Вход
Mark Wahlberg: Kedysi obvinený z pokusu o vraždu, dnes filmová hviezda, ktorá zmenila svoj život

Марк Уолбърг: Някога обвинен в опит за убийство, а днес филмова звезда, която промени живота си

Някога Марк Уолбърг става известен навремето като модел и рапър. Днес той е познат преди всичко като холивудски актьор, когото може би знаят много от вас. Той е много популярен и има милиони фенове. Въпреки това не много хора са наясно, че този известен актьор има тъмно криминално минало.

В неговия случай обаче не става дума само за дребни престъпления, а за наркотици, расово мотивирани нападения и дори опит за убийство. Днес всичко това е само тъмен спомен, от който Марк най-накрая успява да се измъкне. Той променя живота си, опитвайки се да изплати дълга си към обществото и става много по-добър човек. Как успява да го направи?

Марк Уолбърг е пристрастен към кокаина, когато е само на 13 години
източник: pinimg.com

Тринадесетгодишно дете, пристрастено към кокаина

Марк Робърт Майкъл Уолбърг е роден на 5 юни 1971 година в Бостън. Той е най-малкото дете сред 9 братя и сестри. Майка му, Алма Илейн, е  банков служител, а баща му Доналд работи като шофьор на микробус. Детството на Марк не е лесно и проблемното момче бързо открива пътя към дрогата.

Често виждаме 13-годишни да се опитват за първи път да пушат цигари. На тази възраст обаче Марк Уолбърг вече е пристрастен към тежките наркотици, по-точно към кокаина. Година по-късно той напуска училище, а всичко това е  само скромното начало на престъпното му минало. Докато е в пубертета, името му става добре известно на полицията в Бостън, където името му е свързвано с  различни престъпления над 25 пъти.

Обвинен в расово мотивирано нападение и опит за убийство

Наркотиците дори не са най-лошото нещо в живота на Марк. Ръка за ръка с тях вървят ужасни расово мотивирани нападения. Когато е на 15 години, с група приятели преследват трима афро-американци, хвърляйки камъни по тях и крещейки расистки обиди.

Той е признат за виновен за нарушаване на човешките права на жертвите си при това нападение. Освен това съдът му забранява да напада или заплашва когото и да било на базата на раса или националност. Но това също не спира младия Марк.

Още по-лош инцидент се разиграва две години по-късно, когато Уолбърг, под влиянието на наркотици, напада двама виетнамци. По време на нападението той им крещи расистки обиди и ги бие с дървена палка. Той пребива единия от тях до безсъзнание. Тогава Марк Уолбърг е обвинен в опит за убийство. В крайна сметка съдът го признава за виновен само за нападение. Но тъй като вече има издадена съдебна забрана да напада или заплашва хора от други националности или раси, целият инцидент се приема за неуважение към съда. Резултатът е 2 години затвор. В крайна сметка обаче Уолбърг излежава само 45 дни.

Решението му да промени живота си го връща към музиката

По време на престоя си в затвора младият Марк осъзнава, че сам опропастява живота си. Затова той решава да се промени и да се превърне в уважаван член на обществото. Опитът му да се освободи от престъпното си минало го връща обратно към музиката. Братът на Марк, Дони, има успешна момчешка банда, наречена New Kids On The Block. Самият Марк е един от основателите ѝ, но после започва  да обръща повече внимание на престъпната си дейност. След като излиза от затвора, той се завръща в New Kids On The Block, по-късно ги напуска и заедно с приятелите си създава хип-хоп група, наречена Marky Mark and the Funky Bunch.

Хип-хоп бандата Marky Mark and the Funky Bunch
източник: https://imgflip.com

Дебютният им албум се нарича Music For The People (1991) и има доста голям успех. Той заема първо място в музикалната класация Top Heatseekers, както и под номер 21 в класацията на първите 200 музикални албума с най-добри продажби в САЩ, Billboard 200. Този успех е придружен от издаването на негова собствена видео игра Marky Mark and the Funky Bunch: Make My Video. Една от най-известните песни в този албум е Good Vibration.

В клипа към тази песен Уолбърг показва своето атлетично тяло, благодарение на което получава ангажимент като модел на престижната марка Calvin Klein. Кариерата му на модел разкрива и малката тайна на Марк. Той има три зърна и третото от тях трябва да бъде премахнато по естетически причини от снимките на кампанията с помощта на фотошоп.

Разпадането на групата и пътят към актьорството

Година по-късно Marky Mark and the Funky Bunch се опитват да надминат успеха на първия си албум. Те издават втори – You Gotta Believe (1992), който обаче е доста разочароващ. По-късно групата се разпада, а младият Марк се отдава на актьорското изкуство. Той дебютира в телевизионния филм The Substitute (Заместникът) (1993), в който играе под хип-хоп името си Marky Mark. Година по-късно той получава второстепенна роля във военна комедия, наречена Renaissance Man (Ренесансов човек) с участието на Дани Де Вито.

Марк Уолбърг във военната комедия Ренесансов човек
източник: https://www4.fusionmovies.to

Той получава следващата заслужаваща си възможност чак през 1996 г., когато играе ролята на злодея Дейвид Маккол в трилъра Fear (Страх). От 1993 г. досега Марк Уолбърг участва в десетки филми, между които определено си заслужава да се спомене The Departed (От другата страна) (2006). Филмът е режисиран от всеизвестния Мартин Скорсезе, а самият Уолбърг е номиниран за ролята си за Оскар и Златен глобус. Същото се случва и при участието му в The Fighter (Боецът) (2011), но и в този случай номинациите не водят до победа.

Съжаление и молба за помилване

Популярният актьор не се радва на добри спомени от престъпната си младост. На няколко пъти той дава да се разбере, че съжалява за всичко, което е правил по това време. През 2014 г. той подава молба за помилване (известно в САЩ като пардон). Това представлява изключение, одобрено от правителството, което позволява на обвиняемия да се освободи от някои или от всички правни последици от наказателната присъда. Това помилване може да бъде предоставено преди или след решението на съда. Самият Уолбърг иска помилване с мотива, че по време на извършените престъпления е бил много малък.

Освен това поведението му като млад е повлияно от лошите приятели, наркотиците и алкохола. В мотивите си той посочва настоящата си успешна актьорска кариера, както и останалите дейности, с които се занимава. Те включват работа с проблемни тийнейджъри, филантропска и благотворителна дейност, както и успешен бизнес. Всичко това доказва, че актьорът наистина е променил живота си. Той също така твърди, че много пъти се е извинявал за действията си и че вече е изплатил дълга си към обществото. Плюс това Марк продължава да се занимава с различни благотворителни дейности, чрез които иска да компенсира грешките от миналото си.

Марк Уолбърг на премиерата на Трансформърс: Последният рицар
източник: https://www.greatmovies.co.uk

Травмата на жертвите продължава и до днес

Жертвите на престъпленията на Уолбърг, една от които е младата тогава тъмнокожа студентка Кристин Атууд, продължават да са на друго мнение. Възрастната вече жена не смята, че известният актьор трябва да бъде помилван. Тя твърди, че сегашното му положение не му дава опрощение за делата, които е извършил. Все още го възприема като расист и не смята, че помилването би било подходящо. Кристин си спомня за инцидента с голям страх и въпреки че не е сериозно ранена, все още носи белег от удара с камък.

С Кристин Атууд обаче не е съгласна учителката, която става свидетел на действията на Уолбърг през онзи фатален ден. Според нея всеки заслужава втори шанс. Тя вярва в опрощението и вижда Марк само като лошо дете, което е израснало в лош квартал на Бостън и не е направило нищо различно, освен това да имитира поведението на лошите си приятели.

Може да се интересувате от тези продукти:

Опитът на Уолбърг да получи помилване среща остра публична критика. Молбата му е отхвърлена и той започва да съжалява, че изобщо я е подавал. Ето защо в последствие не подава молба за преразглеждане и цялото дело е приключено. Той обаче е благодарен, че възобновяването на процеса му позволява да се срещне с една от жертвите, на която е поискал прошка лично.

Милиони фенове и страст към тренировките

След промяната в живота си Марк Уолбърг печели милиони фенове. Например профилът му в Instagram е следван от повече от 17 милиона души. Освен с актьорските си роли, той е известен и с активния си начин на живот и със страстта си към тренировките. В една от къщите си той има напълно оборудван боксов ринг, а правило за дома на Уолбърг е, че в него винаги трябва да има салон за фитнес.

Тренировките заемат специално място в ежедневието на Марк. След тренировка той хапва лека закуска, състояща се предимно от овесени ядки, фъстъчено масло и протеинов шейк. Свикнал е да тренира между час и час и половина, като се фокусира върху упражнения за цяло тяло. Любимите му ястия след тренировка включват пилешко или пуешко месо на скара или говеждо със зеленчуци.

Марк Уолбърг обича да тренира
източник: https://i.pinimg.com

Екстремно ежедневие, включващо двуфазови тренировки, което започва в три и половина сутринта

Марк Уолбърг печели уважението на феновете и с екстремното си ежедневие, за което разказва на публиката през 2018 година. Денят му започва в три и половина сутринта. Тъй като е религиозен, след сутрешната си хигиена, той отделя 30 минути за молитва. След това закусва, около половин час по-късно посвещава час и половина на тренировки. После се храни още веднъж, следват душ, голф и нещо за хапване.

След това Марк отделя известно време за регенерация на мускулите си под формата на криотерапия. Тя е много популярна сред спортистите, които я използват за облекчаване на ставни и мускулни болки.

Следва нова закуска и 2 часа, посветени на семейството му, срещи или работни разговори. След това Марк отделя един час за обяд, после отново следват срещи и телефонни разговори. В 15 часа той взема децата си от училище, следват още една лека закуска, втора тренировка, душ и вечеря. В неговия график вечерята отнема два часа, тъй като това е важна част от деня, която прекарва със семейството си.

Денят на Марк Уолбърг свършва в 7:30 и той си ляга, защото утре го очаква абсолютно същата програма.

Той жертва атлетичното си тяло за ролята на бивш боксьор със затлъстяване

През 2021 г. екстремното ежедневие на Уолбърг остава в миналото. Той се готви за роля в новия си филм Stu (Стю), за който е необходима малко по-различна трансформация. Там Марк играе пенсиониран боксьор, който става свещеник и ролята му изисква бързо да наддаде на тегло. Уолбърг публикува трансформацията на тялото си в Instagram, като се възползва от случая и благодари на готвача, който се грижи за калорийния му прием. Задачата на Марк за тази роля е да качи около 13 килограма и да премине от прием на 2000 на 7000 калории дневно. Твърди се, че диетата му се състои от осем хранения.

Марк Уолбърг жертва атлетичното си тяло за ролята на затлъстял боксьор
източник: https://metro.co.uk

Хранителният му режим е създаден така, че Марк да не изпада в крайности като колегата си Крисчън Бейл, а да качва килограми по възможно най-здравословния начин. Той се храни приблизително на всеки 3 часа, а диетата му се състои от комплексни въглехидрати, протеини и много яйца. След две седмици с дневен прием от 7000 kcal, актьорът преминава към втора фаза, по време на която калорийният му прием се увеличава до 11 000 kcal за още две седмици. Самият Уолбърг в началото е въодушевен от тези планове, защото най-накрая може да си хапне каквото си поиска. Но по-късно признава, че ситуацията е забавна само за известно време, тъй като приемът на такова количество калории не е никак лесен.

Личен живот, включващ щастлив брак и четири деца

В личния си живот Уолбърг е щастливо женен за американския модел Рея Дърам. Тя е била на кориците на няколко престижни модни списания, включително Vogue и Elle. Двамата се срещат през 2001 г., а Марк твърди, че срещата с Рея му е помогнала да повярва отново в любовта. Те имат четири деца – две дъщери, Ела и Грейс, и двама сина, Брендън и Майкъл.

Марк Уолбърг със семейството си
източник: https://www.popsugar.co.uk/

Марк Уолбърг се радва на невероятен късмет не само в семейството си, но и в живота. Той купува билет за самолет, който се разбива в Световния търговски център на 11 септември 2001 година. Тогава се случва една от най-трагичните терористични атаки в историята на САЩ. Уолбърг обаче променя решението си в последния момент и вместо да се качи на този самолет, с приятели решават да заминат за филмовия фестивал в Торонто, Канада. Днес той може да се радва, че е оцелял.

Противоречиви изказвания за ситуацията на 11 септември

От друга страна обаче, неговите изявления по повод случилото се са подложени на критика. Уолбърг казва, че ако е бил на борда на самолета, е щял да победи терористите и нищо от това е нямало да се случи. Според него е щяло са има доста кръв в пилотската кабинна, но самолетът е щял да кацне някъде безопасно. По-късно обаче той съжалява за тези си думи и признава, че спекулациите за това трагично събитие не са на място. Той признава, че изявленията му звучат така, сякаш пътниците в самолета са били безотговорни и не са се опитвали да предотвратят случилото се. Той се извинява дълбоко на жертвите и ги уверява, че не е искал да звучи неуважително.

Какво е мнението ви за този известен американски актьор? Мислите ли, че след като е променил живота си, той заслужава опрощение за злополуките от младостта си? Бихте ли могли да тренирате и да следвате ежедневен режим по начина, по който той го прави? Ако статията ви е харесала, не забравяйте да я споделите с приятелите си.

Източници:

[1] Isobel Lewis - Mark Wahlberg racist hate crimes: The full list of actor's racially motivated attacks – https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/mark-wahlberg-racist-hate-crimes-wikipedia-history-george-floyd-blm-protests-a9554191.html

[2] Mark Wahlberg Biography – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[3] Frank Pallotta - How Mark Wahlberg Went From High-School Dropout To Hollywood's Top Tough Guy – https://www.businessinsider.com/mark-wahlberg-biography-2014-6

[4] EXPERIENCE OVER NINE DECADES OF THE OSCARS FROM 1927 TO 2021 – https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2007

[5] Mark Wahlberg harassment victim says actor should not be pardoned – https://sportytell.com/biography/anthony-joshua-biography-facts-childhood-personal-life/

[6] Mark Wahlberg reveals gruelling daily regimen – https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-45497348

[7] Jordyn Taylor - Mark Wahlberg's Insane Workout Schedule Starts at 2:30. In the Morning – https://www.menshealth.com/fitness/a23100396/mark-wahlberg-workout-schedule-instagram/

[8] Gabby Landsverk - Mark Wahlberg said it was 'not fun' eating 11,000 calories a day for 2 weeks to prepare for his upcoming film – https://www.insider.com/mark-wahlberg-high-calorie-diet-new-role-film-stu-2021-7

[9] Michael Charr - Here's How Mark Wahlberg And His Wife Keep The Romance Alive – https://www.thethings.com/mark-wahlberg-wife-relationship-facts/