Кокосовото масло – суперхрана или супер мит

Кокосовото масло – суперхрана или супер мит

Съдържание

Минимумът, който накратко трябва да знаете

Високият прием на кокосово масло може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, но за това не съществуват еднозначни доказателства. Косовото масло съдържа потенциално полезни MCT масла, тоест триглицериди със средно дълга верига, но на по-ниски нива, отколкото хората мислят. Всяка година се появяват нови доказателства.

Кокосово масло и неговите ползи за здравето

1) ЗА: Народите, които са яли цели тонове кокосово масло, не са страдали от сърдечно-съдови заболявания

Кокосовите орехи са високо ценени най-вече от островните култури в Тихия океан. Два острова, на които има голямо количество кокосово масло, са Токелау и Китава. Жителите на острова Токелау са приемали астрономическите 63% калории от кокос, като при изследване с ЕКГ нито един от тях не е показал данни за прекарани сърдечни пристъпи.

Може би тези данни навеждат на мисълта, че не мазнините са враг, а най-опасни са въглехидратите? ТОВА НЕ Е ПРАВИЛНО. 70% от калорийния прием на жителите на Китава бил под формата на въглехидрати, с малко количество захар, плодова захар или нишесте, като при изследванията те показали ниски нива на инсулин и не са им открити никакви сърдечно-съдови заболявания.

Може би тези островитяни са здрави благодарение на генетиката? Това твърдение също не е вярно, както показва следното проучване, намаляването на приема на наситени мазнини след като са мигрирали и са започнали да се хранят „модерно“, значително е влошило тяхното здраве.

Кокосово масло и неговото въздействие върху здравето

 

2) ПРОТИВ: Културите, които са яли тонове кокосово масло, не са приемали рафинирано кокосово масло

Тези островни култури, още преди да бъдат „надарени“ с нашите модерни рафинирани храни, са яли кокосова пулпа и кокосов крем. Не са имали фабрики за извличане и пречистване на кокосовото масло, нито фантастични магазини за хранителни стоки, които предлагат постоянна доза рафинирани масла.

Да не говорим за това, че тези култури са приемали храна, пълна с грудки, плодове и риба. Докато ние разполагаме с храна, пълна със соя, ориз и царевица. Физиологичният контекст е особено важен и наситените мазнини от кокос могат да бъдат много вредни в един контекст и изключително полезни в друг.

3) ЗА: Животните, които са хранени с рафинирано кокосово масло, подобряват здравето на сърдечно-съдовата си система

Никъде не може да намерите данни за влиянието на кокосовото масло върху човешкото здраве, които биха съответствали на специалните условия за изследвания върху животни: изключително контролирана храна в лабораторни условия и хранене на гризачи с кокосово масло през по-голямата част от живота им.

В един специален експеримент с мишки, рафинираното кокосово масло е показало по-добро влияние от рафинираното маслиново олио по отношение на защитата срещу втвърдяване на артериите. Съществува обаче голямо възражение: друг експеримент с мишки в същото проучване показва по-лоши резултати при кокосовото масло от резултатите при маслиновото олио. Мишките, върху които е изследвано влиянието на кокосовото масло, имат повредени LDL рецептори, докато другите мишки са повредили своите ApoE протеини.

Кокосово масло и неговите ефекти върху сърцето

4) ПРОТИВ: Хората не са лабораторни мишки

Добрата новина е, че мишките не са всеядни като нас. Лошата новина е, че ние все още сме доста различни от мишките и изследванията в областта на преноса са изправени пред няколко проблема. Съществуват някои разлики. Например хората не могат да продуцират свой собствен витамин C, а мишките (както и повечето други животни) могат. Сърцето на мишката може да реагира по съвсем различен начин на лекарствата в сравнение с човешкото сърце. И когато се изследват заболявания при мишките, често отхвърляме гена, за да се съсредоточим върху проблема. По същия начин както отхвърлянето на  LDL рецепторите на мишките, споменати в предишния абзац, където мишките са с вроден LDLRKO-m (липопротеинов рецептор с ниска гъстота). Така че, ако не сте мишка, тези резултати не са валидни за вас.

5) ПРОТИВ: Чистите мазнини обикновено са по-вредни за здравето на сърцето

Кокосовото масло не съдържа някои съставки на кокосовия крем, като например полифеноли, фибри и витамин E. Никой не знае колко е важно това, понеже тези два продукта често не се сравняват.

 Можем да вземем аналогичен пример. Моля допълнете пропуснатата дума в следното изречение: 

„Кокосовото масло прилича на кокосовия крем, както ……… прилича на сметана“.

Отговорът е масло, което стои в основата на френската кухня и което не е харесва на американците. Страхът им не е непълно безпочвен, понеже маслото има много по-негативно влияние върху LDL холестерола в сравнение със сметаната, която има пренебрежимо слабо влияние върху холестерола.

За да разберете, защо нещата стоят така, трябва да отворите съзнанието си и да разберете тази, нека я наречем “матрица”. В този случай става дума за хранителна матрица, каквато е мембраната на млечните мазнини, която обгражда мазнината на млечния крем, преди да я превърнете в масло. Или матрицата, чиято част е кокосовата мазнина преди да я превърнете в рафиниран продукт – кокосово масло. Тези процедури могат да доведат до различни физиологични ефекти, включително потенциално въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Кокосовото масло работи за сърдечно здраве

6) ЗА: Кокосовото масло съдържа MCT масла, които ви помагат да отслабнете

MCT (триглицериди със средно дълга верига) маслото е високо рафинирано масло, което е произведено от кокосово или от палмово масло. Щом е високо рафинирано, това веднага ли означава, че не е полезено? Точно обратното, всъщност MCT маслото е потенциално силен помощник при отслабване!

Позволете ни да обясним: ако всеки ден приемате по няколко супени лъжици MCT масло, много вероятно е да напълнеете, защото тази мазнина e високо енергийно наситена. Изследванията обаче сочат, че заместването на някои съществуващи растителни масла с MCT масло би могло да доведе до намаляване на дневната доза калории с до 500 kcal/ден. Този факт е много интересен, но за съжаление доказателствата за това не са еднозначни.

Може да се интересувате от тези продукти:

7) ПРОТИВ: Доказателството относно загубата на тегло под влиянието на кокосовото масло не отразява доказателствата относно MCT маслото

Както прочетохте в предишната точка, можете да бъдете въодушевени от кокосовото масло и от неговата потенциална способност да ви помогне при отслабването. Предварително се извиняваме, че ще попарим ентусиазма ви, но най-новите проучвания (от април 2017) показват, че при употреба на кокосово масло хората изпитват по-силно чувство на глад и са по-малко заситени, отколкото хората, хапващи маслиново олио.

Кокосовото масло помага за загуба на тегло

8) ПРОТИВ: В маркетинга кокосовото масло неправилно е сравнявано с чисто MCT масло

Това е проблем в интернет пространството, отнасящ се до информацията относно храненето. Може да казвате нещо като „кокосовото масло съдържа страхотни MCT; толкова много помага за загуба на тегло, при епилепсия или диабет!“ и на никого дори няма да му мигне окото, понеже за обикновения човек тази информация е прекалено сложна и комплицирана.

Кокосовото масло не е едно и също с MCT маслото, в същност ако се направи сравнение между тях, те са доста различни. Кокосовото масло съдържа MCT вериги, почти половината от които образуват мастни киселини. Те са получени от лауринова киселина, която е считана за мастна киселина с дълга верига, а не със средно дълга верига, каквато е класическата MCT верига. Да кажем, че това е псевдо MCT. Лауриновата киселина има дължина от 12 въглерода, докато обикновените терапевтични MCT са по-къси (дължина 8 или 10 въглерода). Тези два въглерода могат да причинят голяма разлика в отделните фази на абсорбция. По-късите мастни киселини с 10 атома въглерод или по-мало, са разтворими във водни фази и също действат като слаби електролити, което означава, че се абсорбират по-бързо. Крайният резултат е фактът, че около 95 % от MCT се абсорбира директно за потенциална употреба като енергия, докато лауриновата киселина се абсорбира като енергия само до около 25%.

Отделните мастни киселини могат да бъдат класифицирани като киселини със средна или дълга верига, но могат да бъдат и триглицериди. Доказано е, че само около 4% от триглицеридите, които са в кокосовото масло могат да бъдат класифицирани като триглицериди със средна верига. Това може да има силно влияние върху ефектите на холестерола.

9) ЗА: MCT маслото, а може би и кокосовото масло могат да помогнат на хората с Алцхаймер и епилепсия 

Пациентите с болестта на Алцхаймер имат мозък, който не приема глюкозата така добре и единственото резервно вещество, което може да се ползва като източник на енергия за мозъка, са кетонните тела. Те обикновено се произвеждат като страничен продукт при храносмилането при много нисковъглехидратна диета, което при пациенти с болестта на Алцхаймер може би не е най-доброто решение. Друг начин, как да се получат кетонни тела e консумацията на мазнини, които подпомагат продукцията на кетони. А именно това е задачата на MCT маслото. 

А какво е кокосовото масло? Това засега не е известно на никого, тъй като то не е толкова ефективно при производството на кетони като чистото MCT масло. По-малко рафинираните кокосови продукти все още са спрягани като продукти, които потенциално биха помогнали при лекуването на болестта на Алцхаймер и епилепсия.

Кокосово масло - болест на Алцхаймер, епилепсия

10) ПРОТИВ: Медицинските и диетологичните асоциации предупреждават за опасност 

Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания (American Heart Association), на 15. юни 2017 издава изявление, съдържащо само малка част, посветена на кокосовото масло, но в общността „био здраве“ предизвиква много реакции. Дори е малко смешно, понеже чистото (рафинирано) кокосово масло е модерно откритие, а не нещо, което можем да намерим в природата, така както кокосовия орех. Както и да е, тук посочваме двете ключови части от изявлението:

„Неотдавнашно проучване показва, че 72% от американската общественост оценява кокосовото масло като „здравословна храна“ в сравнение с 37% от специалистите по хранене.“ „… тъй като кокосовото масло повишава нивото на LDL холестерола, което е причина за CVD (химическо секретиране на пари) и няма положителни компенсаторни ефекти, ние препоръчваме да не се приема кокосово масло. “ 

Така че диетолозите са просто ядосани и неинформирани? Не ги пренебрегвайте толкова бързо, защото втората част за ефекта върху холестерола е важна забележка. Именно това е по-скоро знак за нарастващо недоверие от страна на хората към здравните организации. А когато говорим за недоверие…

11) ЗА: Здравните асоциации и асоциациите по хранене не са безгрешни

На Асоциацията за хранителна ориентация й отне десетилетия, за да промени остарелите си съвети относно холестерола в хранителните продукти. Неправилните опити от 60-те и 70-те години на миналия век показват, че холестеролът в храната е основният виновник за запушване на кръвоносните съдове. Но скоро обаче стана известно, че нивото на холестерол кръвта ни няма много общо с холестерола в диетата, а с количеството и вида на захарите и мазнините в храната ни. През 2010 г. препоръките за прием на холестерол са отбелязани в „Ръководството за здравословно хранене“, но тези препоръки изчезват през 2015 г.

Официално препоръчваните диети в клиничните проучвания не са водени правилно, като например тестване на по-стара версия на диетата на Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания (American Heart Association). Интересно е, че авторите стигат до заключението, че „това не действа така добре…, трябва да се намали нивото на холестерол и мазнини в кръвта още повече“. Последните анализи на червените меса и наситените мазнини не показват пряка връзка със сърдечно-съдовите заболявания. 

Кокосово масло се използва и в диетите

12) ЗА: Кокосовото масло повишава нивото на  HDL (добрия) холестерол

Извършени са седем проучвания, които сравняват кокосовото масло (с високо съдържание на наситени мазнини) с растително масло с високо съдържание на ненаситени мазнини. Пет от седем пациенти показват повишени нива на HDL. Резултатите би трябвало да се приемат като добра новина, понеже общо прието е HDL да бъде приеман като защита от сърдечно-съдови заболявания. От друга страна обаче…

13) ПРОТИВ: Повишаването на нивата на HDL не трябва да означава много 

Извършени са два опита които сравняват кокосовото масло с кравето масло, като и в двата случая нивата на HDL са се увеличили с еднакви показатели.  Маслото не е толкова вредно, както го приемат много хора, но не съществува убедително проучване, което да доказва, че маслото има съществено влияние върху здравето на сърцето (поне в сравнение с мазнина, като например маслиновото олио).

Освен това идеята, че ,,HDL е добър, а LDL е лош!“ е много опростена. Докато ниските нива на HDL са предпоставка за възникване на заболявания на сърдечно-съдовата система, опитите за повишаване на нивата чрез приема на лекарства не са успешни.

HDL все още се смята за причина за сърдечните заболявания, но не се съсредоточавайте само върху тактиката за увеличаване на HDL. Липидното окисляване, артериално възпаление и калцификация са други фактори, които също играят важна роля.

14) ПРОТИВ: Кокосовото масло е подчертано неблагоприятно за LDL рецепторите

Когато споменете LDL, някои хора автоматично престават да ви слушат: „Не те чувам, ти се озова в капана на холестерола, докато аз успях да се изплъзна от него и без срам си изядох своите блокчета масло”. Този подход обаче е много негативен, понеже проучването за регулацията на рецепторите LDL – окислените липиди е много интересно. Общата идея е, че с консумирането на кокосово масло / краве масло / или каквото и да е, се повишава само полезният LDL холестерол, a не вредния, с по-малки и гъсти частици, LDL холестерол, който се отлага в кръвоносните съдове. Тук ще намерите кратко обяснение:

Кокосово масло - въздействие върху холестерола

Ендотелните пропуски са достатъчно големи, за да могат тези два типа LDL холестерол незабелязано да се просмучат в кръвта. Броят (количеството) на холестерола изглежда относително по-голяма детерминанта на увреждането от големината на частиците. Размерът често има малък или никакъв дял върху контрола на другите променливи.

Освен това никой не знае какво количество кокосово масло увеличава малкия и какво – големия тип LDL холестерол. Но можем съвсем грубо да отгатнем това чрез съотношението триглицериди: HDL като мерна единица.

От друга страна, кокосовото масло доведе до намаляване на триглицеридите в сравнение с маслото и говеждото месо в две различни проучвания. Въпреки това, общите доказателства не са еднозначно в подкрепа на кокосовото масло, тъй като не подобрява триглицеридите повече от ненаситеното слънчогледово олио. Докато някои наситени мастни киселини са свързани с по-висок LDL холестерол, кокосовото масло е смес от мастни киселини, които са полезни в това проучване (миристинова киселина и палмитинова киселина, които заедно съставляват около една четвърт от мазнините в кокосовото масло).

15) ЗА: Кокосово масло е много полезно за готвене

Кокосовото масло е изключително наситено масло на растителна основа и това насищане му дава предимство при готвене. Готвенето предполага високи температури, а те често се свързват с химични връзки. Но химичните връзки в кокосовото масло са по-стабилни в сравнение с повечето други масла, така че те не могат лесно да се окисляват или полимеризират.

Забележка: Обратно пък полимеризираните ненаситени масла са идеални за готвене в чугунени тигани.

Кокосовото масло е подходящо за готвене и печене

16) ПРОТИВ: Кокосовото масло може да има ниска точка на кипене

Не използвайте кокосово масло за пържене! Тропическият братовчед на кокосовото масло, палмовото масло, е стабилно при 235°C, когато е нерафинирано. Това е подходяща температура за пържене, а температурата на кипене 177°C на нерафинираното кокосово масло е потенциално произведен карциноген. Рафинираното кокосово масло от друга страна може да бъде подходящо за пържене при температура от граничните 204°C.

17) ЗА: Кокосовото масло не се разгражда така както другите масла

Предмет на последните скорошни проучвания са силно ненаситените мазнини, като например царевичната мазнина. Колкото повече една мазнина е поли-ненаситена, толкова е по-лесно да се разгражда по време на готвене или частично да се разгражда, ако е окислена в нашето тяло. В изследване на розовото царевично олио от 1960 година е посочено, че заместването на животинските мазнини с мазнини от царевично олио реално значително увеличава броя на смъртните случаи при сърдечни пристъпи.  

Цялото послание тук е, че влиянието на мазнината върху един или повече косвени параметри (HDL, LDL, адхезия и т.н.) не винаги отразява крайния ефект на маслото. Много малко вероятно е да направим дългосрочни опити с високи дози на определени мазнини, така че трябва да разчитаме на това, което учените са открили в миналото.

Кокосовото масло е подходящо за готвене и печене

 

18) ЗА: Кокосовото масло е антимикробно

Докато лауриновата киселина не трябва да бъде компонент на MCT, за който винаги сте мечтали (повече информация можете да намерите в точка 8), ефектът й е същият като на естествен антимикробен препарат. Това отчасти е така, понеже антивирусното и антибактериално съединение монолаурин се състои от лауринова киселина. 

Някои от потенциалните ползи са най-вече в областта на народната медицина – например промиване на устата с кокосово масло може да помогне при предотвратяване на заболявания на синусите благодарение на антибактериалните свойства (въпреки че доказателствата във връзка с това са много ограничени). Монолаурин също така се използва в много търговски продукти за предотвратяване на растежа на микроорганизми и изглежда не е свързан с микробалната резистентност към антибиотици.

Съществуват много потенциални ефекти от кокосовото масло, които помагат при чревни заболявания чрез микробен контрол, но проучванията в тази насока са ограничени само до животински модели.

19) ЗА: Кокосовото масло е полезно за кожата и за косата

Индианските баби са общо известни с това, че са мазали косата си с кокосово масло. Настина, вярно е, че кокосовото масло може да предотврати увреждането на косата. То има уникална комбинация от сравнително къси молекулярни вериги, които също са линейни (тоест наситени), така че кокосовото масло може да проникне в ядрото на косъма. 

Кокосовото масло може да бъде полезно и при груба и лющеща се кожа. При проблеми с атопичен дерматит, кокосовото масло има по-добър ефект отколкото маслиновото олио.  

Кокосово масло за коса, зъби, кожа и нокти

 

20) ПРОТИВ: Може да предизвика диария и да влоши проблеми с имунитета?

Става въпрос за отворени въпроси, които може да се каже, че не са проучени.  Някои хора получават разстроен стомах и диария след консумация на умерени до високи дози кокосово масло (въпреки че изглежда, че след определен период от време при някои се нормализира).

И макар че кокосовото масло може да е антимикробно, винаги трябва да имате предвид, че положителните ефекти могат да имат нежелани странични ефекти при някои хора. Едно изследване на животни предполага, че лауриновата киселина може да има вредно въздействие върху автоимунитета, въпреки че тези резултати може да не са валидни и за хора. Възможните ефекти на имунна модулация на различните мастни киселини в кокосовото масло, до известна степен са неизвестни, така че дозата е наистина важна: една супена лъжица е малко вероятно да има влияние, но високите дози (особено по отношение на съществуващия имунитет) могат да означават игра с огъня.

21) ПРОТИВ: Много е скъпо

Употребата на кокосово масло очевидно не е предпоставка за добро здраве, а това е едно от най-скъпите масла. Но това не означава, че кокосовото масло не може да бъде от полза за вашето здраве, тъй като безбройните доказателства, посочени по-горе, предполагат неговата потенциална полза.

А вие какъв опит имате с кокосовото масло? Използвате ли го? Напишете отговора си като коментар, а в случай, че статията ви е харесала, споделете я с приятели.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *