D идва под две основни форми. Те са витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол).

 Покажи още

Ергокалциферол има растителен произход и по-малко ниво на бионаличност. Витамин D3 има основно животински произход. Единственото изключение е калциферол от лишеи, който е и растителният витамин D3 с най-високо ниво на абсорбация. Тази форма на витамина се оказва, че е и най-ценната за човешкото тяло, тъй като най-ефикасно може да увеличи нивата на витамин D в кръвта.

Основните източници на витамин D в диетата са гъби, скумрия, сардини, риба тон и рибно масло. Ала той може да се приема и под формата на таблетки, капсули, ефервесцентни таблетки, витамини за смучене, капки, спрей и масло.

Как функционира витамин D в тялото? 

Витамин D участва в деленето на клетките в тялото. Освен това влияе върху нормалното функциониране на имунната система, грижи се за здравето на зъбите, костите и мускулите. Допринася също и за нормалното абсорбиране на калций и фосфор, което също е свързано с нормалното функциониране на костите. Това е особено важно за по-възрастните хора, при които съществува по-голям риск от падане и фрактури на костите.

Какъв е препоръчителният дневен прием на витамин D?

Препоръчителната дневна доза според методологията на Европейската организация по безопасност на храните (също позната и като EFSA) и според Организацията по храните на немскоговорящите страни (също позната и като DACH) за средностатистически възрастен:

 • Препоръчителен дневен прием според EFSA: 15 μg
 • Препоръчителен дневен прием според DACH: 20 μg (в случай на липса на ендогенна формация от ултравиолетови лъчи от слънцето)

Може да откриете повече информация за витамин D и неговото значение в статията Витамин D и всичко, което трябва да знаете за него

Ако искате да научите повече за различните видове витамини, функциите им, препоръчителният дневен прием и симптомите на недостиг или прекомерен прием, прочетете статията ни: Пълен наръчник на витамините: За какво служат, как да разберете дали страдате от недостиг и колко да приемате?

 Покажи по-малко

1 Продукт

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. GymBeam (5)
 2. NOW Foods (4)
 3. OstroVit (2)
 4. VanaVita (1)
 5. The Protein Works (1)
 6. Reflex Nutrition (1)
 7. Ölmühle Solling (1)
Маса в милилитри
 1. 50 ml (1)
Форма
 1. течност (1)
Смес
 1. смес (1)
Правна категория на продукта
Филтриране по
Вегетариански (1)
Веган (1)
Без глутен (1)
Без лактоза (1)
Био (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (1)
 1. Vitamin D Oil conventional - Ölmühle Solling

1 Продукт