Universal Nutrition Суроватъчни протеини

Суроватъчни протеини от производител Universal Nutrition е категория от продукти, в която ще откриете протеини на прах, направени от мляко с помощта на много внимателен технологичен процес. Крайният продукт са различни видове висококачествени суроватъчни протеини на прах с малки разлики в съставките си, в скоростта на обработване от храносмилателната система и в цената. Можете да изберете конкретен вид суроватъчен концентрат, изолат или хидролизат в зависимост от целите, които сте си поставили.

 Покажи още

Как се прави суроватъчният протеин на прах?

Млякото, предназначено за производството на суроватъчен протеин на прах първоначално минава през процес на пастьоризация (накратко това е загряване), който предотвратява развитието на бактерии. След този процес, млякото остава с около 20% суроватка и 80% казеин. Към тази течност се добавя ензимът чимозин, който превръща млякото в извара. Така суроватката се отделя от казеина. Финалната течна част (суроватката) съдържа суроватъчни протеини, мазнини и възглехидрати. След това се прилага филтрация и други внимателни технологични процеси, за да се получи суроватъчен протеин.

Какви видове суроватъчни протеини съществуват? 

Отделните видове протеини на прах се различават по процес на производство, качества и състав на хранителни вещества. Така всеки един от тях може да е подходящ за определена група от хора.

1. Концентрат от суроватъчен протеин (WPC)

Концентрат от суроватка е един от най-популярните протеини на прах и то не само сред атлетите. Причината за това е основно в значителното съдържание на протеини в този вид продукти (70-80%) и в това, че е много достъпен. В днешно време се получава с помощта на внимателен метод на филтрация, който води до висококачествен протеин, който се абсорбира много добре. Примерен представител на този вид протеини е True Wheyсъс съдържание от до 78% протеини. 

2. Изолат от суроватъчен протеин (WPI)

Изолат от суроватка се получава чрез допълнителна обработка на концентрат от суроватка. По-специално, процесът се нарича микрофилтрация, който отнема още малко време. Крайният резултат от този процес е продукт, който може да се похвали с дори още по-чисти съставки от концентрата от суроватка. Освен това съдържа по-голямо количество протеини (повече от 80%). В сравнение с концентрата, съдържа и по-малко мазнини и захар. Това е особено важно за атлетите и за хората, които искат да отслабнат преди участие в състезание и следят много внимателно приема на хранителни вещества в диетата си. По време на процеса на получаване на изолата, на протеина на прах се отнемат почти всички млечни захари (по правило, около 2 гр лактоза за 100 гр от оставащия продукт). Затова и този вид протеин на прах е много популярен сред хора, които страдат от непоносимост към лактозата. Примерен представител на този вид протеини е Pure IsoWhey или IsoFueА ако сте фенове на свежите плодови вкусове, със сигурност ще харесате Clear Whey IsoFue.

3. Суроватъчен протеин хидролизат (WPH)

Суроватъчен хидролизат се получава чрез процес, наречен хидролиза от суроватъчен концентрат и изолат. По време на този процес, водните молекули се използват, за да се разцепят протеиновите връзки на по-къси пептиди. Това води до получаването на протеин на прах, който се абсорбира по-добре и обикновено съдържа между 70 и 85% протеини. Когато търсите да си закупите такъв протеин на прах, често можете да видите на опаковката съкращението DH (степен на хидролизация), който разкрива колко протеиновите връзки са се разцепили. Колкото по-голяма е стойността, толкова по-добре се храносмила протеинът и толкова по-бързо стига до мускулните клетки. Това означава, че този продукт е най-популярният вид протеин на прах сред атлетите, чиято цел е да постигнат колкото се може по-бързо възстановяване на мускулите си след тренировка. Протеинът на прах с най-висока степен на разцепване е DH32. Той обикновено има по-горчив вкус, който може да не допадне на всеки. Примерен представител на тези продукти е  HydroFue и Hydro Whey DH 32.

4. Мултикомпонентен суроватъчен протеин на прах

В тази категорията можете да намерите протеини на прах, които съдържат протеини от различни източници. Те обикновено комбинират множество видове суроватъчен протеин на прах, сред които са концентрат от суроватка, изолат и хидролизат. Комбинацията от няколко вида протеин на прах в мултикомпонентен протеин на прах гарантира финален продукт, който притежава по-добри качества.  Обикновено става въпрос за комбинация от протеини с по-голяма или по-малка скорост на освобождаване. Това позволява създаването на протеин на прах с по-комплексни качества, което ще бъде от полза за всеки атлет. Примерен представител в тази категория е Just Whey

За кого е подходящ протеинът на прах?

 • За силови атлети и за атлети, които се занимават със спортове изискващи издръжливост и искат да подпомогнат възстановяването на мускулите си 
 • За всеки, който иска да достигне оптимален прием на протеини
 • За хора, които се опитват да отслабнат и искат да увеличат приема си на протеини 
 • За готвачи, които искат да увеличат съдържанието на протеини в ястията си 
 • За хора, които се възстановяват от травми
 • За всеки, който иска да достави на тялото си качествен и достъпен протеин 

Каква е оптималната доза суроватъчен протеин на прах? 

Когато става въпрос за протеини на прах, обикновено препоръчителната доза варира между 0.25 и 0.3 гр протеин за килограм телесно тегло. Но ако не искате да вадите калдулатор всеки път, няма да ви навреди да приемате между 20 и 40 гр от протеиновата смес. Това отговаря на една мерителна лъжица от 30 гр. Горната граница на прием на протеин от 40 гр ще бъде много полезна за атлети, които искат да правят силови тренировки за цяло тяло, защото те имат нужда от по-голяма доза протеин.

Как да приемате концентрат от суроватъчен протеин?

 • Класическият начин да приемате протеин на прах е като смесите продукта с вода или мляко и така да си направите вкусна напитка, която да използвате след тренировка или по всяко друго време на деня.
 • Можете да се насладите на вкуса на протеин на прах в комбинация с овесени ядки или друга каша. 
 • Можете да го добавите към различни смеси и да си направите десерти, богати на протеини.
 • Можете да използвате протеин на прах с неутрален вкус за приготвянето на солени храни, като протеинова пица. 
 • Можете да го добавите към смутита или към кафето си. По този начин с лекота ще обогатите тези напитки с много важни протеини.

Искате ли да научите повече за протеините на прах и как да изберете най-добрия за себе си? Ако отговорът ви е да, определено трябва да прочетете статията ни: Кой протеин да изберете? Концентрат от суроватка, изолат или хидролизат?

 Покажи по-малко

1 Продукт

на страница
Задай във възходяща посока
Производител
 1. GymBeam (10)
 2. Mars (6)
 3. The Protein Works (4)
 4. Optimum Nutrition (4)
 5. Applied Nutrition (3)
 6. Megabol (2)
 7. All Stars (2)
 8. BeastPink (2)
 9. ProSupps (2)
 10. PVL (2)
 11. ActivLab (2)
 12. MuscleTech (1)
 13. Diet Food (1)
 14. Weider (1)
 15. Universal Nutrition (1)
 16. Nutrend (1)
 17. OstroVit (1)
 18. Stacker2 (1)
 19. Ghost (1)
 20. Reflex Nutrition (1)
 21. Go On Nutrition (1)
 22. Mammut Nutrition (1)
Вкус
 1. шоколад (1)
 2. ягода (1)
 3. ванилия (1)
Маса в грамове
 1. 2270 g (1)
Форма
 1. на прах (1)
Смес
 1. смес (1)
Правна категория на продукта
Филтриране по
Вегетариански (1)
Веган (1)
Без глутен (1)
Без лактоза (1)
Био (1)
Без ГМО (1)
Без изкуствени подсладители (1)
Без пластмасови опаковки (1)
Без аспартам (1)
 1. Animal Whey Chocolate - Universal Nutrition
  Animal Whey - Universal Nutrition
  76%
  76 % (5)
  123,95лв.

1 Продукт