Медът от манука – много шум за нищо или наистина лечебно чудо?

Медът от манука – много шум за нищо или наистина лечебно чудо?

Чували ли сте за меда от манука и неговия ефект върху организма? Той е много популярен по света, въпреки малко по-високата си цена. Това се дължи на антибактериалните му свойства, които го отличават от обикновения мед. Открийте предимствата му, които далеч не са свързани само с това, че ни подслажда храната.

Медът – древно чудо с много предимства

Сладка храна с богата традиция

Пчеларството и производството на мед са толкова стари, колкото и самото човечество. Вероятно няма да узнаем точната година и народа, който е започнал да отглежда пчели. В интернет има различни източници, които предлагат отговори на въпроса кога и къде пчеларството е било споменато за първи път. В някои от тях се твърди, че това са Египет и Испания – 6000 – 5000 г. пр.н.е. Според други източници, за първи път за пчеларство се споменава в днешната територия на Турция – 9000 години пр.н.е. Във всеки случай пчеларството е част от нашата цивилизация вече няколко хилядолетия. Медът е бил известен на римляните, гърците и се е използвал за готвене или за овкусяване. Гърците, например, го смесвали със сирене и приготвяли чийзкейк, който е познат и днес. През епохата на християнството производството на мед и восък се увеличава още повече заради търсенето на свещи. Днес може би няма човек или народ, който да не познава това златно чудо, а за много хора то е неразделна част от домакинството. [1] [2] [3]

Сладка храна с богата традиция

Предимствата от консумацията на мед

Консумацията на мед има и други предимства освен изключителния вкус на меда. Поради състава си, медът е източник предимно на въглехидрати, захарите в меда са по-сладки от изкуствените подсладители, а най-голям дял в тях има фруктозата. В меда се срещат и различни витамини и минерали, като витамин С, витамин В2 и В3, пантотенова киселина, както и магнезий, калций, желязо, калий и мед. Освен източник на хранителни вещества, натуралният мед е полезен и като източник на енергия за спортистите, той съдържа антиоксиданти и подпомага храносмилането благодарение на ензимите. [4]

Учените се занимават с консумацията на мед и с неговите предимства за хората, а проучванията показват следните ползи от меда [5]:

  • помага срещу инфекции
  • полезен е при рани и изгаряния
  • облекчава симптомите на настинка и кашлица
  • предотвратява рефлукс
  • помага при диария
Предимствата от консумацията на мед

Какво представлява медът от манука?

Медът от манука е по-особен мед, който се различава от останалите често срещани видове. Това се дължи на антибактериалните му свойства, които го правят много популярен на пазара. Съществува вековна представа, че медът помага за лечение на инфекции, която вероятно е забавила откриването на антибиотиците. Но в последно време резистентността към антибиотици се повишава и учените сякаш се връщат към ползите от меда. [6]

Какво означава обаче думата “манука”? Името на меда произлиза от храста, който пчелите опрашват. Това е Leptospermum Scoparium, малко дърво, което расте в Нова Зеландия и Австралия. В Австралия, Малайзия или Нова Зеландия са разпространени 50 вида от рода Leptospermum. Този храст е доста издръжлив и може да се намери в ниски до предпланински райони на Нова Зеландия. Мануката има заострени листа и бели или розови цветове. Тя е в състояние да расте както на сухи, така и на влажни места, а възрастното дърво може да издържи на дълги студове и суши. И защо се казва манука? Това е името, дадено му от маорите – коренните жители на този район. [7] [8]

Какво представлява медът от манука?

Маорите използвали листата и кората от дървото манука за лечение на треска, проблеми с уринирането, но също така и като успокоително или диуретично средство. Дървото манука е известно и като чаено дърво, защото колонизаторите в района правели чай от листата му. Говори се, че капитан Джеймс Кук също е бил почитател на този чай. [7]

Важни съставки на меда от манука

Подобно на другите видове мед, медът от манука съдържа предимно захар, но също и аминокиселини, витамини от група В, желязо, калий, калций и цинк. Медът от манука обаче е изключителен основно заради следните си три компонента [6] [9]:

  1. Метилглиоксал (MGO)
  2. Дихидроксиацетон (DHA) – компонент в нектара от цветовете на дървото манука, който по време на производството на мед се променя на MGO
  3. Лептосперин – компонент в нектара от дървото манука

MGO – чудото в меда от манука

MGO, с пълно име метилглиоксал, е ключова съставка на меда от манука, що се отнася до антибактериалните му свойства. Антибактериалните свойства могат да се дължат на съдържанието на водороден пероксид, който в нормалния мед се разгражда и по този начин полезните му свойства се губят. Наличието на MGO в меда от манука обаче запазва тези свойства, дори след изчезването на водородния пероксид. [11]

Съдържанието на MGO в меда от манука е в границите от 0 до 1000 мг/кг. Съдържание от 100 мг се счита за антибактериално, а на продуктите можете да намерите етикет, от който да разберете, че продуктът съдържа най-малко 100 мг MGO. [12]

MGO е много важен компонент на меда от манука, тъй като има антибактериални и антивирусни свойства. Интересното е, че американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) дори одобрява превръзки за рани, импрегнирани с мед от манука, които в САЩ могат да се продават по лекарско предписание и извън аптеките. [10]

UMF – знак за качество

За да се определи качеството на меда от манука, беше създаден рейтингът UMF (Unique Manuka Factor), като стойността му изразява концентрацията на MGO в меда. Този рейтинг е разработен от Асоциацията по меда UMF в Нова Зеландия, която тества всяка партида мед и издава сертификат на производителите, отговарящи на строгите ѝ стандарти. Така ще знаете, че сте купили истински мед от манука от Нова Зеландия. Новозеландците пазят качеството на меда, затова производителите трябва да имат лиценз за запазена търговска марка, който се дава, само ако медът е произведен, опакован и етикетиран в Нова Зеландия. Продуктите се тестват, за да се проверят чистотата и източникът на меда и дали е правилно проверен. Само мед, който е преминал всички тестове, може да получи рейтинг UMF, така че не е нужно да се притеснявате, че може да сте си купили “фалшива манука”. Предполага се, че по-високата стойност на UMF означава по-силни антибактериални свойства на меда. Разбира се, това означава, че продуктите също имат по-висока цена на пазара. За да получите по-добра представа, таблицата показва съдържанието на MGO, стойността на UMF и начина на употреба на меда [12] [13] [14]:

Съдържание на MGOСтойност на UMFНачин на употреба
83+ мг/кг5+Отлична хранителна добавка
263+ мг/кг10+Полезен за поддържане на здравето
514+ мг/кг15+Добри антибактериални свойства
829+ мг/кг20+Изключителни антибактериални свойства 

Мед със стойност на UMF от 5 до 9 има ниско съдържание на MGO и е подходящ за обикновено подслаждане на храната като по-здравословен заместител на другите подсладители. Мед с UMF от 10 до 14 има слаб терапевтичен ефект, така че можете да го използвате, например, за лечение на настинки. Мед със стойност на UMF над 15 може да се използва за специфични проблеми, като киселини, кариес или синузит. [14]

Освен в Нова Зеландия, медът от манука се произвежда и в Австралия, където също е защитен и сертифициран. Можете да разпознаете 100% чистия мед от манука от Австралия по маркировка за автентичност, дадена от AMHA (Австралийска асоциация за мед от манука). Марката се присъжда само на тези производители, които са преминали лабораторен тест и гарантира, че медът отговаря на минималните стандарти за естествено наличие на MGO и DHA. Има 2 марки за качество [21]:

  • AMHA автентичен (AMHA authentic) – медът от манука е произведен в Австралия и е тестван за съдържание на MGO ≥ 85 мг/кг (ppm – брой частици на 1 милион)и на DHA ≥ 170 мг/кг (брой частици на 1 милион)
  • AMHA оторизиран (AMHA authorised) – медът от манука е произведен в Австралия и е тестван за съдържание на MGO ≥ 30 мг/кг (ppm – брой частици на 1 милион)и на DHA ≥ 60 мг/кг (брой частици на 1 милион). Не всеки мед от манука в Австралия и Нова Зеландия отговаря на критериите за локални различия в производството на мед. Ако продуктът не отговаря на критериите за по-високо ниво по посочените причини, AMHA позволява на производителите да използват този етикет въз основа на техния опит в производството на мед. Подобно на UMF в Нова Зеландия, AMHA се грижи за качеството на меда и за максималната сигурност, че ще получите истински и сертифициран продукт.
UMF – знак за качество

Медът от манука се използва за решаване на различни здравословни проблеми, но медицинската му употреба като цяло е насочена към малки рани и изгаряния. При лечението на рани се използва медицински мед, който се стерилизира и приготвя като “превръзка”. Когато купувате мед от манука, може да срещнете обяснения за употребата му при лечение на диабет, рак, високо кръвно налягане или инфекции на очите, ушите или синусите. Проверените доказателства за ефектите на меда при тези проблеми обаче са ограничени, така че не очаквайте 100% ефективност. [15]

Може да се интересувате от тези продукти:

Предимства на употребата на меда от манука

Антибактериални свойства

Според Световната здравна организация, антибиотичната резистентност е една от най-големите заплахи за здравето в световен мащаб. Точно затова медът от манука може да бъде полезен при решаването на този проблем. Лабораторните резултати показват способността му да ограничи разпространението на приблизително 60 вида бактерии, включително салмонела или ешерихия коли. Силно положителен отзвук имат резултатите от проучвания, които доказват ползите от меда от манука в борбата със супер бактерии, като Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa или Helicobacter pylori. Това е чудесна новина, защото тези бактерии са устойчиви на антибиотици. С бактериите е свързана и ползата от меда от манука при грижа за устната кухина, тъй като според изследванията той ограничава растежа на бактериите P. gingivalis и A. actinomycetemcomitans[6] [16] [17]

Антибактериалните свойства на меда от манука могат да бъдат представени и по отношение на заболявания, причинени от бактерии [16]:

  • възпалено гърло – Streptococcus mutans
  • стомашна язва – H. pylori
  • инфекция на горните дихателни пътища (често срещана при хора с муковисцидоза) – Burkholderia spp., Pseudomonas aeruginosa
  • диария, причинена от бактериална инфекция – Clostridium difficile
Предимства на употребата на меда от манука

Лечение на рани и изгаряния

Медът от манука не е просто антибактериално средство, което предотвратява разпространението на тези микроби. Медът за медицински цели има способността да помага за лечението на рани и изгаряния. Според резултатите от едно проучване от 2015 г., не е ясно дали медът не е по-добър вариант при лечението на смесени остри и хронични рани, изгаряния, язви от притискане или други заболявания. Прегледът оценява 26 проучвания, включващи общо 3011 души. В прегледа се посочва, че поради разликата във вида на раните, не е възможно да се направи ясен извод за ползата от меда, но в същото време проучванията дават положителна информация. Според доказателствата, превръзките с мед лекуват изгаряния от втора степен за 4-5 дни по-бързо от обикновените превръзки. В допълнение, има някои доказателства за по-добра ефективност на меда при лечение на рани, инфектирани след операция. [6] [18]

Тук не става дума само за директното въздействие на меда от манука върху раните и изгарянията, а и за потенциалната му полза, свързана с кожата. Този мед може да бъде естествен начин за лечение на акне, поради своите противовъзпалителни и антимикробни свойства и способността му да ускорява заздравяването на рани. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди ефективността на меда при акне, но вече познатите му свойства предполагат възможен потенциал. Можете да нанесете меда директно върху обрива и да го оставите да изсъхне, да го втриете в кожата и след това да го изплакнете или да си приготвите маска. Във всеки случай това е безвреден начин на лечение, за който е необходимо да се използва по-качествен вид мед. [19]

С кожата са свързани и резултатите от 2-ра фаза на проучване от 2011 г., които сочат потенциала на меда при лечението на радиационно предизвикан дерматит при пациенти с рак на гърдата. Резултатите от 2-та фаза на проучването сочат възможно намаляване на продължителността на епизодите на дерматит. Това е страничен ефект при прилагане на радиация върху пациентите. В групата, лекувана с мед, се наблюдава по-ниска честота на дерматит от 2-ра степен в сравнение с групата, лекувана с крем на водна основа. [20]

Лечение на рани и изгаряния

Вреди и рискове, свързани с употребата на меда от манука

Отлично хранително съдържание и много предимства, но определено се чудите дали употребата на мед от манука не носи и някакви вреди. Един от недостатъците му, който може да обезкуражи хората, е цената. Тя се увеличава с по-високото съдържание на MGO и с по-високия рейтинг UMF, което може да възпре човек без достатъчно информация за меда от манука. Имайте предвид обаче, че този мед се продава по целия свят, но се произвежда само в Нова Зеландия и Австралия. В допълнение трябва да подчертаем, че това е уникален мед от цветовете на точно определено растение, който има антибактериални свойства и се използва за медицински цели. [15]

По принцип медът от манука е безопасен за човека, но употребата му може да бъде опасна, разбира се, за хора, алергични към мед и пчели. Вероятно не е излишно да се подчертае, че поради съдържанието на захар в меда, диабетиците също трябва да подхождат към него с повишено внимание. Агенцията NHS (Национална здравна службане препоръчва приема на мед от манука от деца под 1 година поради възможността от наличие на бактерии в меда. [9]

Заключителни факти за меда от манука

В тази статия ви запознахме с меда от манука, с неговата класификация и сертификати и с ползите от неговата консумация. Накрая ви представяме интересни факти, които трябва да знаете за този изключителен мед [22] [23] [24] [25]:

  1. Не всеки мед от манука има клинично одобрени антибактериални и противовъзпалителни свойства.
  2. Тестването на меда е много важно, тъй като не във всички региони на Нова Зеландия расте дървото манука, което съдържа DHA.
  3. Не е едно и също да приемете две чаени лъжички мед от манука 5+ или една чаена лъжичка мед от манука 10+.
  4. Цветовете на дървото манука цъфтят през лятото само за 2 до 6 седмици.
  5. Произвежда се и фалшив мед от манука. Едно от доказателствата е, че през 2014 г. са продадени 10 000 тона такъв мед, но в Нова Зеландия са произведени само 1 700 тона.
  6. Не съществуват специални пчели “манука”.
  7. Ако си мислите, че като събираме меда, отнемаме прехраната на пчелите, бъдете спокойни, защото те произвеждат до 2-3 пъти повече мед, отколкото им е необходим.

Медът от манука е бил и продължава да бъде обект на проучвания, от които може да се очаква потвърждение и за други ползи, които носи този специален вид мед. Антибиотичната резистентност е сериозен проблем и може би този мед ще бъде решението в бъдеще. В статията ви запознахме с ползите и с всичко важно, свързано с меда от манука. Вярваме, че отново разширихме вашия хоризонт в областта на здравословното хранене и здравословния начин на живот. Искате ли и вашите приятели да научат за меда от манука и за неговите ползи? Не се колебайте, а подкрепете статията чрез споделяне.

Източници:

[1] A brief history of honey – https://www.honeyassociation.com/about-honey/history

[2] Helen Briggs - Prehistoric farmers were first beekeepers – https://www.bbc.com/news/science-environment-34749846

[3] Esther Elizabeth Suson - The History of Beekeeping – https://hankeringforhistory.com/the-history-of-beekeeping/

[4] Abdulwahid Ajibola, Joseph P Chamunorwa, Kennedy H Erlwanger - Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/

[5] Joseph Nordqvist - Everything you need to know about honey [https://www.medicalnewstoday.com/articles/264667

[6] Amanda Barrell - Is Manuka honey really a superfood? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318298

[7] Iren MacCulloch - MANUKA FACT SHEET – https://herbs.org.nz/herbs/manuka/

[8] The Manuka Tree and Its Benefits – https://www.ruraldesign.co.nz/new-and-views/2015/9/30/the-manuka-tree-and-its-benefits

[9] Nicola Shubrook - The health benefits of manuka honey – https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-manuka-honey

[10] Elizabeth Connor - Everything You Should Know About Manuka Honey – https://www.healthline.com/health/manuka-honey

[11] What does MGO stand for in Manuka Honey? – https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/food/manuka-honey/understanding-manuka-honey-label/

[12] WHAT IS UMF, MGO, AND KFACTOR? Everything You Need To Know About Different Manuka Honey Grading Systems – https://www.manukahoneyorganic.com/what-is-umf/

[13] Alodia Girma, Wonjae Seo, Rosemary C. She, Filippo Giarratana - Antibacterial activity of varying UMF-graded Manuka honeys – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6814216/

[14] Mahasweta Bose - 10 Best Manuka Honey Brands | How to Pick the Right Manuka Honey – https://www.goodhealthacademy.com/health-benefits/best-manuka-honey/

[15] Manuka Honey – https://www.webmd.com/a-to-z-guides/manuka-honey-medicinal-uses#1

[16] Kaitlyn Berkheiser - 7 Health Benefits of Manuka Honey, Based on Science – https://www.healthline.com/nutrition/manuka-honey-uses-benefits

[17] Manisha Deb Mandal, Shyamapada Mandal - Honey: its medicinal property and antibacterial activity – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609166/

[18] Jull AB, Cullum N, Dumville JC, Westby MJ, Deshpande S, Walker N - Honey as a topical treatment for acute and chronic wounds – https://www.cochrane.org/CD005083/WOUNDS_honey-as-a-topical-treatment-for-acute-and-chronic-wounds

[19] MaryAnn De Pietro - How to use Manuka honey for acne – https://www.medicalnewstoday.com/articles/321963

[20] Jill Stein - Manuka Honey Shows Potential For Radiation-Induced Dermatitis – https://www.medicalnewstoday.com/articles/235092#1

[21] What is the Mark of Authenticity? – https://www.manukaaustralia.org.au/mark-of-authenticity/

[22] 10 Fascinating Facts About Manuka – https://www.comvita.com/blog-article/10-fascinating-facts-about-manuka/O7400093

[23] Manuka Honey Facts – https://www.manukadoctor.co.uk/blogs/content/manuka-honey-facts

[24] 20 incredible facts about Manuka honey – https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/food-drink/food/manuka-honey/manuka-honey-facts/

[25] Interesting Facts About Manuka Honey – http://greenbayharvest.co.uk/ps/en/content/39-interesting-facts-about-manuka-honey

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *