Наанът е неразделна част от индийската кухня. Обикновено се консумира с пиле с къри или пиле с масло. Решихме да опитаме и сами да си направим такъв и вкусът му беше доста подобен на този, който можете да получите в индийските ресторанти. Решихме да го поднесем нетрадиционно с лека салата и дип. Въпреки това се съчетава добре и с извара. Можете да го използвате за каквото ви хрумне.
Необходими продукти:
- 250 g пълнозърнесто брашно от лимец
- 250 g обикновено пшенично брашно
- 250 ml топла вода
- 100 g мека обезмаслена извара
- 100 g обезмаслена извара на бучки
- 10 g суха мая
- 5 g сол
- спрей за готвене с олио
Може да се интересувате от тези продукти:
Начин на приготвяне:
Смесете всички сухи съставки – пълнозърнестото брашно от лимец, обикновеното пшенично брашно, сухата мая и солта. След това добавете изварата и водата, за да се получи плътно тесто. Можете да регулирате количеството на добавената вода в зависимост от консистенцията.
Оставете тестото да втаса за около час. То трябва да удвои размера си. Разделете втасалото тесто на 8 части и ги разточете на тънки питки (които се побират добре в тавата). В предварително загрят тиган, напръскан с малко олио за готвене, изпечете питките от двете страни, докато по тях се появят по-тъмни петна. Докато са още топли, можете да ги намажете с масло, чесън или да ги поръсите с билки.
Плоският хляб е най-вкусен, когато е още топъл. Върви добре със салата, хумус, извара или дип.
Нашият съвет за дип: Смесете 1 гръцки йогурт, смачкана скилидка чесън и 1 ч.л. мед. Можете да добавите сол, билки или други съставки според предпочитанията си.
Можете да се насладите на наан и като част от нашите рецепти:
Хранителна стойност | За 1 наан (общо 8 хлебчета) |
---|---|
Енергийна стойност | 242 kcal |
Протеини | 12 g |
Въглехидрати | 42 g |
Мазнини | 1.5 g |
Фибри | 6 g |
Наан не е просто добавка към сосовете. Можете да му се насладите със салата или перфектно балансиран дип.
Не се колебайте да споделите творенията си с нас в социалните мрежи, като поставите таг #gymbeamcom.
Добави коментар