Вход
Mike Tyson: Legenda boxu, ktorej rekord v ringu zrejme nikto neprekoná

Майк Тайсън: Легенда в бокса, чийто рекорд на ринга едва ли някога ще бъде подобрен

През втората половина на 80-те години Майк Тайсън беше може би най-популярният спортист на планетата. Той пълнеше цели зали и спортни арени, спечели баснословни суми пари от мачовете си на ринга и беше победен като професионален състезател за първи път в 38-ия си мач. Целият свят, включително безброй много жени, бяха в краката му. Въпреки това, когато през 2005 г. Тайсън обяви, че категорично приключва с професионалния бокс, хората го познаваха под прякора „Най-лошият човек на планетата“. Какво се криеше зад изстрелването във висините и последващото стремглаво сгромолясване на една от най-големите легенди в бокса?

Проблемно момче, което се учи да уважава и почита другите

Майкъл Джерард Тайсън е роден през 1966 г. в Бруклин, Ню Йорк. Цялото му детство е било белязано от бедност и участие в опасни банди в най-гъсто населения квартал на Ню Йорк. Майк дори прекарва част от младежките си години в ареста за непълнолетни. Дори още преди да навърши 13-годишна възраст е бил арестуван от полицията почти 40 пъти. На 16-годишна възраст майка му умира, Тайсън почти не познава баща си, така че тогавашният треньор по бокс Къс Д’Амато го взема под крилото си. Според собствените думи на Тайсън треньорът започва да го учи на уважение и почит към другите. Нищо по-добро не е можело да му се случи в този момент. От този момент нататък животът на Майк Тайсън започва да прилича на истински холивудски филм.

В бокса той започва да жъне успех след успех. След две победи при юношите на Олимпийските игри той печели и всички 15 мача на професионалния ринг. Въпреки това, както в най-добрите холивудски истории, така става и в живота на Тайсън. Къс Д’Амато умира и така Майк губи най-уважавания човек в живота си. На това събитие днес много хора приписват по-късните му бурни избухвания. Въпреки това Тайсън все пак успява да изчисти съзнанието си и да се подготви за най-важния мач в професионалната си кариера.

Най-младият притежател на колан в тежка категория в историята

Той е точно на 20 години и 145 дни, когато излиза на ринга в претъпкана арена в Лас Вегас. Спокойното изражение на лицето му изобщо не подсказва, че ако спечели тази битка, той определено може да стане член на боксовия Олимп. Сякаш Тайсън дори не го осъзнава. Зад него се появява Тревър Бербик от Ямайка, много по-висок и тежък, но и със значително много повече опит. Още от първите секунди на мача Тайсън успя да сломи съпротивата на противника по абсолютно доминиращ начин, нокаут във втория рунд и благодарение на победата той стана най-младият притежател на колан в тежка категория в историята. И е малко вероятно този исторически рекорд да бъде подобрен от някого.

Майк Тайсън: боксова легенда, чийто рекорд на ринга едва ли някога ще бъде подобрен
източник: https://boxingjunkie.usatoday.com

След това експертите започнаха да забелязват необичайната му тактика, наречена Peek-a-boo. Състоеше се главно от люлеене на краката и прецизна защита с последователно закриване на лицето. Любимата му комбинация е дясно круше, което първо удря тялото на противника, а след това и брадичката му. Тайсън не може да се похвали с много голям ръст (178 см), но той притежава изключителна експлозивност, отлична скорост и премерване на ударите.

Може да се интересувате от тези продукти:

По-късно той добавя към колекцията си и други титли и до днес е единственият боксьор, който притежава колани в WBA, WBC и IBW едновременно. Другите победи, включително рекордната срещу Спрингс, за която Тайсън получава безпрецедентните 22 милиона долара, винаги са категорични. Тайсън изглеждаше просто непобедим на ринга.

Проблеми на ринга и извън него

През този период той вече е донякъде заслепен от славата. Започва да има проблеми на ринга и извън него. Също така започва да тренира по-малко и ако  дотогава приемаше по десет мача годишно, в самото начало на 90-те той забавя темпото също и в тази насока. Въпреки факта, че Тайсън излиза на ринга като огромен фаворит, той шокиращо губи мача с Бъстър Дъглас и за първи път в кариерата си не само е победен, но дори нокаутиран и изпратен на земята, това беше една от най-големите изненади в историята на бокса.

Тогава стагнацията на Тайсън започва да придобива все по-ясни контури. Той е осъден за изнасилване, излежава тригодишна присъда в затвора и започва да има проблеми с алкохола и наркотиците. След завръщането си от поправителния център той продължава кариерата си. Във втория последователен мач със страховития Евандър Холифийлд се състоя най-епичният и в същото време най-странният момент в цялата история на бокса, при който репутацията на Тайсън стигна до дъното. Майк Тайсън, вече с разбита психика, захапа ухото на противника си два пъти, за което, разбира се, бе дисквалифициран, а освен това лицензът му на професионален боксьор бе отнет за година и половина.

Майк Тайсън: боксова легенда, чийто рекорд на ринга едва ли някога ще бъде подобрен
източник: https://img.bleacherreport.net

От добрия стар Тайсън остана само бледа сянка. След финансови възходи и падения той обявява фалит, а през 2005 г., след третата загуба от последните четири битки, завършва богатата си кариера на боксовия ринг. За да консолидира всичките си дългове, Тайсън опитва да направи всичко възможно, написва автобиография, взима участие в продукции в Холивуд, става лице на компания за автосервизи, но си заслужава да се спомене и неговата безкористна дейност, като основаването на фондация за помощ на изоставени деца или скорошния благотворителен мач от ноември 2020 г.

Днес Майк Тайсън има седем деца от три жени и освен това се препитава, като продава собствени стоки на сайта miketyson.com. Активен е и във Facebook и Instagram, където към днешна дата го следват повече от 35 милиона души.

Мислите ли, че някога ще видим Майк Тайсън на ринга отново? Споделете с нас мнението си и ако искате да научите повече за тази спортна легенда, не забравяйте да гледате нашето видео. А ако статията за мъжа с много лица и икона в бокса от цели две десетилетия ви е харесала, споделете я с приятелите си. Нека колкото се може повече хора го опознаят по-добре.

Източници:

[1] Mike Tyson Biography – https://www.biography.com/athlete/mike-tyson

[2] Mike Thomas – Who Was Cus D’Amato and Why Did Mike Tyson Respect Him so Much? – https://www.sportscasting.com/who-was-cus-damato-and-why-did-mike-tyson-respect-him-so-much/

[3] Paul Conolly – Boxing: Mike Tyson was arrested 38 times before he turned 13 – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[4] Daniel Sandford – Mike Tyson destroyed Trevor Berbick to become the youngest world heavyweight boxing champion – now he has the chance to relive glory nights in Roy Jones Jr fight – https://www.givemesport.com/1637949-boxing-mike-tyson-was-arrested-38-times-before-he-turned-13

[5] The Many Scandals of Mike Tyson – https://roundbyroundboxing.com/the-many-scandals-of-mike-tyson/

[6] J.L. Seto – How a Bankrupt Mike Tyson Made Millions the Second Time Around – https://www.sportscasting.com/how-a-bankrupt-mike-tyson-made-millions-the-second-time-around/