OstroVit Протеини на растителна основа

Протеини на растителна основа от производител OstroVit е категория от протеини на прах, направени от растителни източници на протеини. Сред тях обикновено са конопен, бобов (соя, грах) или зърнен (оризов) протеин на прах, които често са с БИО качество. Огромното предимство на подобни продукти е, че са подходящи за вегани, както и за хора, които страдат от непоносимост към лактозата. Могат да послужат и на хора, които не избягват животинските продукти, но все пак биха искали да намалят консумацията си на такива продукти и да се насладят на нови вкусове.

В сравнение със суроватъчните протеини на прах, растителните имат един специфичен недостатък и той е в по-тесния спектър от есенциални аминокиселини (ЕАА). Но дори и това не е голям проблем, всичко, което трябва да направите е да комбинирате няколко растителни източника на протеини. Обикновено се препоръчва тази комбинация да е между бобови и зърнени протеини. Освен това е добре да увеличите дозата с около 25%. Ако искате да подпомогнете абсорбирането на аминокиселините дори още повече, препоръчва се да допълните протеина на прах с пробиотици.

 Покажи още

Какви видове растителни протеини на прах съществуват? 

Различните видове растителни протеини на прах се различават най-вече по аминокиселинния си профил, както и по скоростта на абсорбиране, цената и количеството протеини в тях. Нека да ги разгледаме по-подробно.

1. Соев протеин на прах

Соевият протеин на прах обикновено съдържа между 65 и 85% протеини и се нарежда сред най-популярните растителни алтернативи сред веганите. Това се дължи най-вече на съдържанието му на ЕАА, което наподобява до голяма степен това при качественият суроватъчен протеин на прах. Но в сравнения с него, съдържа малко повече захар, което за много хора може да се окаже проблемно. Соевият протеин на прах е много популярен сред веганите атлети. Примерен представител от тази категория е Изолат от соев протеин.

2. Оризов протеин на прах

Оризовият протеин на прах се прави от оризови зърна и обикновено съдържа между 50 и 78% протеини. Ако искате да извлечете максимална полза от оризовия протеин на прах, добре е да го комбинирате с бобови протеини, които можете да откриете, например, в граховия протеин на прах. Крайната протеинова смес ще бъде с по-голямо качество и комплексност. Примерен представител от тази категория е БИО Оризов протеин.

3. Протеин на прах от конопено семе

Протеинът на прах от конопено семе е направен чрез пресоване и смилане на конопено семе. Обикновено съдържа около 50% протеини, което е по-малко от количеството в суроватъчния протеин на прах. Ако искате да извлечете максимална полза от него, добре е да го комбинирате с друг растителен източник на протеини. Примерен представител от тази категория е БИО Конопен протеин.

4. Грахов протеин на прах

Граховият протеин на прах се нарежда сред бобовите източници на протеини и е сравнително добра алтернатива на суроватъчния протеин на прах. Но в този случай, най-добре ще е да го комбинирате със зърнен източник на протеини. Граховият протеин обикновено има малко по-голямо количество фибри, което може да е предимство в случай, че искате да се чувствате сити за по-дълго време. От друга страна, това може да е недостатък, ако търсите по-бързо възстановяване след тренировка. Примерен представите в тази категория е БИО Грахов протеин.

5. Слънчогледов протеин на прах

Слънчогледовият протеин на прах се прави от подбрани слънчогледови семена. Подобно на граховия протеин на прах, слънчогледовият също може да се похвали с високо съдържание на фибри, което е много добре, ако използвате протеина на прах като закуска, която да ви засити. Слънчогледовият протеин на прах обикновено съдържа около 50% протеини, което е много по-малко отколкото при суроватъчните протеини на прах. Примерен представител в тази категория е БИО Слънчогледов протеин.

6. Многокомпонентен растителен протеин на прах 

Многокомпонентният растителен протеин на прах се нарежда сред възможно най-добрите възможности за протеин на прах сред веганите. Огромно предимство тук е, че се наблюдава съдържание на протеини от различни източници. Това елиминира проблема с лимитираното количество аминокиселини, което означава, че продуктите са със сравнително добър спектър от есенциални аминокиселини (ЕАА). Основата при подобни протеини често е комбинация от протеини от зърнени и от бобови култури, която се доближава възможно най-много до качеството на суроватъчния протеин. Когато говорим за растителни многокомпонентни протеини на прах, често можете да срещнете, например, комбинация от грахов и оризов протеин. Примерен представител в тази категория е БИО Веган протеин.

За кого са подходящи растителните протеини на прах? 

 • Атлети, които искат да подпомогнат растежа на мускулите си, но избягват животински протеини. 
 • Хора, които се опитват да отслабнат и искат да увеличат приема си на протеини. 
 • Вегани и вегетарианци.
 • Хора, които страдат от непоносимост към лактозата.
 • Хора, които искат да разнообразят диетата си с растителни протеини. 
 • Готвачи, които искат да обогатят ястията си с растителни протеини. 
 • Всеки, който иска да увеличи количеството протеини в диетата си. 

Каква е оптималната доза растителен протеин на прах? 

Когато става въпрос за протеини на прах, обикновено препоръчителната доза варира между 0.25 и 0.3 гр протеин за килограм телесно тегло. Но ако не искате да вадите калдулатор всеки път, няма да ви навреди да приемате между 20 и 40 гр от протеиновата смес. Това отговаря на една мерителна лъжица от 30 гр. 

В случай, че изберете растителен протеин на прах, препоръчва се да увеличите дозата си с приблизително 25% в сравнение с животинските протеини на прах. Причината е, че растителните източници на протеини обикновено съдържат по-малко количество левцин и ЕАА. Ако искате да подобрите скоростта на храносмилане на растителните протеини на прах, можете да приемате пробиотици.

Как да приемате растителен протеин на прах?

 • Класическият начин да приемате протеин на прах е като смесите продукта с вода или мляко и така да си направите вкусна напитка, която да използвате по всяко време на деня, когато очаквате, че няма да се храните дълго време.
 • Можете да се насладите на вкуса на протеин на прах в комбинация с овесени ядки или друга каша. 
 • Можете да го добавите към различни смеси и да си направите десерти, богати на протеини.
 • Можете да използвате протеин на прах с неутрален вкус за приготвянето на солени храни, като протеинова пица. 
 • Можете да го добавите към смутита или към кафето си. По този начин с лекота ще обогатите тези напитки с много важни протеини.

Искате ли да научите повече за протеините на прах и как да изберете най-добрия за себе си? Ако отговорът ви е да, определено трябва да прочетете статията ни: Как да изберете правилния протеин за отслабване и растеж на мускулите?

 Покажи по-малко

1 Продукт

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. VanaVita (6)
 2. The Protein Works (5)
 3. GymBeam (4)
 4. Optimum Nutrition (1)
 5. OstroVit (1)
 6. Reflex Nutrition (1)
 7. Amazing Grass (1)
Маса в грамове
 1. 480 g (1)
Форма
 1. на прах (1)
Смес
 1. чист (1)
Метод на преработка на протеина
 1. изолат (1)
Източник на протеини
 1. грах (1)
Правна категория на продукта
Продуктови етикети
 1. Vegan (1)
Филтриране по
Вегетариански (1)
Веган (1)
Без глутен (1)
Без лактоза (1)
Био (1)
Без ГМО (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (1)
 1. Pea Protein Vege - OstroVit
  Грахов протеин Vege - OstroVit
  50%
  50 % (2)
  34,95лв.

1 Продукт