Детоксикацията - може ли да промени живота ви за 10 дни?

Не съществува пряк път, по който да минем. Грижите, които полагаме за здравето, са като бягане на дълго разстояние. Това обаче не спира безумните диети, маркетинговите стратегии или търговците да ни предлагат продукти с непроверено въздействие. Една от тези диети, която е популярна и днес, се нарича…

Пречистване или детоксикация

Без значение кое название ще предпочетете, винаги ще бъде трудно да му дадете точното определение. Целта вероятно е тялото да бъде пречистено от вредните вещества, често пъти наричани токсини, чрез хипокалорично хранене, състоящо се от определени храни (с възможност за закупуване на хранителни добавки). Някои пречиствания са насочени към конкретни органи, докато други детоксикиращи режими твърдят, че ви пречистят напълно от главата до петите.

 

Като цяло детоксикацията е изключително ограничителна диета. Позволените храни обикновено са ограничени до плодови и зеленчукови сокове, или други позволени напитки. Режимът Master Cleanse например позволява консумирането на шест до дванадесет чаши с кленов сироп и лют червен пипер. Това количество трябва да бъде приемано ежедневно, като в него се състои цялото ви хранене с цел изхвърляне на токсините от организма, а според създателите на този пречистващ режим той подпомага борбата срещу всички възможни заболявания.

 

Пречистване при детоксикация

 

Тъй като диетите за детоксикация се различават една от друга само в някои подробности, не е необходимо да ги обсъждаме в детайли, може да се каже, че те са почти еднакви. 


Накратко казано, диети за детоксикация се основават на предположението, че човешкото тяло акумулира токсини и метаболитни отпадъци в следствие на въздействието на пестициди, различни замърсители и вещества, добавени към хранителните продукти.Просто трябва да пиете чай, сокове, да приемате няколко вида хранителни добавки и ще изглеждате като Гуинет Полтроу - без нужда от тренировки и пластични операции. Но реално истината е, че ако не сте наркозависими или не сте изложени на риск от алкохолно натравяне, вероятно нямате никаква нужда от "детоксикация". източник


 

Какво представляват токсините?

Между храните, които според гурутата в сферата на детоксикацията, причиняват "токсично натоварване" спадат млечните продукти, продуктите, съдържащи глутен, кафето, алкохолът и червените меса. Но към тази група спадат също така и доматите, чушките и патладжаните, тъй като за тях (неправилно) се твърди, че причиняват възпаления. Пречистванията и диетите за детоксикация обещават да дадат на тялото ви почивка от преработването на всички тези токсини.

 

Пречистване при детоксикация

 
Според Националната библиотека по медицина в САЩ токсините са вещества, произхождащи от растения и животни, които са отровни за хората. Токсините също така се намират в някои лекарства, които са полезни в малки дози, но са токсични в големи количества." (Както впрочем сме споменавали, че всяко вещество може да бъде токсично в зависимост от дозата, в която се приема.) В разговорната реч терминът "токсини" може да се отнася също и до токсични вещества, отрови, създадени от човека и отложени в околната среда, обикновено в следствие на замърсяването.

 

Когато се говори за детоксикация, обаче, под "токсин" се разбира каквото и да е вещество, за което се предполага, че е токсично или вредно, включително тежките метали, замърсяващите вещества, пестицидите, консервантите или хранителните добавки като например хранителните оцветители, царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS) и други синтетични химикали.

 

Детоксикация: какво е токсин?

 

Въпреки че приемането на пестициди от въздуха или пиенето на замърсена вода е вредно за вашето здраве, не може да се каже същото и за всички неприродни добавки и модификации. Вместо да се поддаваме на страх, нека да разгледаме какво може да направи науката в сивите области на храненето. 

 


Токсините и токсичните вещества обхващат широк спектър от вещества, но не може да се твърди автоматично, че неестествените вещества са вредни.


 

Определяне на токсичността

Контекстът е от решаващо значение. В естествена или синтетична форма всяко едно вещество може да бъде вредно - това зависи от много фактори. Например какаото може да бъде консумирано без притеснения от хората, но съдържащият се в него теобромин е потенциално опасен за кучетата и може да причини дори смърт. Конюгираната линолова киселина (CLA) при мишките причинява заболявания на черния дроб, но не и при хората. Това трябва да се има предвид, тъй като често се цитират само изследвания върху животни, за да се докаже, дали дадено вещество е вредно за хората.

 

Дозировката е друг фактор, който трябва да се вземе под внимание. Дори и водата може да ви убие, ако изпиете твърде голямо количество за много кратко време, тъй като водата намалява концентрацията на електролити, необходими за мускулите (включително сърцето) и тяхната функция 1. По същия начин, същите електролити, от които се нуждае сърцето, за да може да бие, не винаги са наши "приятели". В Съединените щати, препоръчителната дневна доза (RDA) за прием на калий за възрастни е 4,7 грама2. Когато такова количество калий се консумира чрез храната, той се храносмила няколко часа, което е не само безопасно, но и здравословно. Но от друга страна само 1 грам чист калий, приет на празен стомах с или без вода, може да има негативен ефект върху здравето и поради тази причина мултивитамините и спортните напитки съдържат само  99 милиграма (0,099 грама).

 

Детоксикация: кои вещества могат да навредят

 

Но със сигурност съществуват вещества, които винаги оказват негативно въздействие, нали така? Например тютюнът или алкохолът? Отговорът е да. За тютюна. Но алкохолът не е абсолютно зло. Докато прекомерната консумация може да доведе до цироза на черния дроб и повишен риск от рак, приемът на малки количества може да предложи умерени ползи за здравето (предпазват от коронарна болест на сърцето)

А какво да кажем за модерния дявол, високофруктозен царевичен сироп (HFCS)? Макар и синтетично това съединение е близко до захарта и вероятно с нищо не е по-лошо от захартаСпортната напитка след тренировка или един десерт от време на време са напълно в нормите и няма да ви навредят, но ако консумирате много HFCS или захар, за да генерирате калориен излишък, възможно е да възникнат здравословни проблеми и наддаване на телесна маса.

 

Някои вещества могат да се натрупват в клетъчните тъкани, което с течение на времето може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Това е валидно най-вече за тежките метали. Тъй като месото на някои риби може да съдържа живак (тежък метал с период на полуразпад при човека около 50 дни) 3, някои хора напълно са ги изключили от диетата си, с което обаче ограничават и приема на полезните за здравето омега-3 мастни киселини. Ако се вземе предвид, че съдържащият се живак (но не винаги 4,5) представлява отрова за организма, вие може да вземете решение да ограничите консумацията на риба, да редувате видовете консумирана риба, или пък да се насочите към риби с по-ниско съдържание на живак.

Друг известен проблем са остатъците от пестициди в хранителните продукти. Програмата за данни за пестицидите (PDP) на американското Министерство на земеделието обаче установява, че по-голямата част от хранителните продукти на пазара съдържа остатъци от пестициди под допустимите граници, определени от Агенцията за опазване на околната среда (EPA). В допълнение към това е добре да знаете, че изплакването, обелването или сваряването на продуктите могат да намалят количеството на пестицидите, оставащи в храната. 6,7

 


Факторите като например дозировката определят дали едно вещество - било то синтетично или естествено, е опасно за вашето здраве.


 

Има ли наистина организмът нужда от пречистване?

Дори в случай че дадено вещество е наистина вредно, пречистването няма да помогне. Острата интоксикация най-вероятно изисква неотложна медицинска помощ, докато при състояние на хронична интоксикация добро решение е качествената храна, а не диета с лимонада, допълнена с подправки. Черният дроб, бъбреците, белите дробове и някои други органи работят непрестанно, за да елиминират вредните вещества от организма и изхвърлят отпадъчните вещества от метаболизма. Не се нуждаят от чистене - те се самопочистват. Ако не страдате от заболяване на черния дроб или на бъбреците, или нямате остро натравяне, то тези органи вършат работата си чудесно без каквито и да било външни намеси. Те не се нуждаят от помощта на диети за детоксикация.

 

Детоксикация - нуждае ли се тялото от почистване?

 

Така че, съветваме ви - никаква лимонада с подправки. А какво ще кажете за популярните продукти? За съжаление едно проучване, осъществено през 2009 година установява, че нито една от фирмите, произвеждащи 15 детоксикиращи хранителни добавки, не е в състояние да предостави доказателства под каквато и да е форма относно ефективността на тези хранителни добавки (или относно тяхната безопасност). Още по-лошото е, че тези компании не могат дори да посочат токсините, към които са насочени продуктите им, или поне да се споразумеят за дефиницията на думата „детокс“.


Маркетинг експертите и търговците на тези продукти за детоксикация и пречистване почти никога не предоставят никакво научно или рационално основание защо някои храни се считат за токсични. Това е първият знак за това, че нещо не е наред.

 

Фактът, че нито една компания не може да посочи токсина, който техните продукти потискат, доказва какъв ефект може да има самото почистване. За да се определи по научен път ефикасността на лечението, изследователите трябва първо да идентифицират токсина, за да измерват с точност неговото натрупване в организма. Само тогава те могат да изследват ефектите на различните съединения и ако открият такова, което влияе върху токсина, тогава могат да изследват хипотезата относно неговото действие.

 

Например изследователите, проучващи ефектите на органохлорните пестициди, които се натрупват в бозайници 8, не само знаят името на изследвания токсин, но също така са установили, че неговото натрупване може да бъде ограничено от Орлистат - лекарство против затлъстяване 9. В действителност механизмът на действие на това лекарство е до голяма степен известен: Орлистат ограничава тези конкретни пестициди в червата, от където се изхвърлят като отпадъци 10.

 

Човешкото тяло натрупва ниски нива на вредните елементи, като например тежките метали или някои мастноразтворими вещества, но има механизми за изхвърлянето им в течение на времето. Дори отравянията с тежки метали са рядкост, а след такива се прилага терапия с хелатиращи агенти, а не с детоксикиращи диети или продукти.

 

Детоксикация - почистване - истина или лъжа?

 

Какво казва науката?

Научните проучвания относно пречистванията са рядкост, според един неотдавнашен доклад те не са много убедителни, защото в тях са взети предвид „малки проби, изкривявания при вземането на проби, недостиг на контролни групи, вземане в предвид на собствен доклад и по-скоро качествени, отколкото количествени измервания“. 11 Въпреки липсата на доказателства в подкрепа на въздействието им, детоксикациите и популярното пречистване на организма остават популярни отчасти поради факта, че някои неофициални доклади подкрепят тяхната ефективност за намаляване на телесното тегло и подобряване на общото здравословно състояние. 

 

Неофициални ползи от пречистването

Защо налудничавата идея за прочистване е толкова популярна въпреки доказаната липса на ползи от него? Единственият отговор е бързата загуба на телесно тегло. Което би могло да бъде страхотно ... ако загубата на тегло винаги означава загуба на мазнини. 

 

Детокс и загуба на теглото

 

За да съхраните един грам гликоген в черния дроб и мускулите си, вашият организъм използва три грама вода. Гликогеновите запаси лесно се изчерпват за 24 до 48 часа - ако тялото не получава достатъчно въглехидрати, това води до загуба на тегло от няколко килограма. 12 Веднага след като се върнете към регулярния си хранителен режим, гликогенът и водата се връщат по местата си.

 

Въпреки това, тази временна загуба на тегло кара много хора да смятат, че пречистването, което току-що са извършили, носи много ползи за здравето им. В допълнение към това повечето хора се хранят неправилно, а детокс диетите обикновено се въртят около консумацията на зеленчуци и плодове. Следователно за повечето хора диета за детоксикация означава по-малко калории, но парадоксално по-голямо количество витамини и други ценни микроелементи. В този случай диетата е наистина полезна, но не повече от добрата храна.

 

Така че вместо да се отдадете на "пролетно пречистване", опитайте се да се съсредоточите върху здравословните навици, които можете да запазите дългосрочно, като консумирате питателна храна. Препоръчваме ви да консумирате голямо количество протеини, зеленолистни зеленчуци и храни, богати на витамини, които не само ще бъдат по-вкусни от това пречистване, но и са по-полезни за вас. 13,14

 

Пестете парите си

За хората, които ядат здравословна и балансирана храна, състояща се от висококачествени от хранителна гледна точка продукти с минимална обработка, не е необходимо напълно да изключат определени храни или хранене в ресторанти. Със сигурност не е необходимо да правят пречистване след консумиране на храна, която може да съдържа нежелани съставки. Не съществуват доказателства в подкрепа на храни или продукти за детоксикация. Когато става въпрос за вас (и за вашия портфейл), със сигурност по-добрият избор би бил да позволите на тялото си да направи естествена детоксикация и така да се справите с "токсините".

 

Детоксикация и ползи

 

Много сме любопитни да научим какво е вашето мнение относно детоксикацията - споделете възгледите си в коментар. А ако статията ви е харесала и мислите, че информацията в нея е полезна, подкрепете я, като я споделите с приятели. 

 

Източници:

1 Farrell DJ, Bower L. Fatal water intoxication. J Clin Pathol. (2003)
2 Institute of Medicine. Chapter 5: Potassium. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. (2005)
3 Yaginuma-Sakurai K, a spol. Hair-to-blood ratio and biological half-life of mercury: experimental study of methylmercury exposure through fish consumption in humans. J Toxicol Sci. (2012)
4 Calabrese EJ. Hormesis: changing view of the dose-response, a personal account of the history and current status . Mutat Res. (2002)
5 Angle BM, et al. Metabolic disruption in male mice due to fetal exposure to low but not high doses of bisphenol A (BPA): evidence for effects on body weight, food intake, adipocytes, leptin, adiponectin, insulin and glucose regulation. Reprod Toxicol. (2013)
6 Liang Y, et al. Meta-analysis of food processing on pesticide residues in fruits . Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. (2014)
7 Keikotlhaile BM, Spanoghe P, Steurbaut W. Effects of food processing on pesticide residues in fruits and vegetables: a meta-analysis approach . Food Chem Toxicol. (2010)
8 Mitjavila S, et al. Evaluation of the toxic risk of DDT in the rat: during accumulation . Arch Environ Contam Toxicol. (1981) Jandacek RJ, Tso P. Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention. J Nutr Biochem. (2007)
9 Jandacek RJ, Tso P. Enterohepatic circulation of organochlorine compounds: a site for nutritional intervention. J Nutr Biochem. (2007)
10 Flora SJ, Pachauri V. Chelation in metal intoxication. Int J Environ Res Public Health. (2010)
11 Klein AV, Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence . J Hum Nutr Diet. (2015)
12 Kreitzman SN, Coxon AY, Szaz KF. Glycogen storage: illusions of easy weight loss, excessive weight regain, and distortions in estimates of body composition. Am J Clin Nutr. (1992)
13 Kim JA, Kim JY, Kang SW. Effects of the Dietary Detoxification Program on Serum γ-glutamyltransferase, Anthropometric Data and Metabolic Biomarkers in Adults. J Lifestyle Med. (2016)
14 Oates L, et al. Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet. Environ Res. (2014)
15 Detoxes: an undefined scam. (2018)