Наистина ли е възможно да превърнем мазнините в мускули?

Превръщането на мазнините в мускули е нова концепция, която в последно време се натрапва във фитнес медиите, но без да се обяснява как реално би могло да се реализира това.

 

От къде идва това твърдение не е известно, сигурно е единствено, че става въпрос за погрешно интерпретиране на фактите. Нека да не си служим с недомлъвки, а да го кажем направо. Истината е, че не е възможно да превърнем мазнините в мускулна маса. В никакъв случай! Но при подходящи обстоятелства бихме могли да изгорим мазнините и след това да изградим мускулна маса.


Възможно ли е мазнините да се превърнат в мускули?

                                                                                            
Защо това е така?

Мазнините и мускулите са напълно различни биоактивни съединения. Мазнините се състоят от триглицериди, а мускулите - от миофибрили, които, за разлика от мазнините съдържат по-малки единици, наречени контрактилни протеини (актин и миозин), както и азот (който е активен при свиване на мускулите).


Казано по-просто, мазнините и мускулите са изградени от напълно различни тъкани и затова нямат способността да се превръщат от едното в другото. Въпреки това, идеята за превръщане на мазнините в мускулатура, води до следващия важен въпрос: Възможно ли е да се изгарят мазнини и едновременно с това да изграждат мускули?

    
Възможно ли е мазнините да се превърнат в мускули?

 

В идеалния случай би трябвало да се съсредоточите или върху едното, или върху другото. Все пак става въпрос за напълно противоположни процеси. Изгарянето на мазнини е най-добро, когато сте в катаболично състояние при калориен дефицит (изгаряте по-голямо количество калории, отколкото консумирате). Докато изграждането на мускули е оптимално, когато сте в анаболно състояние, тоест когато приемате повече калории (най-вече под формата на протеини), отколкото изгаряте.

   
Въз основа на тези факти изглежда, че едновременното изгаряне на мазнини и изграждане на мускули не е възможно. Добрата новина е, че това все пак може да се случи, но отнема много усилия и изисква спазването на специфични обстоятелства. Тоест е много по-трудно, отколкото да правите едното и другото по отделно.

 

Калориен дефицит и силови тренировки

Според едно научно изследване, най-лесно е изграждането на мускули при калориен дефицит, ако сте с наднормено тегло и нямате голям опит с тренировките. Това е така, защото имате повече телесни мазнини и съответно тялото ви разполага с толкова големи резерви от енергия (от мазнини), че няма да му се налага да разгражда мускулните аминокиселини. А причината защо резултатите стават видими по-бързо е, че не тренирате редовно и тялото ви още не е привикнало към движението.

 

Възможно ли е мазнините да се превърнат в мускули?

 
Такъв сценарий може и да създаде илюзията за превръщане на мазнините в мускули, но реалността е друга - човек изгаря мазнините и на тяхно място изгражда мускули. Но този процес е много по-сложен за спортистите или за хората, които тренират редовно, защото при тях резултатите стават видими след много по-дълго време.
 

Вероятно най-добрата стратегия, освен силовите тренировки, е и състоянието на калориен дефицит (250 - 350 kcal), както и поддържането на прием на протеини от 1,5 g на 1 kg телесно тегло дневно. Хората, които тренират, както и спортистите, ще имат нужда от много по-строг калориен дефицит (около 200 kcal) с по-висок прием на протеини, а именно 2 g на 1 kg телесно тегло дневно.

 

Колко протеин трябва да вземете?

                                                                                                                                                                                                                       
Най-важното нещо на този етап обаче са съпротивителните тренировки. Без тях, дори и при калориен дефицит или излишък, няма да се изградят никакви мускули. За някои спортисти може да е подходящо различното дозиране на въглехидратите. Става въпрос за редуване на високовъглехидратни и нисковъглехидратни дни, което означава редуване на дни с излишък на въглехидрати с дни, през които сте в дефицит - най-просто казано това ще ви задържи в режим на спазване на диета.

 

Убедени сме, че с помощта на тази статия успяхме да опровергаем мита за превръщането на мазнините в мускули. А ако статията ви е харесала, подкрепете я чрез споделяне.