Алтернативи на захарта: Кои са по-добри: тръстикова захар, мед, сладки сиропи или стевия?

Алтернативи на захарта: Кои са по-добри: тръстикова захар, мед, сладки сиропи или стевия?

Много от нас не могат да устоят на захарта и нейния сладък вкус. Същевременно сме наясно, че прекаляването със захарта не е най-доброто за здравето ни. Затова често търсим начини да намалим захарта, като същевременно запазим любимия си сладък вкус. Добрата новина е, че всъщност разполагаме с доста възможности, които да ни помогнат да постигнем точно това.

В статията ще научите повече за тези алтернативи на захарта:

Защо всъщност говорим за ограничаване на консумацията на захар?

Днес захарта се крие под различни форми в безкрайно много храни. Не е толкова лесно, колкото изглежда, да се избегне консумацията ѝ в прекомерни количества, често без дори да го осъзнаваме. Тя се съдържа не само в сладкишите и тортите, но и в различни преработени храни, печива и не на последно място – в сладките напитки. Освен това е много вероятно тези, които не контролират храненето си, несъзнателно да приемат излишък от захар. Затова нека заедно да разгледаме по-отблизо какво всъщност представлява захарта и как се справят нейните алтернативи.

Какво представлява захарта?

Когато чуем думата „захар“, повечето от нас автоматично се сещат за бялата пудра захар или кристалната захар, която обикновено използваме за подслаждане. В действителност обаче този термин обхваща всички монозахариди и дизахариди (съставени от два монозахарида), известни също като прости захари.

  • Монозахариди: глюкоза (гроздова захар), фруктоза (плодова захар), галактоза
  • Дизахариди: лактоза (млечна захар), малтоза, захароза (цвеклова или тръстикова захар)

Повечето хора знаят, че захарозата е класическата бяла захар, и обикновено нея имаме предвид, когато казваме, че трябва да ограничим количеството захар в диетата си.

Какво представлява рафинираната захар?

С това наименование се обозначава традиционната бяла трапезна захар. За мнозина то предизвиква опасения, може би защото терминът „рафиниране“ звучи като опасен химически процес. В действителност той просто включва постепенното отстраняване на минерали, витамини и други компоненти от смес, получена от захарно цвекло. Тези компоненти допринасят и за кафявия цвят на захарта. След този процес на „пречистване“ остава чиста смес от прости захари, обикновено с бял цвят.

Защо да ограничавате приема на захар?

Какво е влиянието на захарта върху здравето?

Захарта често е представяна като опасно вещество, което при всички положения е вредно за здравето. Това схващане обаче е далеч от истината. Захарта може лесно да бъде обичайна част от хранителния режим, без да води до каквито и да било проблеми. Всъщност тя дори е естествен компонент на някои храни, като например плодовете и млечните продукти. Така че не се колебайте да си отдъхнете и да се насладите на порцията си плодове още днес. Но бъдете предпазливи да не прекалявате с тях. Прекомерната консумация на захар, в интерес на истината, се превръща в проблем.

  • Прекомерната консумация на захар допринася за по-висок общ дневен прием на енергия, което увеличава риска от наднормено тегло и затлъстяване. [4]
  • Затлъстяването повишава риска от различни заболявания, като рак, диабет тип 2 и др. [2]
  • Прекомерният прием на захар също може да допринесе за образуването на кариеси. [19]

Поради тези причини е съвсем уместно да се стремим към по-здравословен и щадящ организма начин да се наслаждаваме на сладкия вкус. На наше разположение е широка гама от възможности и днес ще разгледаме по-отблизо кои от тях са най-подходящи.

Колко захар трябва да консумирате дневно и как можете да я ограничите?

За да предотвратите негативните ефекти от прекомерната консумация на захар, е препоръчително да се придържате към препоръчителния дневен прием. Според СЗО дневният прием на захар не трябва да надвишава 10% от общия дневен енергиен прием. [14]

  • Като се има предвид енергиен прием от 1500 kcal, това означава приблизително 38 g захар.
  • При прием на 2000 kcal това се равнява приблизително на 50 g захар.
  • При 2500 kcal това са около 63 g захар.
  • При 3000 kcal това са приблизително 75 g захар.

Въпреки това оптималният дневен прием на захар е различен за всеки човек. Атлетът, който се занимава с издръжливост и провежда дълги тренировки няколко пъти седмично, се нуждае от захар, за да осигури бърза енергия на мускулите си. Затова оптималният прием може да бъде няколко пъти по-висок в сравнение със заседнал човек, който не се занимава много със спорт. Заседналият човек би направил най-добре, ако се придържа към максималния препоръчителен прием. За да представим нещата в перспектива, една порция от 50 g захар се съдържа в 450 ml кока-кола, която за някои хора е редовна част от дневния им прием на течности.

Ако искате да научите как да избягвате течните калории и защо те могат да бъдат проблематични, прочетете статията: Къде се крият течните калории и как тези празни калории ви пречат да отслабнете?

Как се справяте с приема на захар? Ако сте наясно, че може би консумирате повече от препоръчителното, в тази статия можете да прочетете няколко съвета как да я намалите безболезнено: 8 начина да намалите захарта и да ядете по-малко сладки неща

Открийте нашите бестселъри:

С какво можете да замените захарта?

Съществуват разнообразни варианти за заместване на захарта, така че всеки може да избере според собствените си предпочитания. Има две основни категории, които трябва да се разгледат: изкуствени подсладители и алтернативи на захарта, включително естествени варианти като мед или сиропи, както и подсладители от естествен произход (полиалкохоли, стевия).

  • Изкуствените подсладители включват сукралоза, аспартам, захарин, ацесулфам К и други.
  • Алтернативите на захарта включват естествени варианти като мед или сиропи. Те обаче включват и полиалкохоли, които често се срещат в плодовете и зеленчуците. Днес ще се спрем на тази втора група.

Какво представляват заместителите на захарта и как да се ориентирате в тях?

Понякога разбирането на света на заместителите на захарта може да бъде доста трудна задача. Някои от тях по същество са захар в друг облик, докато други могат да имат почти нулева калорийна стойност. В резултат на това имаме категория, която не предлага никакви предимства в сравнение с обикновената захар, докато при други можем да наблюдаваме дори положителни ефекти върху здравето. И така, как да се ориентираме във всички тях?

Алтернативи на захарта

Пазарът предлага доста варианти за замяна на традиционната бяла захар. Ще обърнем по-голямо внимание на тези, които много приличат на нея, като тръстиковата или кафявата захар и други. Освен това за подслаждане можете да проучите и алтернативи като банан на прах, лукума и т.н.

1. Кафява захар

Кафявата захар на практика е същата като нейната роднина – бялата захар. Тя също произхожда от захарно цвекло, което я прави почти чиста смес от захароза. Единствената разлика от бялата захар е, че тя не преминава през процеса на рафиниране и не се „избелва“. Тя съдържа т.нар. меласа, която ѝ придава кафяв цвят. Меласата съдържа и определени количества витамини, минерали и други биоактивни вещества, което кара много от нас често да вярват, че тази захар може да има ползи за здравето.

И така, наистина ли кафявата захар е по-полезна от бялата, както мнозина смятат? Както може би вече подозирате, това е доста погрешно схващане, тъй като съдържанието на тези вещества е пренебрежимо малко. За да се проявят положителните им ефекти, би трябвало да консумирате кафява захар в килограми, което със сигурност не би било от полза за здравето ви.

Освен това можете да срещнете още един вариант на кафява захар. На пазара има продукти, които се състоят от бяла захар, оцветена в кафяво. Този продукт създава илюзията за „здравословна“ захар единствено благодарение на своя цвят.

И така, каква е окончателната присъда? Ако търсите подходяща алтернатива на бялата захар, да посегнете към кафявата захар може да се окаже наистина излишно. Единственото ѝ предимство би могло да бъде по-интересният вкус за някои хора, но със сигурност не можем да я смятаме за по-здравословна или по-хранителна в сравнение с бялата захар.

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на кафява захар / 100 g

387 kcal380 kcal 
[4]

Може да се интересувате от тези продукти:

2. Тръстикова захар

Тръстиковата захар се получава от захарна тръстика. По отношение на състава си тя е доста подобна на захарта от цвекло, тъй като е съставена предимно от дизахарида захароза. За разлика от бялата захар, тя не преминава през процес на рафиниране, което позволява да се запазят съединенията, отговорни за нейния характерен вкус и аромат, както и малко количество витамини и минерали.

Подобно на кафявата захар, същият принцип важи и за тръстиковата захар – ако искате да извлечете от нея значително количество от тези хранителни вещества, трябва да я консумирате в значителни количества. Единствената ѝ потенциална полза все още се крие в уникалния ѝ вкусов профил, който би могъл да бъде по-подходящ за някои сладкиши или други сладки рецепти. Следователно е ясно, че тръстиковата захар не представлява по-здравословна алтернатива на бялата захар.

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на тръстиковата захар / 100 g

387 kcal380 kcal 
[4]
Сироп от захарна тръстика

3. Кокосова захар

Кокосовата захар се произвежда от сока на цветовете на кокосовата палма чрез постепенно нагряване и изпаряване на водата. Тази захар също се състои предимно от 70-80 % захароза. Подобно на гореспоменатите видове захар, кокосовата захар също избягва процеса на рафиниране, като по този начин запазва първоначалното си съдържание на минерали, витамини и други биоактивни съединения. Нейната уникалност се състои в съдържанието на инулин, който представлява фибри, функциониращи като пребиотик (храна за полезните чревни бактерии). Освен кокосова захар, можете да срещнете и кокосов сироп, който, за разлика от захарта, съдържа повече вода и съответно има по-ниско съдържание на захароза. [6]

Кокосовата захар е известна и с това, че има по-нисък гликемичен индекс в сравнение с останалите. На практика това означава, че тя води до по-бавно покачване на нивата на кръвната захар (гликемия). Тази информация обаче може да е донякъде подвеждаща, тъй като констатациите от различни източници значително се разминават. Следователно от този ефект не може да се разчита надеждно.

Кокосовата захар също не може да се разглежда като източник на витамини и минерали. Тя не представлява и значителен източник на фибри, тъй като съдържанието на инулин в нея е едва 4,7 g на 100 g. Следователно, за да се постигне донякъде значителен прием на инулин, е необходимо да се консумират значителни количества кокосова захар ежедневно.

И в този случай основното предимство са характерният ѝ вкус и аромат, които могат да бъдат полезни в някои рецепти. Освен това тя се характеризира с по-ниска степен на подслаждане, което я прави полезна, когато се стремите постепенно да намалите навиците си за прекомерно подслаждане. [12]

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на кокосовата захар / 100 g

Енергийна стойност на кокосов сироп / 100 g

387 kcal391 kcal312 kcal 
[4]

4. Мед

Медът е известен от векове като здравословен подсладител, за който често се смята, че има способността да лекува настинка или да успокоява възпалено гърло. Често срещана практика е да го добавяме към чая си, когато не се чувстваме добре, с увереността, че може да донесе облекчение. Съставът на меда го отличава от другите алтернативи на захарта; той съдържа не само витамини и минерали, но и феноли, органични киселини, каротеноиди, ензими и други биоактивни съединения, известни с благотворното си въздействие. [5]

Проучванията показват също, че медът вероятно крие множество ползи за здравето. Той може да бъде полезен за подпомагане на оздравяването, облекчаване на симптомите на стомашна язва, възпаление на стомаха и храносмилателни проблеми. Дори използването на мед при болки в гърлото и кашлица може да не е само бабини приказки, тъй като изглежда, че той е способен да покрие лигавицата на гърлото и да подпомогне елиминирането на нежеланите микроорганизми. [5]

Когато обаче се запознаете с хранителния състав на меда, ще разберете, че той се състои предимно от прости захари. Тези захари съставляват до 82% от съдържанието му, като са разпределени почти поравно между глюкозата и фруктозата. Въпреки че енергийната стойност на меда е малко по-ниска от тази на бялата захар, той може да не е най-доброто решение за тези, които искат безпроблемно да заменят традиционната захар. Въпреки това той е по-здравословна алтернатива на захарта, като се имат предвид свързаните с нея ползи за здравето.

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на меда / 100 g

387 kcal304 kcal 
[4]
Мед

Сиропи

1. Кленов сироп

Кленовият сироп се произвежда от сока на кленовите дървета и се отличава с уникален вкус и аромат. Съществуват четири различни сорта сироп, които се различават в зависимост от времето на събиране и се свързват с различни цветове, вкусове и аромати. По-тъмната и по-изразена на вкус разновидност обикновено се използва при печене, докато по-светлата и по-мека версия се използва като подсладител или топинг. [17]

По-голямата част от сиропа се състои от проста захар, главно под формата на захароза. Той съдържа и биоактивни вещества като витамини или фенолни вещества. Въпреки това енергийното съдържание на продуктите, предлагани на пазара е различно. В някои случаи то може да бъде дори с 30 % по-ниско от това на бялата захар. Такива продукти обаче обикновено имат по-малък подслаждащ ефект, затова е важно да внимавате, когато ги използвате, за да не компенсирате по-ниския им подслаждащ ефект с по-голяма порция. Имайте предвид, че това не е правило, тъй като някои продукти са почти същите по отношение на калориите като обикновената захар. Това зависи от методите на обработка, използвани от отделните производители. [4,7]

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на кленов сироп / 100 g

387 kcal260 – 360 kcal 
[4]

2. Сироп от агаве

Сиропът от агаве се добива от сока на сукулент, наречен агаве, а процесът на производството му наподобява този на сиропа от фруктоза. Простите захари съставляват около 70 % от състава му, като около 55 % от съдържанието на сиропа е фруктоза. В резултат на това той се характеризира с по-голяма подслаждаща сила и затова по-малка доза е достатъчна, за да се постигне подобен подслаждащ ефект като този на обикновената бяла захар. [11]

Поради високото си съдържание на фруктоза този сироп се отличава и с по-нисък гликемичен индекс. Всъщност фруктозата само умерено повишава нивата на кръвната захар (гликемия), поради което сиропът от агаве понякога се смята за подходящ подсладител за хора с диабет. Въпреки това трябва да се подхожда внимателно към тази потенциална полза, тъй като много фактори влияят върху гликемичния индекс на храните. Така добавянето на сироп от агаве към дадена храна не гарантира непременно ниска стойност на получения гликемичен индекс. [11]

Съдържанието на фруктоза обаче може да се окаже най-предизвикателният аспект на сиропа от агаве. Фруктозата се метаболизира по различен начин в организма в сравнение с глюкозата и прекомерният ѝ прием се свързва с натрупване на мазнини в черния дроб. Намазняването на черния дроб е свързано с по-висок риск от сърдечносъдови заболявания и инсулинова резистентност. [11]

Самият сироп може да не е проблематичен по отношение на съдържанието на фруктоза, но може да е част от пъзела, допринасящ за повишения ѝ прием. Например, когато се комбинира с храни или напитки, подсладени с фруктоза (в много подсладени напитки се използва царевичен сироп с високо съдържание на глюкоза и фруктоза и т.н.), може да се окаже, че ежедневно консумирате ненужно високи количества. Това потенциално може да доведе до отрицателни ефекти.

Енергийната стойност на сиропа от агаве е сравнима с тази на бялата захар, така че поради високото си съдържание на фруктоза той не е задължително да служи като идеален заместител. Въпреки това той може да бъде полезен като подсладител, например за подслаждане на любимите ви палачинки или гофрети.

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на сиропа от агаве / 100 g

387 kcal310 kcal 
[4]
Сироп от агаве

3. Сироп от цикория

Сиропът от цикория се произвежда от корена на растението цикория и се отличава със съдържанието си на инулин и олигофруктоза. Именно инулинът придава на сиропа сладкия му вкус, като същевременно може да повлияе положително на състава на чревния микробиом. Това се дължи на факта, че инулинът действа като пребиотик, като по същество осигурява храна за полезните бактерии в червата. [16]

Тъй като по-голямата част от състава на сиропа се състои от фибри, няма толкова много място за захар. Захарта съставлява само около 5% от състава му. В резултат на това енергийната стойност на сиропа от цикория е ниска, с около 60% по-ниска от тази на бялата захар. [16]

Това го прави забележителен продукт с ниско съдържание на захар, значително по-малко калории от бялата захар и високо съдържание на фибри. Въпреки това той все още е сладък, като подслаждащата му сила е приблизително наполовина на тази на обикновената захар. В този случай можем да кажем с увереност, че това е сироп, който е в състояние ефективно да замени традиционната бяла захар.

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на сиропа от цикория / 100 g

387 kcal160 kcal 
[16]

4. Други видове сиропи

Освен гореспоменатите сиропи можем да се запознаем и с няколко други, приготвени от специални съставки. Те включват например:

  • сироп от фурми: Този сироп се прави от фурми и се използва често в азиатската кухня. По отношение на съдържанието на глюкоза и фруктоза той е подобен на сиропа от агаве.
  • царевичен сироп: Този сироп се произвежда от царевично нишесте и съдържа смес от глюкоза, малтоза и олигозахариди (които се състоят от 3 до 10 молекули монозахариди).
  • сироп от ечемичен малц: Този сироп, произведен от покълнал ечемик, се характеризира с високо съдържание на малтоза (дизахарид, съставен от две молекули глюкоза).
  • пшеничен сироп: Този сироп, направен от пшенично нишесте, не само придава сладост, но и спомага за сгъстяването на ястията.
  • оризов сироп: Този сироп произхожда от кафяв ориз и се състои предимно от малтоза.
  • сироп от боровинки
  • сироп от червени боровинки

Полиалкохоли

Терминът „полиалкохоли“ (известен също като захарни алкохоли) може да предизвика мисли за вредни химикали, които не би трябвало да имат място в здравословното хранене. Това обаче е далеч от истината, тъй като това са вещества, които естествено се срещат в плодовете и зеленчуците и обикновено се използват като безопасни подсладители.

Въпреки това един от недостатъците им е, че могат да предизвикат храносмилателен дискомфорт при някои по-чувствителни хора. Това може да се прояви като симптоми като подуване на корема или диария. Полиалкохолите не се абсорбират напълно в храносмилателния тракт, така че част от тях си проправят път до дебелото черво, където взаимодействат с чревните бактерии. Въпреки това поносимостта към тях е различна при всеки човек и винаги е добре да проверите как реагира храносмилането ви на тях.

1.Ксилитол

Ксилитолът, известен още като брезова захар, се среща естествено в плодовете и гъбите. Както подсказва името, той се получава от бреза. На пръв поглед този захарен алкохол прилича на гранулирана захар, но съдържа около 40% по-малко калории от захарта. Допълнително предимство е, че предлага сравнима подслаждаща сила със захарта, така че използването на същото количество води до приблизително два пъти по-малък енергиен прием. [1,9]

Друго предимство на ксилитола е неговият минимален гликемичен индекс. В сравнение с глюкозата, чийто ГИ е 100, ксилитолът има стойност 7. Той на практика не повишава нивата на кръвната захар или го прави минимално, което го прави подходящ подсладител за хора с диабет. Освен това е известен с положителното си въздействие върху зъбите и вероятно намалява риска от кариес. Ето защо често се среща в дъвките без захар. [1,9]

Ксилитолът всъщност няма допустим дневен прием (ДДП), който да определя горната допустима граница, но според консенсуса тя е около 40-50 g. При надхвърляне на това количество е по-вероятно да се появят храносмилателни проблеми. Въпреки това не е необходимо да се притеснявате; доста е трудно да надвишите такова количество в ежедневната си диета. [20]

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на ксилитол / 100 g

387 kcal240 kcal 
[9]
Ксилитол

2. Еритритол

Еритритолът се съдържа естествено в някои видове плодове като грозде, праскови и пъпеши. Той обаче се произвежда и чрез ферментация на глюкоза. Подобно на ксилитола, на външен вид той наподобява гранулирана захар. За разлика от ксилитола обаче еритритолът може да се похвали с нулева калорийна стойност, тъй като не се метаболизира в организма и се отделя непроменен в урината. Следователно той не повишава нивата на кръвната захар и е подходящ продукт за лица с диабет. Подслаждащата му сила е около 60-80 % от тази на захарта. Предимство е, че няма отчетлив вкус, което позволява да се комбинира с други подсладители за увеличаване на сладостта. Например, често се използва в комбинация със стевия. [8]

За еритритола също няма определена стойност на ДДП, но се отбелязва, че добре поносимите дози са до 0,66 g на kg телесно тегло за мъжете и 0,8 g на kg за жените. [3]

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на еритритол / 100 g

387 kcal0 kcal 
[4]

Стевия

Стевията е растение, известно с подслаждащия си ефект, който се дължи на съдържащите се в него съединения, наречени стевиол гликозиди. Тези гликозиди се преработват и превръщат в подсладител, който се предлага под формата на прах, таблетки или дори капки. Предимствата на стевията се крият в нулевата ѝ калоричност, но подслаждащата ѝ сила е около 200 до 300 пъти по-голяма в сравнение с обикновената захар. [18]

По този начин стевията е подходяща алтернатива на захарта, която освен това не повишава гликемията и не се характеризира с отрицателни ефекти върху храносмилането. Единственият ѝ недостатък е специфичният ѝ вкус, който може да не допадне на всеки. Това обаче може лесно да се преодолее, като се комбинира с други подсладители, като например гореспоменатия еритритол. [10]

Енергийна стойност на бяла захар / 100 g

Енергийна стойност на стевията / 100 g

387 kcal0 kcal 
[4]
Стевия

Съдържание на енергия и прости въглехидрати в заместителите на захарта

Алтернативи на захартаЕнергийна стойност (kcal)Вода (g)Прости въглехидрати (g)Захароза (g)Глюкоза (g)Фруктоза (g)
Бяла захар3870.0299.899.800
Кафява захар3801.349794.61.41.1
Тръстикова захар3990.0399.299.200
Кокосова захар3911.2 – 2.49482 – 910.5 – 2.30.7 – 2.3
Мед30417.182.10.935.840.9
Кленов сироп260 – 36010 – 3060 – 9058.31.60.5
Сироп от агаве31022.968012.455.6
Сироп от цикория1605
Кокосов сироп31278
Ксилитол24000000
Еритрол000000
Стевия000000
[4,9,13,15]

Кои са най-добрите и най-здравословни алтернативи на обикновената захар?

Съществува голямо разнообразие от варианти за подслаждане на любимите ви десерти и напитки. В крайна сметка изборът зависи от вашите предпочитания, цели и текущи диетични съображения. Изборът ви вероятно ще бъде повлиян и от това дали трябва да подсладите напитка, палачинки или любимата си торта.

Важно е да осъзнаете, че нито една от гореспоменатите опции, включително обикновената бяла захар, не е злокобна субстанция, която веднага ще ви вкара в болничното легло. Когато се използва умерено и в рамките на препоръчителния дневен максимален прием на захар, всяка от тези алтернативи може да намери своето място в диетата ви (като се изключат специфични здравословни проблеми като алергии, разбира се).

Кои подсладители са подходящи?

  • За общо подслаждане: Практически можете да използвате всички от тях, когато спазвате препоръчителния дневен максимален прием.
  • За отслабване: ксилитол, еритритол, стевия, сироп от цикория.
  • Когато страдате от диабет: ксилитол, еритритол, стевия, сироп от цикория.

Какви са основните изводи?

Прекомерният прием на захар може да има отрицателно въздействие върху здравето ни, което кара много от нас да търсят алтернативи в ежедневното си хранене. За щастие има няколко възможности. От естествените алтернативи на захарта можем да разгледаме мед, сиропи, варианти като кокосова или тръстикова захар, стевия или полиалкохоли. В подходящи количества повечето от тези алтернативи са приемливи като цяло. Въпреки това, когато се стремим да намалим значително консумацията на захар, е препоръчително да се съсредоточим върху тези варианти, които имат ниско или нулево съдържание на калории и прости въглехидрати. Изборът на алтернативи на захарта винаги е индивидуален и трябва да отразява контекста на цялостните ни хранителни навици.

Привлече ли вниманието ви тази статия и даде ли ви нови идеи? Тогава не я запазвайте само за себе си, а я споделете с приятелите и семейството си.

Източници:

[1] GASMI BENAHMED, A. et al. Health benefits of xylitol. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638045/

[2] MALIK, V.S. et al. Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/

[3] MAZI, T.A. - STANHOPE, K.L. Erythritol: An In-Depth Discussion of Its Potential to Be a Beneficial Dietary Component. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824470/

[4] MOORE, J.B. - FIELDING, B.A. Sugar and metabolic health: is there still a debate? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27152734/

[5] PASUPULETI, V.R. et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549483/

[6] PURNOMO, H. Volatile Components of Coconut Fresh Sap, Sap Syrup and Coconut Sugar. – https://www.academia.edu/11594673/Volatile_Components_of_Coconut_Fresh_Sap_Sap_Syrup_and_Coconut_Sugar

[7] RAMADAN, M.F. et al. Chemistry, processing, and functionality of maple food products: An updated comprehensive review. – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34180070/

[8] REGNAT, K. et al. Erythritol as sweetener—wherefrom and whereto? – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5756564/

[9] SALLI, K. et al. Xylitol’s Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723878/

[10] SAMUEL, P. et al. Stevia Leaf to Stevia Sweetener: Exploring Its Science, Benefits, and Future Potential. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622163650

[11] SARAIVA, A. et al. Agave Syrup: Chemical Analysis and Nutritional Profile, Applications in the Food Industry and Health Impacts. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222424/

[12] SARAIVA, A. et al. Coconut Sugar: Chemical Analysis and Nutritional Profile; Health Impacts; Safety and Quality Control; Food Industry Applications. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9964017/

[13] TANG, Z.-X. et al. Date fruit: chemical composition, nutritional and medicinal values, products. – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.6154

[14] WORLD HEALTH ORGANIZATION Guideline: Sugars intake for adults and children – https://www.who.int/publications/i/item/9789241549028

[15] WRAGE, J. et al. Coconut sugar (Cocos nucifera L.): Production process, chemical characterization, and sensory properties. – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643819305560

[16] ZACHAROVÁ, M. et al. Chicory syrup as a substitution of sugar in fine pastry. – https://potravinarstvo.com/journal1/index.php/potravinarstvo/article/view/890

[17] Grades – https://www.maplefromcanada.com/about/grades/

[18] Scientific Opinion on the safety of steviol glycosides for the proposed uses as a food additive | EFSA. – https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1537

[19] Sugars and dental caries. – https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sugars-and-dental-caries

[20] Xylitol Uses, Benefits & Dosage - Drugs.com Herbal Database. – https://www.drugs.com/npp/xylitol.html

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *