Фитнес рецепта: Фалафел с домашно приготвен хумус

Фитнес рецепта: Фалафел с домашно приготвен хумус

Обичаме да откриваме нови вкусове и рецепти от различни страни! Този път опитахме деликатес от Близкия изток, фалафел с любимия ни хумус, който се получи перфектно. Хайде да си го приготвим заедно!

Съставки за фалафела:

  • 1 кутия нахут (240 g)
  • 1 малка глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 шепи пресен магданоз
  • 20 g брашно от нахут/спелта
  • ½ чаена лъжичка смлян кимион
  • ½ чаена лъжичка смлян кориандър
  • ½ чаена лъжичка смлян черен пипер
  • щипка смлян кардамон
  • сол на вкус
  • зехтин в спрей

Съставки за хумуса:

  • 1/2 опаковка нахут (120 g)
  • 30 g тахан
  • 15 ml сок от лимон
  • 15 ml зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • ½ чаена лъжичка сол
  • ½ чаена лъжичка смлян кимион
  • 1-2 супени лъжици студена вода
  • щипка червен пипер

Може да се интересувате от тези продукти:

Начин на приготвяне: 

Първо ще приготвим фалафела – поставете изплакнатия и подсушен нахут в блендер заедно лука, чесъна, магданоза и блендирайте всичко добре. След това добавете  брашното, всички подправки и разбъркайте добре. От сместа за фалафели оформете топчета и ги запържете до златисто от двете страни в тиган, напръскан със зехтин в спрей.

След това започнете да приготвяте хумуса. В блендера първо смесете лимоновия сок и тахана до получаване на гладка каша. След това добавете скилидка чесън, зехтина, кимиона, солта, изплакнатия нахут и блендирайте до получаването на гладка смес. Накрая добавете вода според консистенцията и отново разбъркайте. Фалафелът се поднася с пресни зеленчуци и хумус, който се сервира с чаена лъжичка зехтин и щипка смлян сладък червен пипер. Добър апетит!

Фитнес рецепта: Фалафел с домашен хумус
ХРАНИТЕЛНИ СТОЙНОСТИВ ЕДНА ПОРЦИЯ (ОБЩО 2 ПОРЦИИ)
Калории417
Протеини17 g
Въглехидрати37 g
Мазнини21 g

Вярваме, че ще се насладите на тази страхотна рецепта за традиционен фалафел с хумус, толкова много, колкото и ние, и ако искате да споделите този екзотичен деликатес с приятелите си, не забравяйте да споделите рецептата с тях.  

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *