Вход
Christian Bale: hollywoodsky rekordér extrémnych premien, ktorý za 6 mesiacov nabral takmer dvojnásobok svojej váhy

Крисчън Бейл: холивудски рекордьор в екстремните промени, който за 6 месеца успява да увеличи теглото си почти двойно

Крисчън Бейл е роден на 30 януари 1974 г. в Уелс, където също прекарва детството си. Актьорът, изиграл ролята на Батман, започва да се занимава с актьорска дейност още на 9-годишна възраст, когато участва в реклама на прах за пране Lenor. Той получава истинската филмова роля, когато е на 13 и играе във военната драма „Империята на слънцето“, под режисурата на известния режисьор Стивън Спилбърг. След като родителите му се развеждат, Крисчън Бейл заминава с баща си в Лос Анджелис. Когато е на 20, по време на заснемането на филма „Малки жени“, среща съпругата си Сандра „Сиби“ Блажич, която работи като асистент на известната актриса Уинона Райдър, Това е любов от пръв поглед. Според Крисчън, щом зърнал Сиби за първи път, вече е знаел, че иска да се ожени за нея.

Изключителен Патрик Бейтман във филма „Американски психар“

Въпреки големия успех, Крисчън Бейл изживява няколко повратни момента по време на кариерата си. Например това, че не успява да получи ролята на Джак в „Титаник“, която в крайна сметка е изиграна от Леонардо Ди Каприо. Бейл обаче му го връща през 2000 г., когато получава ролята на Патрик Бейтман във филма „Американски психар“, за която роля е кандидатствал също и Лео Ди Каприо. С тази роля се свързва фактът, че приятелите на Крисчън се примиряват с ролята на психопат-убиец. Тогава те твърдяха, че той ще съсипе кариерата си, което, както знаете, не се случва. В крайна сметка всичко има точно обратен ефект. Бейл изигра страхотна роля в „Американски психар“, което значително помогна на кариерата му.

Крисчън Бейл в „Американски психар“ (2000)
Източник: gqmiddleeast.com

Ядеше само консерва риба тон, една ябълка на ден и пушеше цигара след цигара

Тук бавно стигаме до невероятните физически трансформации, които правят Крисчън Бейл толкова известен. През 2004 г. той получава роля във филма „Машинистът“, където трябва да изиграе работник, който страда от безсъние.  Той толкова присърце приема тази роля, че заради нея сваля невероятните 28 кг. Когато за първи път се появява на сцената, режисьорът не вярва на собствените си очи. Високият 183 сантиметра Крисчън Бейл тежи само 55 килограма. Начинът, по който той достига това тегло, е бил изключително нездравословен. На ден той е консумирал само една консерва с риба тон, една ябълка и е пушел много цигари. Страничните ефекти на нездравословното отслабване не закъсняват. Актьорът страда от болки в краката, защото няма почти никакви мускули по тях.

Трансформациите на Крисчън Бейл
Източник: elpais.com

За 6 месеца качва изключителните 45 килограма

По-малко от 6 месеца по-късно обаче идва ново огромно предизвикателство. Крисчън Бейл, като Брус Уейн, известен също като Батман, започва снимките на „Батман в началото“, който е осъществен под режисурата на опитния режисьор Кристофър Нолан. Както знаете, човекът-прилеп се отличава с отлична физическа подготовка, което би трябвало да се отрази и на фигурата на главния герой. Бейл успява да качи безумните 45 килограма. Всичко се случва, както обикновено, изключително бързо и отнема само 6 месеца.

От „fat man“ се превръща в Батман

Напълняването носи със себе си изключително голямо количество мазнини и членовете на снимачния екип се шегуваха с Бейл, че прилича повече на fat man /дебел човек/, отколкото на Батман. Крисчън и тогава не се предава, успява да отслабне с 20 кг и се опитва да качи мускули. По време на бързия период за увеличаване на обема той спазва диета с високо съдържание на въглехидрати. Консумира предимно хляб и тестени изделия. По-късно той увеличава приема на белтъчини, които си набавя основно от пилешко месо и риба. Не липсват и тежките силови тренировки, които се редуват с кардио и високоинтензивни HIIT тренировки. Тренира във фитнес 5 пъти седмично.

Може да се интересувате от тези продукти:

Много бързата и нездравословна трансформация във филма „Боецът“ му донася Оскар

След натрупването на килограми идва време за отслабване заради филма „Боецът“. За тази роля той сваля 13 кг и печели Златен глобус и Оскар за ролята си. Тук отново става дума за много бърза и нездравословна трансформация. Точно преди това той завършва филма „Терминатор спасение“, където показа страхотна атлетична фигура. Именно тук си проличава, че Крисчън Бейл е истински екстремист, който демонстрира възхитителни трансформации за много кратко време, но повечето от тях също са направени по изключително нездравословен начин. Въпреки всичко, това е добър пример, че силната воля може всичко. Можете да разберете още интересни факти от живота на Крисчън Бейл в нашето видео.

С напредване на възрастта въртележката на трансформациите става все по-трудна

Невероятните трансформации на Крисчън Бейл продължават и след филма „Боецът“. Тогава той трябва да влезе във форма, когато снима последната част от трилогията „Тъмният рицар“. Всичко това само за да се появи година по-късно във филма „Американска схема“, за който качва почти 20 килограма. Ролята на дебелия измамник Ървинг Розенфелд също идва и с лоша стойка, което причинява на актьора болки в гърба. Въртележката от преходи между филмите спира за известно време. Крисчън Бейл отново отслабва и заснема няколко фирма, за които не трябва да се мъчи отново да напълнява. Ролята на дебелак обаче го намира през 2018 г., когато влиза в ролята на влиятелния вицепрезидент Дик Чейни във филма „Вице“.

Трансформацията на Крисчън Бейл във филма „Вице“ (2018)
Източник: people.com

За да натрупа необходимото тегло, той не използва усъвършенстваните възможности на грима, а яде сладкиши през целия ден. Качва около 20 килограма, след което сваля повече от 30 килограма заради ролята на британския състезател във филма „Пълно ускорение“. Той е напълно луд, нали? Самият Крисчън Бейл лека полека започва да осъзнава това, признавайки, че с напредващата възраст всяка трансформация става все по-трудна и по-трудна. Ето защо самият той многократно е заявявал, че прекратява подобни крайности. Ще видим дали наистина ще бъде така.

Какво мислите за холивудския рекордьор на екстремните трансформации? Заслужава ли актьорът вашето възхищение или го смятате за луд? Не забравяйте да споделите мнението си с нас в коментар. Ако статията ви е харесала, ще се радваме да я подкрепите чрез споделяне.

Източници:

[1] Christian Bale Biography – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Bale-Christian.html

[2] Tony Spence – How Christian Bale Was Fired And The Rehired For 'American Psycho' – https://www.thethings.com/how-christian-bale-was-fired-and-the-rehired-for-american-psycho/

[3] Brad Nash – The Story Of Christian Bale's The Machinist Transformation Is Insane – https://www.gq.com.au/entertainment/film-tv/the-story-of-christian-bales-the-machinist-transformation-is-insane/news-story/1892292672564838caf2106b38d9115d

[4] Christian Bale Transformation – From Machinist To Batman – https://www.trainmag.com/fitness/christian-bale-transformation/

[5] Christian Bale's 'The Fighter' weight loss and six more drastic actor transformations – https://theweek.com/articles/488594/christian-bales-fighter-weight-loss-six-more-drastic-actor-transformations

[6] Jenna Cartusciello – The Truth About Christopher Nolan's Vision For 'Batman' – https://www.thethings.com/the-truth-about-christopher-nolans-vision-for-batman/

[7] Yohana Desta – Christian Bale Swears He’s Done Gaining and Losing Weight for Roles – https://www.vanityfair.com/hollywood/2019/11/christian-bale-weight-loss