Кой протеин на прах да изберем? Суроватъчен концентрат, изолат или хидролизат?

Кой протеин на прах да изберем? Суроватъчен концентрат, изолат или хидролизат?

Суроватъчният протеин на прах се счита за най-популярен. И нищо чудно. Той е чудесен източник на протеини, който съдържа и пълния спектър от аминокиселини. Нещо повече, той предлага едно от най-добрите съотношения цена спрямо качество. Когато търсите суроватъчнен протеин, ще се изненадате от огромния избор. Предлага се във вид на концентрат, изолат или дори хидролизат. Чудесно, нали? Но само защото на етикета пише „суроватъчен“, това не означава, че сте намерили най-добрия протеин за себе си. Днес ще се опитаме да ви помогнем да направите своя избор. Ще ви разкажем как се произвеждат тези протеини, какви са разликите между тях и ще ви дадем съвет в каква ситуация кой тип е най-добър.

Какво точно представлява суроватъчният протеин и какво съдържа той?

Суроватъчният протеин може да се разглежда като концентриран източник на протеини, който произхожда от кравето мляко. По принцип това е остатъкът от млякото, когато премахнете от него всичко друго, освен суроватъчния протеин. Филтрирайки го, вие отстранявате казеиновия протеин, водата и част от мазнините, както и лактозата. След производството им различните видове протеини се различават един от друг по степента на филтрация или хидролиза и по съотношението между съдържащия се в тях протеин и другите компоненти. Делът на отделните аминокиселини в протеините също леко варира.

За да получите по-добра представа за съдържанието на aминокиселини, сме изготвили таблица, в която можете да намерите конкретните им количества. Това са стойности, създадени чрез осредняване на няколко различни суроватъчни концентрата. При другите видове суроватъчни протеини, като изолати и хидролизати, съдържанието на аминокиселини обикновено е по-високо. Това е така, защото филтрацията и другите процеси отстраняват част от мазнините и лактозата от суроватъчния концентрат, като по този начин увеличават дела на аминокиселините. [1-3]

Аминокиселина

Количество аминокиселини в 100 г суроватъчен протеин

Количество аминокиселини в 30 г суроватъчен протеин

Изолевцин49,7 – 57,3 мг/г14,9 – 17,2 мг/г
Левцин79,8 – 106,6 мг/г23,9 – 32 мг/г
Валин18,4 – 59,3 мг/г5,5 – 17,8 мг/г
Лизин76,1 – 88,1 мг/г22,8 – 26,4 мг/г
Метионин и цистеин79,7 мг/г23,9 мг/г
Фенилаланин и тирозин58,2 мг/г17,5 мг/г
Треонин61,1 – 67,7 мг/г18,3 – 20,3 мг/г
Триптофан17,3 мг/г5,2 мг/г
Хистидин7,8 – 18,7 мг/г2,3 – 5,6 мг/г
Аланин42,1 – 55,5 мг/г12,6 – 16,6 мг/г
Аргинин22,0 – 27,1 мг/г6,6 – 8,1 мг/г
Глутамин141,4 – 158,4 мг/г42,4 – 47,5 мг/г
Глицин13,8 – 53,2 мг/г4,1 – 16 мг/г
Пролин46,7 – 66,6 мг/г14 – 20 мг/г
Серин38,8 – 53 мг/г11,6 – 15,9 мг/г
Аспарагинова киселина94,1 мг/г28,2 мг/г

Окончателният хранителен профил на протеина също се влияе от това с какво го пиете. Ако искате да разберете с коя течност е най-добре да смесвате протеина, не пропускайте нашата статия Как е по-добре да пиете протеин, с вода или с мляко?

Какво точно представлява суроватъчният протеин и какво съдържа?

Как се произвежда суроватъчен протеин?

Суроватъчният протеин се произвежда от мляко. Той съдържа 20% суроватъчен и 80% казеинов протеин. Само за сведение, за производството на 1 кг суроватъчен протеин, ви трябват приблизително 100 литра краве мляко. По-подробна картина на производствения процес ще ви помогне да добиете по-точна представа. [4-5]

1. Извличане на суроватката

За да произведете суроватъчен протеин, първо трябва да си набавите суроватка. Представете си я като зеленикаво-жълта течност. Тя се състои от 94% вода, останалите 6% са сухо вещество. Самото сухо вещество се състои главно от лактоза (около 77%), 10% от протеини и останалата част от непротеинови азотни и минерални вещества или липиди. Получава се от краве мляко чрез коагулация. [32-35]

2. Преработка на суроватката

За да се преработи суроватката, тя трябва първо да се подготви. При този процес се отстраняват остатъците от казеинов протеин и голяма част от мазнините, за да се предотврати запушването на филтърните мембрани. Друга важна стъпка е пастьоризацията (краткотрайно нагряване), която убива нежеланите микроорганизми и деактивира определени ензими. Някои минерали, които биха могли да окажат негативно влияние върху процеса, също се отстраняват частично. След това обработената по този начин суроватка трябва да се сгъсти чрез изпаряване. [32-35]

3. Производство на суроватъчния протеин

Основната суровина за производството на протеин на прах е концентрирана суроватка, от която по време на обработката са отстранени казеиновите протеини и частично мазнините, лактозата и минералите. За да се получи качествен протеин от суроватка, тя трябва да бъде подложена на внимателна филтрация. Степента на филтрация зависи от размера на порите на филтърните мембрани. [32-35]

Етапи на филтриране при производството на суроватъчен протеин

  • микрофилтрация (най-ниска и най-евтина степен на филтрация, която се използва най-често), в рамките на която разграничаваме два подвида филтрация: кръстосана филтрация или CFM (която се използва и при ултрафилтрация) и при така наречената dead-end филтрация
  • ултрафилтрация
  • нанофилтрация
  • обратна осмоза (най-високата степен на филтрация)

Качеството и цената на получения протеин зависят от използвания метод на филтрация.

Може да се интересувате от тези продукти:

7-те основни предимства на суроватъчния протеин

Въпреки че от мнозина протеинът се възприема само като хранителна добавка за тези, които искат да развият мускулите си, това в никакъв случай не е вярно. Ползите от протеина могат да изпитат хора на диета, тези, които искат да отслабнат, или по-възрастни хора, които искат да укрепят опорно-двигателния си апарат. Нека да разгледаме основните предимства на суроватъчния протеин.

1. Ускоряване на метаболизма

Ускоряването на метаболизма може да се отдаде на топлинния ефект на протеина, който е най-високият от всички макронутриенти.

Топлинен ефект на макронутриентите:

  • Протеини: 20-30%, което означава, че от 100 kcal, изконсумирани под формата на протеини, тялото използва приблизително 70-80 kcal.
  • Въглехидрати: 5-10%, което означава, че от 100 kcal, изконсумирани под формата на въглехидрати, тялото използва приблизително 90-95 kcal.
  • Мазнини: 0-3%, което означава, че от 100 kcal, изконсумирани под формата на мазнини, тялото използва приблизително 97-100 kcal.

Това означава, че нашето тяло използва най-много енергия, получена от всички макронутриенти, за да метаболизира протеините. Да го разгледаме по следния начин, ако консумирате протеини, изгаряте практически „безплатно“ повече енергия, което улеснява отслабването. Ако консумирате по 150 г протеини на ден, можете да изгорите до 180 kcal допълнителна енергия. [6-8]

Протеините не съществуват само под формата на прах. За други източници на протеини можете да научите от нашата статия Храни, които улесняват добавянето на протеини към вашата диета.

2. Отслабване и поддържане на теглото

Наистина има значение дали тялото ви се състои от 25% или от 45% мускулна маса. Вашият енергиен разход при едно и също тегло, но с различен телесен състав ще бъде различен. Мускулната маса използва повече енергия в сравнение с мастната маса. Колкото по-голям е делът на мускулите, толкова повече калории изгаряте по време на спорт и в покой. Това може да се използва чудесно при отслабване. Всъщност консумацията на протеин на прах в комбинация със силови тренировки може да ви помогне да изградите и да поддържате мускули.

Конкретно при отслабване ще оцените факта, че протеините имат най-голяма засищаща способност от всички макронутриенти. И ще се почувствате по-удовлетворени след комплексно хранене с достатъчно количество протеини. [9-11]

Ако искате да научите повече за това как протеините могат да помогнат за отслабване и как да изберете най-ефективния от тях, не бива да пропускате нашата статия Как да изберете най-добрия протеин на прах за отслабване?

Също така може да намерите за полезна нашата статия Как протеините променят женското тяло и помагат за отслабване?

7-те основни предимства на суроватъчния протеин

3. Растеж и поддържане на мускулите

Тази тема със сигурност е очаквана от всички, които мечтаят за големи бицепси и мускулест гръб, на който да може да кацне Boeing 747. Протеините в протеиновия прах са от съществено значение за изграждането на мускулната маса. Освен това суроватъчният протеин спомага за поддържане на вече развитите мускули, което ще оцените особено по време на диета. Когато енергийният ви прием е по-нисък, тялото ви е склонно да посегне на собствените си резерви и да ги използва като източник на енергия. Но никой не иска да загуби трудно постигнатите мускули. За да се възползвате максимално от потенциала на протеина, е добре да го съчетаете със силови тренировки, без които мускулите няма да растат. [12-13]

4. Подобрява регенерацията

Може би се питате защо някои хора във фитнеса посягат към своя протеинов шейк практически веднага след тренировка? Защото не са наивни и не очакват чудотворно да натрупат мускули. Основната причина е способността на протеина почти веднага да започне регенерация на увредените от тренировката мускулни влакна. И тъй като тялото използва протеин за възстановяване на увредените тъкани, наред с оптималния прием на протеини, това може да бъде голяма помощ дори след контузия, когато спортистът се стреми възможно най-бързо да влезе във форма. [14-15]

5. Подпомага имунитета

Може да се изненадате да научите, че протеините са от решаващо значение и за производството на имунни клетки, като белите кръвни телца. Следователно приемът им е от съществено значение за нашия имунитет. Освен това сигурно сте чували, че червата са много важни за нашия имунитет. Затова е приятно да се разбере, че качественият суроватъчен протеин съдържа алфа и бета-лактоглобулин или лактоферин, които са полезни за имунната функция на червата. Следователно наличието на достатъчно протеини в диетата ви е чудесен начин да поддържате цялостното си здраве. [16]

Как да се отървем от упорития глад и стържещия стомах?

6. Намалява апетита и желанието за постоянно ядене

И вие сте от тези, които от сутрин до вечер са преследвани от желание за сладко и солено, а на всичкото отгоре ви мъчи и къркорене в стомаха? Причината може да бъде лошо структурирана диета с недостиг на протеини. Именно този макронутриент има най-голяма способност да засища и така създава чувство на удовлетворение от храненето. Оптималният прием на протеини също може да помогне за намаляване на нивото на грелин, известен още като хормон на глада. Това допълнително подчертава способността на протеините да контролират чувството на глад и апетита. [17-20]

За повече съвети, които да ви помогнат да овладеете глада и апетита си, прочетете нашата статия Как да се отървете от постоянния глад и вълчия апетит?

7. Поддържа здравето на костите

Тази точка ще зарадва както активните, така и възрастните хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Освен за мускулна маса, протеините помагат и за поддържане на здравето на костите. Според някои проучвания, те дори могат до известна степен да помогнат за предотвратяване на фрактури и развитие на остеопороза. Редовната физическа активност, оптималният прием на протеини, съчетан с достатъчно калций, витамин K и витамин D изглежда са ефективни за поддържане на здравето на костите. Това само потвърждава факта, че получаването на достатъчно протеини, също и под формата на суроватъчен протеин, е важно на всяка възраст. [21-23] [36-37]

Ако искате да научите повече за ползите от суроватъчния протеин, не трябва да пропускате нашата статия Суроватъчният протеин и неговото въздействие върху растежа на мускулите, отслабването и здравето.

Видове суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин не съществува в един единствен вид. Има три основни вида суроватъчен протеин, в зависимост от разликите в производството и окончателния профил на съставките:

  1. Суроватъчен концентрат (WPC – Whey Protein Concentrate – концентрат от суроватъчен протеин)
  2. Суроватъчен изолат (WPI – Whey Protein Isolate – изолат от суроватъчен протеин)
  3. Суроватъчен хидролизат (WPH – Whey Protein Hydrolysate – хидролизат от суроватъчен протеин)

Отделна група са многокомпонентните суроватъчни протеини, които представляват микс от избрани или от всички видове суроватъчни протеини. За да изберете протеина, който е най-добър за вашите цели, нека разгледаме по-подробно всеки тип.

1. Суроватъчен концентрат (WPC – Whey Protein Concentrate – концентрат от суроватъчен протеин)

Суроватъчният концентрат е един от лидерите по популярност. Това се дължи главно на отличното му съотношение цена спрямо качество и универсалната му употреба. Ако все още не използвате протеин и търсите първия такъв, суроватъчният концентрат е чудесен избор.

Как се произвежда суроватъчен концентрат?

Суроватъчният концентрат, както всички останали суроватъчни протеини, се произвежда от суроватка, получена от мляко. В миналото за обработка се е използвал методът на йонообмен, който е сравнително евтин, но не много щадящ протеина. Това е водело до разграждане на протеинови фракции като алфа-лактоглобулин, лактоферин и други подобни. Затова днес се предпочитат по-щадящи методи на филтрация. Те включват гореспоменатата микрофилтрация, нанофилтрация и ултрафилтрация. Благодарение на тях протеинът запазва доста по-голям дял полезни вещества и така носи максимална полза за организма. Освен това полученият прах се овкусява по различни начини. Ако не харесвате неароматизирания вариант, можете да изберете такъв с вкус на шоколад, ванилия, солен карамел, банан и безброй други вкусове. Всеки може да намери своя. [24]

Колко протеин съдържа суроватъчният концентрат?

Диапазонът на протеиново съдържание в суроватъчния концентрат е много широк. Най-често ще срещнете 70-80%. Съществуват и концентрати, в които има значително по-малко протеини. Например, можете да намерите концентрати със само 35% съдържание на протеини. Тъй като концентратът се използва предимно като източник на протеини, добре е да използвате такъв, който съдържа например около 75% от този макроелемент.

Колко бързо се усвоява суроватъчният концентрат?

Суроватъчният концентрат се усвоява относително бързо, със скорост приблизително 10 г на час. [31]

Какви са предимствата на суроватъчния концентрат?

За кого и кога е подходящ суроватъчният концентрат?

  • Спортисти, които искат да изградят мускули.
  • Силови спортисти, след тренировка за подпомагане на регенерацията.
  • Спортисти, трениращи силови спортове, по всяко време на деня, за да постигнат оптимален прием на протеини. 
  • Спортисти, трениращи за издръжливост и други спортисти, след тренировка за насърчаване на регенерацията..
  • Спортисти, трениращи за издръжливост, по всяко време на деня, за да постигнат оптимален прием на протеини.
  • За тези, които се опитват да отслабнат.
  • Хора, които искат да намалят глада и желанието си за захар.
  • Всеки, който трябва да увеличи приема си на протеини.
  • За всички кулинарни ентусиасти, които искат да увеличат протеиновото съдържание в своите ястия.
  • Тези, които се възстановяват след нараняване.
  • Всеки, който иска да осигури на тялото си висококачествен протеин на прах на достъпна цена.

Кои са предимствата на суроватъчния концентрат?

  • Той е обикновено най-достъпният от всички суроватъчни протеини.
  • Той е универсален, така че може да се използва по много начини. Можете да го пиете под формата на напитка, да го добавяте към храна и т.н.
  • Може да се включи в диетата на тези, които се опитват да натрупат мускули, както и на хора, които се интересуват от отслабване.
  • Има приятен вкус. В сравнение със суроватъчния хидролизат, например, той не горчи и ако изберете любимия си вкус, определено ще останете повече от доволни.

Кои са недостатъците на суроватъчния концентрат? 

  • Суроватъчният концентрат е основна форма на всички суроватъчни протеини, която може да не е подходяща за всеки. Въпреки това, той е един от първокласните протеини и определено ще се превърне във функционална част от вашата диета. 
  • Съдържа лактоза, която може да е трудно смилаема за някои хора
  • За някои може да е недостатък, че обикновено има малко по-високо съдържание на мазнини и захар в сравнение с изолата и хидролизата.

2. Суроватъчен изолат (WPI – Whey Protein Isolate – изолат от суроватъчен протеин)

Суроватъчният изолат е като по-добрият братовчед на суроватъчния концентрат. Той има профил с „по-чисти“ съставки, който се характеризира например с минимално съдържание на лактоза. Много хора избягват лактозата по различни причини. Следователно това е протеин, който обикновено се търси от спортисти, които се нуждаят от по-висок от нормалния стандарт. Той определено е много добър и за тези, които търсят високо качество.

Как се произвежда суроватъчен изолат? 

Суроватъчният изолат се произвежда по принцип по същия начин като суроватъчния концентрат. Процесите обаче са повече. Полученият суроватъчен концентрат се обработва чрез допълнителен етап на филтрация.

Този процес води до производството на изолат, който е с по-високо съдържание на изолиран протеин в сравнение с оригиналния концентрат, но с по-ниско съдържание на захар и мазнини. Процесът на филтрация отстранява и голяма част от лактозата. Изолатът съдържа средно около 2 г лактоза на 100 г продукт. Това го прави висококачествен протеин, подходящ както за най-взискателните потребители, така и за хора, които имат проблеми с усвояването на млечните захари. [25-27]

Колко протеин съдържа суроватъчният изолат?

Суроватъчният изолат обикновено има по-високо съдържание на протеин в сравнение със суроватъчния концентрат. Нормално съдържанието на протеин е 80% или повече.

Колко бързо се усвоява изолатът от суроватъчен протеин?

Скоростта на усвояване е подобна на тази на суроватъчния концентрат. Това е около 10 г на час. Следователно това е сравнително бързо абсорбиращ се протеин на прах. [31]

Колко протеин има в суроватъчния изолат?

За кого и кога е подходящ суроватъчният изолат?

  • Спортисти, трениращи при трудни условия, които се стремят към бърза регенерация.
  • Състезатели по фитнес и бодибилдинг, които следят за всеки грам мазнини и захар в диетата си
  • Хора на диета за отслабване и за поддържане на теглото, които не искат да приемат ненужна захар и мазнини. 
  • Хора, които търсят най-добрия протеин за отслабване с най-ниско съдържание на мазнини и захар.
  • Хора, които не могат да усвояват лактозата. 
  • Хора, които търсят най-чистия концентриран източник на протеини.

Какви са предимствата на суроватъчния изолат?

  • Има много високо съдържание на протеини (до около 90%).
  • Ще задоволи и най-взискателните потребители.
  • Като цяло е с ниско съдържание на мазнини и захар.
  • Подходящ е и за хора с непоносимост към лактозата.
  • Поради по-високото съдържание на протеини, не е необходимо да се използва толкова висока доза, както при суроватъчния концентрат, който е с по-ниско съдържание на протеини. Протеинът има по-дълъг живот за потребителя.

Кои са недостатъците на суроватъчния изолат? 

  • Обикновено е по-скъп от суроватъчния концентрат. 

3. Суроватъчен хидролизат (WPH – Whey Protein Hydrolysate – хидролизат от суроватъчен протеин)

Може да сте срещали суроватъчния хидролизат под името „хидро-суроватка“. Това няма нищо общо с хидратацията или нещо подобно. Името произлиза от специфичния производствен процес, при който се произвежда висококачествен и силно усвоим протеин.

Как се произвежда суроватъчен хидролизат? 

Суроватъчният хидролизат се произвежда с допълнителна обработка на суроватъчен концентрат или изолат, по-специално с помощта на процеса на хидролиза. Това става чрез добавяне на съставки към първоначалния протеин, които на ензимно ниво разделят протеиновите вериги на по-къси пептиди. Те се усвояват по-лесно от тялото, отколкото протеините, съставени от дълги вериги аминокиселини. Това може да бъде от полза например за спортисти след тренировка, които искат да започнат процесите на възстановяване възможно най-бързо, ако да кажем имат планирана друга тренировка за същия ден.

При хидролизатите често ще видите и обозначението DH (Degree of Hydrolysis – степен на хидролиза), в което се съдържа някакво число. Това число показва колко е бил разделен протеинът. Колкото по-голямо е числото, толкова повече връзки са разделени и следователно протеинът се усвоява по-бързо. Ще ви дадем представа какви са обичайните стойности – най-високата възможна степен на хидролиза е DH32. Ако попаднете на такъв протеин, бъдете сигурни, че това е най-добре усвоимият протеин. Но може да попаднете и на DH5, което значи, че процентът на разделените връзки е по-нисък. Поради разделянето, хидролизатът обикновено е добра алтернатива за тези, които са алергични към протеина на кравето мляко. Защото когато протеинът се хидролизира, той губи потенциала си да предизвиква алергична реакция. [28-30] [38]

Колко протеин съдържа суроватъчният хидролизат?

Суроватъчният хидролизат съдържа обикновено около 70-85% протеин.

Как се произвежда суроватъчният хидролизат?

Колко бързо се усвоява суроватъчният хидролизат?

Суроватъчният хидролизат се откроява сред суроватъчните протеини с отличната си усвояваемост. Обикновено това става със скорост над 10 г на час. Степента на хидролиза оказва влияние върху специфичната скорост на усвояване.

За кого и кога е подходящ суроватъчният хидролизат?

  • За спортисти, трениращи при екстремни условия, които се стремят към максимална регенерация.
  • Взискателни потребители, за които е необходимо още по-бързо усвояване на протеина.
  • Всеки, който иска възможно най-бързо да осигури на тялото си висококачествен протеин.
  • За хора с непоносимост към лактоза (добре е, ако протеинът е произведен от суроватъчен изолат).
  • За тези, които имат алергия към протеина на кравето мляко.

Кои са някои от предимствата на суроватъчния хидролизат?

  • Има висока степен на усвояване.
  • На практика може да инициира възстановителния процес веднага след тренировка. 
  • По принцип е подходящ и за хора с непоносимост към лактозата или алергични към протеина на кравето мляко. Трябва обаче хидролизатът да е произведен от суроватъчен изолат.

Кои са някои от недостатъците на суроватъчния хидролизат?

  • Обикновено е по-скъп в сравнение със суроватъчния концентрат и изолат. 
  • Има специфичен леко горчив вкус, което на някои хора може да им се стори неприятно. 

Какво е многокомпонентен суроватъчен протеин?

Ако се интересувате от протеини, вероятно сте забелязали, че съществува и многокомпонентен суроватъчен протеин. Както подсказва името му, това е комбинация от няколко или от всички видове суроватъчни протеини, които обсъдихме по-горе. Така е създаден протеин, който съчетава както положителните, така и отрицателните свойства на отделните видове протеини. Затова винаги трябва да преценявате дали протеинът с няколко съставки е добър избор за вас.

Ако ви е необходима допълнителна информация за това как да изберете протеин, дори и такъв на растителна основа, не бива да пропускате нашата статия Как да изберем правилния протеин за отслабване или за растеж на мускулите?

Как да приемате суроватъчен протеин?

За суроватъчния протеин обикновено се препоръчва доза от 0,25 – 0,3 г на кг телесно тегло. Ако не искате да се занимавате с математика, няма да сгрешите, ако приемете 20 – 40 г протеин дневно. Това повече или по-малко отговаря на пълна лъжица от 30 г. Горната граница от 40 г протеин е особено ценена от спортистите след изтощителна силова тренировка за цяло тяло, когато нуждата на организма от протеини е още по-висока. Ако искате да знаете каква е препоръчителната доза за определен протеин, който имате у дома си, можете да я намерите на етикета му. [39]

Ако не искате да допълвате протеини в тялото си само под формата на протеинова напитка, тогава трябва да обърнете внимание и на протеиновите блокчета. Разберете как да изберете най-доброто блокче в нашата статия Как да изберем най-доброто протеиново блокче?

Как се приема суроватъчен протеин?

Как да изберете правилния суроватъчен протеин за своята цел?

Цел

Вид

ОтслабванеСуроватъчен концентрат, суроватъчен изолат, суроватъчен хидролизат, многокомпонентен суроватъчен протеин
Мускулен растежСуроватъчен концентрат, суроватъчен изолат, суроватъчен хидролизат, многокомпонентен суроватъчен протеин
След тренировка (общо)Суроватъчен концентрат
След тренировка (бързо възстановяване)Суроватъчен хидролизат
Обогатяване на храната, готвене и печене с протеинСуроватъчен концентрат
Непоносимост към лактозаСуроватъчен изолат (или суроватъчен хидролизат, произведен от изолат)
Алергия към протеини от краве млякоСуроватъчен хидролизат
Бърза закускаСуроватъчен концентрат, суроватъчен изолат, многокомпонентен суроватъчен протеин

Какво трябва да запомните?

Както можете да видите, няма универсален протеин на прах, който да е идеален за всеки. Всички имаме различни изисквания. За някои основният критерий при избора на протеин е цената, за други вкусът, а трети не са съгласни с нищо друго освен с най-високото качество. Ето защо в днешната статия сме разгледали подробно различните видове суроватъчни протеини, така че да можете сами да решите кой е най-подходящ за вас, предвид вашите цели.

Ако имате приятели, които избират суроватъчен протеин на прах според опаковката му, защото не се ориентират в различните видове протеини, не забравяйте да споделите нашата статия с тях. 

Източници:

[1] Mikael Nilsson et al. – Metabolic effects of amino acid mixtures and whey protein in healthy subjects: studies using glucose-equivalent drinks – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17413098/

[2] Séverin Sindayikengera, Wen-shui Xia, Nutritional evaluation of caseins and whey proteins and their hydrolysates from Protamex – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16421963/

[3] Whey Protein – https://examine.com/supplements/whey-protein/

[4] Hanne B Jensen et al. – Comparative proteomic analysis of casein and whey as prepared by chymosin-induced separation, isoelectric precipitation or ultracentrifugation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998726/

[5] Phil Kelly Manufacture of Whey Protein Products – https://www.researchgate.net/publication/330046067_Manufacture_of_Whey_Protein_Products

[6] Thermic Effect of Food – https://examine.com/topics/thermic-effect-of-food/

[7] James Hill, Wyatt, H. R., & Peters, J. C. – The Importance of Energy Balance – https://doi.org/10.17925/EE.2013.09.02.111

[8] G W Reed, J O Hill - Measuring the thermic effect of food – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8561055/

[9] Kim J. et al. – Effects of dietary protein intake on body composition changes after weight loss in older adults: A systematic review and meta-analysis. – https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv065

[10] Westerterp-Plantenga, M. S., Lejeune et al. – High protein intake sustains weight maintenance after body weight loss in humans. – https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802461

[11] Waliłko, E. et al. – High-Protein or Low Glycemic Index Diet—Which Energy-Restricted Diet Is Better to Start a Weight Loss Program? – https://doi.org/10.3390/nu13041086

[12] John D Bosse et al. – Dietary protein to maximize resistance training: a review and examination of protein spread and change theories – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22958314/

[13] Eric R Helms et al. – A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes: a case for higher intakes – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24092765/

[14] L Russell et al. – The importance of patients' nutritional status in wound healing – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12070399/

[15] David Frankenfield – Energy expenditure and protein requirements after traumatic injury – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16998142/

[16] Beaulieu, J. et al. – Whey proteins and peptides: Beneficial effects on immune health – https://doi.org/10.2217/14750708.3.1.69

[17] Pesta et al. – A high-protein diet for reducing body fat: Mechanisms and possible caveats. – https://doi.org/10.1186/1743-7075-11-53

[18] Halton et al. – The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: A critical review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK70804/

[19] Wendy AM Blom et al. – Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response – https://academic.oup.com/ajcn/article/83/2/211/4649849?login=true

[20] Manuela P G M Lejeune et al. – Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16400055/

[21] Jean-Philippe Bonjour – Dietary protein: an essential nutrient for bone health – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16373952/

[22] Marian T. Hannan et al. – Effect of Dietary Protein on Bone Loss in Elderly Men and Women: The Framingham Osteoporosis Study – https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1359/jbmr.2000.15.12.2504

[23] Commission Regulation (EU) No 432/2012 of 16 May 2012 establishing a list of permitted health claims made on foods, other than those referring to the reduction of disease risk and to children’s development and health – http://data.europa.eu/eli/reg/2012/432/oj

[24] WHEY PROCESSING – https://dairyprocessinghandbook.tetrapak.com/chapter/whey-processing

[25] C. V. Morr et al. – Whey protein concentrates and isolates: Processing and functional properties – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408399309527643

[26] Nissim Silanikove et al. –The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds – https://www.mdpi.com/2072-6643/7/9/5340/htm

[27] Cross Flow Microfiltration is considered the gold standard approach to producing whey protein – https://www.glanbianutritionals.com/en/nutri-knowledge-center/innovative-technology/cross-flow-microfiltration-cfm

[28] Shane M Rutherfurd Methodology for Determining Degree of Hydrolysis of Proteins in Hydrolysates: A Review – https://academic.oup.com/jaoac/article/93/5/1515/5655787

[29] RhichaSinha – Whey protein hydrolysate: Functional properties, nutritional quality and utilization in beverage formulation – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814606003050?casa_token=iURxfPjthXcAAAAA:T5aVEauJtBK9N2Y93tSmzaNpnvjHk6xnDUigTDQevx52QKAa55v_DV1AerwlNjQq_xcVzyk0iQ

[30] Zhi-jie Bao et al. – Effects of degree of hydrolysis (DH) on the functional properties of egg yolk hydrolysate with alcalase – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5334225/

[31] Brad Jon Schoenfeld at. – How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5828430/

[32] Pieter Walstra et al. – Dairy Science and Technology – https://www.taylorfrancis.com/books/mono/10.1201/9781420028010/dairy-science-technology-walstra-pieter-walstra-jan-wouters-tom-geurts

[33] Kadlec Pavel et al. – Technologie potravin: Co byste měli vědět o výrobě potravin

[34] Šustová K. et al. – Mlékárenské technologie

[35] Suková Irena – Syrovátka v potravinářství.

[36] Ballard, T. L at al. – Effect of protein supplementation during a 6-mo strength and conditioning program on insulin-like growth factor I and markers of bone turnover in young adults. The American Journal of Clinical Nutrition

[37] Bonjour, J.P. – Dietary protein: an essential nutrient for bone health. Journal of the American College of Nutrition.

[38] Giampietro, P.G. et al. – Hypoallergenicity of an extensively hydrolyzed whey formula. Pediatric Allergy and Immunology: Official Publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology.

[39] Ralf Jäger et al. – International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-017-0177-8

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *