Фитнес рецепта: Пухкава италианска фокача с домати и маслини

Фитнес рецепта: Пухкава италианска фокача с домати и маслини

Днешната вкусна рецепта ще ви пренесе директно в слънчева Италия. Този път приготвихме вкусна фокача, направена с втасало тесто. Приготвя се много лесно. Определено ще се влюбите в тази пухкава вкусотия с парченца маслини и чери домати. Розмаринът ще гарантира отличния аромат на ястието. От вас зависи дали ще сервирате този италиански хляб само със зехтин или ще му се насладите в комбинация със супа или салата.

Съставки:

  • 260 гр фино брашно от спелта
  • 220 мл хладка вода
  • 100 гр чери домати
  • 50 гр черни маслини
  • 1 супена лъжица (20 мл) зехтин
  • 2-3 листа пресен розмарин (а можете да използвате и сушен розмарин)
  • 5 гр фина сол
  • 1 чаена лъжица тръстикова захар
  • ½ пакет суха мая (4 гр)
  • ½ чаена лъжица едрозърнеста сол
Съставки за фокачата

Може да се интересувате от тези продукти:

Упътване:

Пригответе голяма купа и в нея разбъркайте брашното, фината сол, сухата мая, захарта, и фино нарязаните листа розмарин. Добавете хладката вода и оформете лепкаво тесто. Когато сте готови, поставете го в купа и го намажете с една супена лъжица зехтин. Покрийте купата с кърпа и го оставете да втаса в топла стая.

След около половин час тестото трябва да е увеличило обема си двойно. Можете да продължите с процеса. Когато е готово, извадете го от купата и го поставете върху тава за печене (нашата беше с размери 36 х 27 см), покрита с хартия за печене. Намажете го с втората лъжица зехтин и го разпределете по цялата тава, като използвате ръцете си. Оставете го настрани и го за да може да втаса поне за още 30 минути. След това нежно поставете нарязани наполовина маслини и парченца чери домати във фокачата. Накрая я напръскайте с едрозърнестата сол и с останалата част от листата розмарин.

Печете в предварително загрята на 200 °C фурна за около 25 минути (докато добие златист загар). След като я извадите, оставете я да се охлади за известно време и чак след това я нарежете и я сервирайте.

Нашият съвет: Фокачата върви отлично със супи и салата или само напръскана със зехтин.

Пухкава италианска фокача с домати и маслини

Хранителни стойности

1 парче (общо 12 парчета)

Калории97
Протеини3,2 гр
Въглехидрати15,3 гр
Мазнини2,6 гр

Тази вкусна фокача ще ви пресене в слънчева Италия, благодарение на чудесния си вкус и аромат. Опитайте я и ще видите, че ще се влюбите в комбинацията от маслини, чери домати, ароматен розмарин и пухкаво тесто.

Ако желаете, можете да споделите творенията си с нас в социалните мрежи с хаштаг #gymbeambg.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *