7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

Не всички кардио уреди са еднакви. Много хора смятат кардио тренировките за скучни. Ако не сте любител на бягането, вероятно и вие (както и повечето от нас) стоически се опитвате да издържите 30 минутно кардио на бягащата пътека. В действителност съществува възможност да прекарвате много по-малко време в кардио упражнения, но същевременно да изгаряте много по-голямо количество калории, ако знаете как да ползвате кардио уредите. Нека заедно да разгледаме какви възможности съществуват.

 

Представяме ви най-ефективните и най-неефективните кардио уреди, подредени въз основа на ефективността (най-много изгорени калории за най-кратко време, подобряване на аеробната издръжливост), функционалността (дали движението на уреда има нещо общо с движенията, които извършваме при ежедневните дейности) и достъпността (вероятността да намерите уреда във фитнес залата).

 

1. Бягаща пътека

Ефективност: A
Функционалност: A+
Достъпност: A+

7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

Бягащата пътека винаги е най-добрият избор. За разлика от другите кардио уреди, тя предлага повече възможности за натоварване на тялото. Също така ползването ѝ е много лесно. Достатъчно е само да натиснете бутона Старт и с помощта на стрелките да нагласите скоростта и наклона. Дори само ходенето под наклон може да бъде доста натоварващо. Ако искате да се възползвате максимално от тренировките на бягащата пътека, опитайте се да бягате без да се държите за ръкохватките.

 

2. Стълби

Ефективност: A
Функционалност: A-
Достъпност: B
             

7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

За трениране на седалищните мускули стълбите са страхотен помощник. Какво може да бъде по-ефективно от изкачването на едно безкрайно стълбище? Опитайте различни интервали и направете наистина невероятна тренировка. Опитвайте се да включвате в тренировката горната част на тялото, като се държите на ръкохватките. Ако се държите за ръкохватките, ще имате чувството, че се натоварвате много, но въпреки това тренировката ви ще бъде по-слабо интензивна и ще изгорите по-малко количество калории.

 

3. Гребен тренажор

Ефективност: A+
Функционалност: B+
Достъпност: B


7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

Може да намерите гребния тренажор в почти всяка фитнес зала, като доста хора са убедени, че именно този уред предлага най-ефективната форма на кардио упражнения. С негова помощ ще натоварите цялото тяло с голяма амплитуда на движенията, което може да бъде много натоварващо, а едновременно с това и доста ефективно. Само за 10 минутна интервална тренировка на гребния тренажор ще изгорите значително количество калории. Най-големият недостатък на този уред е, че неправилната техника може да ограничи ефективността му (както впрочем при всичко).

 

4. Спининг велосипед

Ефективност: A
Функционалност: B
Достъпност: A


7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

Велоергометърът може да бъде наистина добър избор. Опитайте големите разстояния, високоинтензивните интервали или часовете по спининг. Начинаещите, внимание! В началото след дълго седене на не особено удобната седалка е възможно да получите леко странни и трудно обясними синини.

 

5. Skierg тренажор

Ефективност: B+
Функционалност: C
Достъпност: D
                         

7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

SkiErg или скиорският тренажор на пръв поглед изглежда като изправен гребен тренажор, с който може да натоварите горната част на тялото. Ако искате повече да натоварите и долната част на тялото си, опитайте се да застанете в полуклек. Ако във фитнес залата, която посещавате, има SkiErg, със сигурност не бива да го пропускате. Но трябва да знаете, че при този уред изпълнявате наистина специфично движение, което в живота не се среща твърде често... освен ако не тренирате за участие в зимните Олимпийски игри.

 

6. Крос тренажор

Ефективност: D
Функционалност: F
Достъпност: A  
                        

7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

Крос тренажорът се намира почти в самия край на тази класация, тъй като не се характеризира с особена многофункционалност. В сравнение с другите кардио уреди движенията на него са неестествени и неефективни. Също така при съпротивление или трудност по-ниски от 10, този уред не осигурява достатъчно изгаряне на калории. Негова положителна характеристика е, че е щадящ спрямо ставите, но карането на велосипед или плуването са много по-ефективни възможности, в случай че страдате от някакво нараняване.

 

7. Велосипед с облегалка

Ефективност: D
Функционалност: F
Достъпност: B


7 най-ефективни кардио уреда, които пестят вашето време

 

Цялата горна част на тялото ви, торсът, включително и седалището ви са в покой, този велосипед не иска от вас нищо друго, освен да ангажирате краката си. Ако търсите столче, на което да поседнете, да почетете или да изгледате любимия си сериал, този уред е създаден специално за вас.

 

Какво казва науката?

Тази класация е съставена въз основа на проучване на списание Journal of American Medical Association, което сравнява различни видове кардио упражнения на закрито - ски тренажор, велосипед, гребен тренажор, степер, движещи се стълби и бягаща пътека и установява, че при ходене или тичане на бягаща пътека се изразходва най-голямо количество енергия и то оказва най-голям ефект върху аеробната издръжливост в сравнение със всички останали уреди. 1

 

Учените установяват, че на бягащата пътека разходът на енергия при ходене и бягане е с 40% по-висок в сравнение с карането на велосипед. Освен това бягащата пътека и гребният тренажор са единствените два уреда, които предизвикват такива нива на VO2-max, водещи до подобряване на кардиореспираторната годност

 

Tова се потвърждава и от по-скорошните заключения на учените от Dublin City University (Дъблин, Ирландия), които провеждат подобно проучване и установяват, че кардио упражненията на бягаща пътека, ски тренажор и гребен тренажор водят до по-висок разход на енергия в сравнение с карането на колело. 2
                                       

Кардио уреди - кое е най-ефективно?

 

Кое кардио избирате вие?

Сега, когато всички вие сте вече добре образовани относно кардио уредите, можете да вземете правилното решение какво кардио натоварване е подходящо за вас. Препоръчваме ви да пробвате върху самите себе си уредите от този списък. Посветете на това необходимото време и така ще устоновите кой уред е най-ефетивен за вас. Със сигурност ще разберете, когато намерите най-подходящия за вас.

 

Напишете ни като коментар кои кардио уреди ползвате вие, както и какъв е вашият опит с кардио оборудването. Ако статията ви е харесала, подкрепете я чрез споделяне.

 

Източници

1 Zeni, A. I., Hoffman, M. D., & Clifford, P. S. (1996). Energy expenditure with indoor exercise machines. JAMA, 275(18), 1424-1427.

2 Moyna, N. M., Robertson, R. J., Meckes, C. L., Peoples, J. A., Millich, N. B., & Thompson, P. D. (2001). Intermodal comparison of energy expenditure at exercise intensities corresponding to the perceptual preference range.Medicine and Science in Sports and Exercise, 33(8), 1404-1410.