Най-традиционното британско ястие в лицето на фиш енд чипс не е задължително да бъде просто мазно ястие за бързо хранене. Направихме някои промени и приготвихме основните компоненти във фурната. По този начин количеството на мазнините в това ястие е значително намалено, а цялостното усещане от него остава същото, може би дори по-добро, тъй като естественият вкус на съставките наистина се откроява. Опитайте тази рецепта с нашия домашен дип от кисело мляко. Със сигурност няма да съжалявате.
Съставки за рибата:
- 200 g филе от треска (можете да използвате и друга риба)
- 30 g брашно от лимец
- 20 g корнфлейкс (леко натрошен)
- 1 цяло яйце
- сол
Съставки за дипа:
- 100 g гръцки йогурт с 0% мазнини
- 20 g кисели краставички
- 1 скилидка чесън
- пресен лимонов сок на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Съставки за чипса:
- 300 g сурови картофи
- смес от подправки за печени картофи
- спрей за готвене с олио
Може да се интересувате от тези продукти:
Начин на приготвяне:
Нека започнем с подготовката на чипса. Обелете картофите и ги нарежете на чипс, след което ги изплакнете със студена вода и подсушете с хартиена кърпа.
Разпределете чипса равномерно в тава, застлана с хартия за печене, напръскайте го със спрей за готвене с олио с малко олио и поръсете със смес от подправки за печени картофи.
Измийте рибата, подсушете я и я нарежете на по-малки парчета. След това я посолете и я оваляйте – започнете да я овалвате от двете страни в брашно, след това в яйце и накрая в натрошен корнфлейкс.
Първо изпечете чипса във фурната за 10 минути при 200 °C. След това гои извадете, добавете рибата в същата тава за печене и печете заедно още 15-20 минути, все така на 200 °C. След изтичането на това време и чипсът, и рибата трябва да са готови. Ако това не е така, оставете ги да се пекат още малко.
Междувременно, докато рибата и чипсът се готвят, можете да приготвите дипа. Нарежете на ситно чесъна и киселите крастваички и ги смесете с йогурта. Добавете лимонов сок, черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте всичко добре още веднъж.
Е, и това е всичко. Просто се пригответе да се насладите на всяка хапка!
Хранителна стойност | 1 цяла порция |
---|---|
Енергийна стойност | 722 kcal |
Протеини | 59 g |
Въглехидрати | 97 g |
Мазнини | 9 g |
Фибри | 10 g |
И така, успяхме ли да ви зарадваме с този традиционен британски деликатес, като го превърнахме от бърза закуска в балансирано и пълноценно ястие?
Не се колебайте да споделите творенията си с нас в социалните мрежи, като поставите таг #gymbeamcom.
Добави коментар