4 типа спаринг партньори, които трябва да избягвате

Много треньори препоръчват тренировките със спаринг партньор, благодарение на когото ще постигнете по-добри резултати в тренировъчния си план. Правилният спаринг партньор ще ви мотивира по време на тренировка и винаги ще ви тласка към по-добри резултати. Намирането на добър спаринг партньор обаче може да не е толкова лесно, колкото изглежда на пръв поглед. В тази статия ще ви покажем 4 вида „помощници“, които по-скоро трябва да избягвате.

     

Какъв трябва да бъде спаринг партньорът?

     

1. Приятелят, който е в много по-добра форма от вас

Според едно проучване, публикувано в списание Science, при тренировка е много е важно да изберете партньор, който да има подобно на вашето телесно тегло, да е на приблизително същата възраст и да има подобна на вашата физическа кондиция. Ако в крайна сметка намерите спаринг партньор с подобни на вашите характеристики, вероятността да продължите в тренировъчния си план поне 7 седмици е 3 пъти по-голяма, в сравнение с хората, които не са успели да намерят подходящия партньор. Ако изберете спаринг партньор, който е твърде добра физическа форма, възможно е да не успявате да догоните темпото му, което може да дразни не само вас, но и него. Вие все пак не целите да развалите приятелството си заради недоразумения във фитнес залата.

     

 

Как да си изберем спаринг партньор?

    

Да си изберете за спаринг партньор човек, който прилича на Хълк, не е най-добрият избор. Трябва да се опитате да си изберете партньор, който е в малко по-добра физическа форма от вас. Както показват резултатите от едно проучване на Университета в Канзас – тренирайте с някого, който е с около 40% в по-добра форма от вас, това може да ви мотивира с 90% по-добре, в сравнение с това да тренирате сами или със споменатия по-горе братовчед на Хълк. 

     

2. Най-добрият ви приятел, който прекалено много ви подкрепя

Сега може да ви се стори смешно, но наистина е така. Прекомерната подкрепа от близък приятел не е нещо лошо, но по време на тренировка може да стане така, че той да бъде по-мотивиран от вас, което може да доведе до това вътрешната ви мотивация и фитнес цели да достигнат точката на замръзване.

     

Според едно изследване на Асоциацията на психологическите науки ще започнете да прехвърляте отговорността към така наречения „саморегулиращ се външен източник“, в който подсъзнателно замествате усилията си с подкрепата на вашия приятел. Всъщност е много просто - ако видите, че вашият приятел успява повече или е по-мотивиран от вас, ще потърсите мотивация другаде и по този начин ще се роди съперничество, дори и непряко. Този аутсорсинг обаче не е бездънен кладенец и лесно може да се случи да спрете да се подкрепяте взаимно. Лесно може да останете без поощряване и подкрепа, в следствие на което ще започнете да се чувствате зле във фитнес залата.

     

Кой е добър спаринг партньор?

     

3. Прекалено мотивираният спаринг партньор   

Едно изследване, проведено от Мичиганския държавен университет, посочва, че хората, които правят лицеви опори, при последната серия партньорът им мотивиращо крещи: „още!“ или „хайде, можеш!“, не са в състояние да довършат серията си от упражнения като останалите трениращи, на които никой не е викал. Как е възможно това? Въпреки че спаринг партньорът е имал добри помисли, много хора възприемат тези добронамерени викове негативно и по този начин те оказват обратен ефект върху психиката, особено когато от трениращия се лее пот.

    

Разбира се, всеки от нас е различен. Някой, който харесва наистина тежките тренировки и е свикнал с това неговия спаринг партньор да вика и да се стреми с това да го избута на по-високо ниво, може би ще оцени такъв подход.

     

Спаринг партньорът трябва да ви мотивира, но не и да преувеличава

     

4. Спаринг партньорът, който ви се подиграва

Да, и такива има. Те постоянно се подиграват с теглото ви, подиграват се с физическото ви представяне и с тежестите, с които тренирате, или пък постоянно се оплакват от фитнес целите ви. Едно проучване на Университета в Ню Хемпшир предполага, че ако намерите такъв партньор за упражнения, може просто да спрете да ходите във фитнес залата. Когато учените молят студентите да си припомнят някакъв приятен момент, свързан с фитнес залата, студентите с положителни спомени се връщат да тренират във фитнес залата и продължават в тренировъчния си план. И обратно, студентите, които са имали опит с такъв тип "мотиватор", се отказват от упражненията и спорта.

     

най-добрият спринг партньор за тренировка

      

След като прочетете тази статия, може би ви се струва, че намирането на подходящия спаринг партньор е истинско изкуство. Но не унивайте. Вашият партньор за упражнения  може би е много по-близо, отколкото си мислите. Може би ви чака самотен във фитнес залата. Мотивирайте се у дома, мислете положително и бъдете търпеливи, защото все пак Рим не е построен за един ден.

    

Споделете с нас в коментарите за вашия опит със спаринг партньорите, независимо дали е положителен или отрицателен. Ако статията ви е харесала, ще се радваме, ако я споделите и може би именно така ще се свържете с новия си спаринг партньор.