3 есенни рецепти за здравословни фитнес сладкиши

3 есенни рецепти за здравословни фитнес сладкиши

Есента е сезон, изпълнен с цветове и с традиционните плодове и зеленчуци. И вие ли се чудите какво да правите с толкова ябълки, тикви или ядки? Пригответе си от тях вкусен и здравословен фитнес десерт. Приготвили сме ви специални есенни рецепти за любимите на всички ябълков пай, мъфини от тиква и чийзкейк с извара. Добър апетит!

Ябълков пай

Необходими продукти за плънката:

  • 4 ябълки
  • 3 супени лъжици фино брашно от лимец
  • 3 супени лъжици тръстикова захар
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • сокът от ½ лимон
  • щипка канела
  • щипка млян джинджифил
  • щипка индийското орехче

Необходими продукти за тестото:

  • 200 g брашно от овесени ядки
  • 100 g масло или кокосово масло
  • 30 – 50 ml студена вода (колкото е необходимо)
  • яйчен жълтък
  • щипка сол и захар

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с приготвяне на тестото. Нарязваме студеното масло на малки кубчета и го добавяме към брашното, заедно с щипката сол и захар. Замесваме тестото с ръце. Ако по време на месенето сместа ни остане насипна (суха), добавяме към нея вода, докато се получи еластично тесто.
  2. Оставяме тестото да отлежи в хладилник за 20 – 30 минути, за да се втвърди достатъчно.
  3. Междувременно приготвяме пълнежа. Обелваме ябълките, нарязваме ги на тънки резенчета и ги поставяме в купа, където ги заливаме с лимонов сок.
  4. Смесваме 3-те лъжици фино брашно от лимец с 3-те лъжици захар и с подправките. Изсипваме така приготвените сухи съставки в купата с ябълките и разбъркваме старателно, докато ябълките се овалят от двете страни в брашнената смес. Накрая добавяме към сместа и фъстъченото масло.
  5. Изваждаме от хладилника втвърденото тесто и го разделяме на три части. ⅓ от него използваме за капак, а останалите ⅔ ни служат като дъно на пая.
  6. Навиваме в кръг по-голямата част от тестото и го поставяме във форма за печене. Във вътрешността на пая поставяме ябълковата смес.
  7. Навиваме в кръг и останалата ⅓ част от тестото и я поставяме върху пая. Можем да украсим краищата с вилица и да му направим резки в средата.
  8. Върху горната част на тестото нанасяме жълтъка и печем за приблизително 15 – 20 минути при температура от 250°C. Не забравяйте да наблюдавате пая, който трябва да се изпече до златисто.
Фитнес Рецепти Ябълков пай - Здравословен ябълков пай

Мъфини от тиква

Необходими продукти за тестото:

  • Тиква „Хокайдо“ или 300 g пюре от тиква
  • 320 g фино брашно от лимец
  • 135 g овесени ядки
  • 150 ml сироп от агаве
  • 120 ml мляко
  • 2 яйца (стайна температура)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • щипка млян джинджифил, канела и сол

Необходими продукти за глазурата:

Може да се интересувате от тези продукти:

Начин на приготвяне:

В основата на тази рецепта е пюрето от тиква, което можем или да си купим готово, или да си го приготвим от тиква „Хокайдо. Белим тиквата, разрязваме я наполовина и я изчистваме от семките. Нарязваме я на малки кубчета и я варим, докато омекне, за около 10 – 15 минути. Блендираме сварената тиква и… нашето пюре от тиква е готово.

Смесваме сухите съставки – овесените ядки, бакпулвера, подправките и брашното. В друг съд смесваме течните подправкисиропа от агаве, зехтина, яйцата и пюрето от тиква. Постепенно добавяме брашнената смес към течната смес. Разбъркваме, а ако тестото ни е прекалено насипно (сухо), го разреждаме с мляко. Пълним с готовото тесто форми за мъфини до ⅔ от обема им. Печем в предварително загрята фурна на 200°C за около 10 – 15 минути.

Накрая приготвяме глазурата, като смесим 3 супени лъжици лимонов сок и 70 g ксилит. Нанасяме глазурата върху леко охладените мъфини.

Тиквени мъфини - фитнес рецепти

Чийзкейк с извара

Необходими продукти за блата:

  • 175 g (джинджифилови) бисквити
  • 2 супени лъжици фъстъчено масло
  • 1 супена лъжица мед

Необходими продукти за крема:

Начин на приготвяне:

Натрошаваме бисквитите и ги смесваме с меда и с фъстъченото масло. Получаваме твърда смес, която изсипваме във форма, покрита с хартия за печене. С помощта на лъжица разстиламе сместа до краищата на формата.

Разбиваме яйцата на сняг и постепенно прибавяме към тях останалите продукти. Изливаме крема с извара във формата, върху основата от бисквити. Печем кейка в предварително загрята фурна на 180° за около 50 – 60 минути. Сервираме, след като се охлади. Можем да украсим готовия чийзкейк с ядки или с плодове. Добър апетит!

чийзкейк - фитнес десерт

А вие какви лакомства с есенни плодове предпочитате? Похвалете се със своето творчество в коментар. Ако тези фитнес рецепти са ви харесали, разкажете на другите за тях, като ги споделите.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *