Лиофилизирани плодове: Какви са ползите от тях и как да използвате лиофилизираните плодове?

Лиофилизирани плодове: Какви са ползите от тях и как да използвате лиофилизираните плодове?

Няма нищо по-хубаво от това да откъснеш плод от храст или дърво и да го изядеш веднага. Благодарение на сладостта и естествения му аромат в тялото ви веднага се разнася усещане за блаженство. Добре, но какво да правите, когато ви се приискат прясно набрани ягоди или малини, но те не са в сезон? Разбира се, можете да си купите вносни плодове от супермаркета, но всички сме съгласни, че те не са толкова вкусни. Просто не е същото. За щастие, имаме решение, което се нарича сублимационно изсушени (лиофилизирани) плодове. В днешната статия ще ги разгледаме отблизо.

Какво представляват лиофилизираните плодове?

Лиофилизираните плодове са същите като сублимационно изсушените. Понастоящем този процес се счита за един от най-щадящите, тъй като помага на плодовете и другите сушени храни да запазят автентичния си вкус, аромат и съдържание на хранителни вещества.

Какво представлява сублимационното сушене и как се прилага при храните?

Лиофилизацията е процес, при който от храната се отстранява водата, за да се получи изсушена храна , като по този начин тя се запазва. Съществуват няколко вида, като вакуумната лиофилизация се счита за най-щадяща. При нея се запазват повечето полезни вещества, вкусът и текстурата.

Как работи лиофилизацията (сублимационното сушене)?

  • При сублимационното сушене водата от плодовете първо трябва да се превърне в твърдо състояние, което е лед.
  • На първо място, температурата се понижава, за да се получи замръзване.
  • След това налягането се намалява, за да може ледът да се превърне в пара и да сублимира.
  • Следва вторично сушене, при което се променя температурата и се отстраняват последните остатъци от вода.
  • Резултатът е хрупкави парченца сушени плодове, които запазват своя прекрасен вкус и естествен аромат. [1-2]

Целият процес отнема няколко часа и е доста енергоемък, което се отразява на крайната цена на лиофилизираните плодове. [7]

Как работи лиофилизацията (сублимационното сушене)?

Ще загубят ли плодовете всички хранителни вещества при сушене чрез замразяване?

Проучванията показват, че сушенето чрез замразяване е възможно най-щадящо. В сравнение със сушенето с горещ въздух то запазва повече хранителни вещества. Изследователите дори са се опитали да установят каква е разликата в съдържанието на микроелементи между сушените чрез замразяване и сушените с горещ въздух плодове. По-специално те са се фокусирали върху плодовете от облепиха. Резултатите показват, че плодовете запазват 93% повече каротеноиди, 34% повече витамин С и 11% повече фенолни вещества (като антиоксиданти) при сушене чрез замразяване в сравнение със сушене на въздух. Въпреки че при лиофилизацията се наблюдава известна загуба на витамини, това не е необичайно или неестествено. По същия начин плодовете, които се съхраняват за по-дълъг период от време, губят своите микроелементи. Поради това не е необходимо да се притеснявате за съотношението на тези вещества. [1]

Витамините обаче не са единствените полезни вещества в плодовете, не бива да забравяме за фенолните съединения, които са едни от най-важните биоактивни вещества. И тук имаме добри новини за вас. Проучванията показват, че делът им може да бъде дори увеличен чрез сублимационно сушене. И това не се отнася само за плодовете. Например в кафето делът на полезните фенолни киселини се е увеличил с 41% след лиофилизация в сравнение с пресните зелени кафеени зърна. [1]

Ако искате да научите повече за съхранението на храна, не пропускайте статията ни Как да съхранявате храната правилно, за да издържи възможно най-дълго.

Кои храни могат да се сушат чрез сублимационно сушене?

Лиофилизацията обаче далеч не е свързана само с плодовете. Можете да сушите чрез замразяване следните храни:

  • зеленчуци
  • сирене
  • месо
  • зърнени храни
  • някои непреработени храни
  • подправки
  • чай
  • кафе [1]

Освен това биологични материали, козметика, фармацевтични продукти и някои химикали също могат да бъдат лиофилизирани. Следователно това е процес, който се използва не само в хранително-вкусовата промишленост.

Може да се интересувате от тези продукти:

Можете ли да сушите плодове в домашни условия?

Накратко, да, можете. Идеалният вариант е да се използва сушилня със замразяване, която може да управлява температурата и налягането, за да се постигне най-добрият възможен резултат. Тя обаче е доста скъпа и не е често срещано домашно приспособление. Ако не разполагате с такава у дома, ще трябва да се задоволите със замразени плодове или плодове, изсушени в сушилня с горещ въздух или във фурна. Както казахме по-горе обаче, при този процес се губят повече от полезните вещества в плодовете.

Ако се чудите относно качествата на замразените и консервираните плодове, не пропускайте статията ни По-здравословни ли са пресните плодове и зеленчуци от замразените или консервираните?

Как да съхранявате лиофилизирани плодове?

Лиофилизираните плодове не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина. Затова е идеално да се съхраняват в килера, за да се избегне промяна в цвета, текстурата или други свойства. По същия начин плодовете трябва да се съхраняват на сухо място, за да не поемат влага. Затова ги съхранявайте в килера в затварящ се контейнер или кутия. [3]

Какви са хранителните стойности на лиофилизираните плодове?

За да добиете по-добра представа за съдържанието на хранителни вещества, нека използваме за пример ягодите. [4]

Пресни ягоди

Хранителна стойност: 32 kcal

Мазнини: 0,22 g

Въглехидрати: 8 g

от които захари: 5 g

Протеини: 0,64 г

Пресни ягоди

Лиофилизирани ягоди

Енергийна стойност: 286 kcal

Мазнини: 3,7 g

Въглехидрати: 50.9 g

– от които захари: 50,6 g

Протеини: 7,6 g

Както можете да видите, енергийната стойност на лиофилизираните и пресните плодове се различава значително. Това обаче не се дължи на факта, че към лиофилизираните продукти са добавени множество други съставки, които увеличават енергийната им стойност. Обяснението е много по-просто. Пресните плодове съдържат голямо количество вода, по-точно около 90 %. Ако обаче лишите плодовете от водата, която няма калории, чрез замразяване, те стават много по-концентриран източник на хранителни вещества. [5]

Вероятно ви е ясно, че не трябва да ядете еднакво количество замразени и пресни плодове. С лиофилизираните плодове трябва да се борави малко по-внимателно, а не да се ядат с пълни шепи като пресните. Въпреки това, ако сложите лиофилизирани плодове във вода, кисело мляко или други течности, те увеличават обема си и са много по-засищащи. Но пък губят своята хрупкавост. Затова трябва да прецените каква текстура искате в момента.

Чудите се колко калории има всеки плод? Тогава не пропускайте статията ни Плодовете: колко калории и какви витамини и минерали съдържат?

Какви са хранителните стойности на лиофилизираните плодове?

5 ползи от лиофилизираните плодове

Ползите от плодовете се крият не само в тяхното съдържание на хранителни вещества, тъй като благодарение на начина, по който се обработват, те имат и други предимства.

1. Имат аромат и вкус на пресни плодове

Когато отворите пакет с лиофилизирани плодове, може да се изненадате, че вкусът и ароматът им съперничат на тези на пресните плодове. Дори ако изсушеното парче ягода е леко като хартия и си мислите, че няма почти никакъв вкус, точно обратното е вярно. Щом го сложите в овесена каша, кисело мляко или в устата си, плодът поема необходимата влага и започва да прилича още повече на пресен плод.

2. Можете да ги вземете със себе си, когато сте в движение

Плодът губи част от свойствата си поради факта, че се лишава от вода. На кого се е случвало да сложи парче пресен плод в раницата и когато го извади, то да представлява неугледна маса, а раницата да се нуждае от добро изпиране? Точно това не се получава с лиофилизираните плодове. Дори ако парченца лиофилизирани плодове се разпилеят в раницата ви, няма проблем, просто ги изтръскайте и готово.

Накратко, лиофилизираните плодове са практична храна, която можете да носите навсякъде като снакс. Те са идеални за работа, университета или пътувания, когато със сигурност можете да ги използвате като бърз източник на енергия. И обърнете внимание, че може да се вземат дори в космоса. По време на обработката те губят до 90% от водата си, така че са възможно най-компактни. Ето защо лиофилизираните плодове се наричат още плодове за астронавти. Така че, ако искате да отидете на космически полет, не забравяйте да вземете със себе си пакет лиофилизирани плодове.

Ако се чудите как да си направите балансирано междинно хранене, не пропускайте да прочетете статията ни Какво трябва да съдържа едно балансирано междинно хранене и как да заменим висококалоричните снаксове по здравословен начин?

Можете да прочетете повече за съветите за междинно хранене, които ще ви дадат енергия по време на спортна активност, в нашата статия Какво да ядем и пием, за да си набавим достатъчно енергия по време на поход или колоездене?

5 ползи от лиофилизираните плодове

3. Идеални са за гарниране на десерти

Не харесвате шарените парченца, пълни с изкуствени оцветители и добавена захар, които се използват за украса на кексчета или коледни бонбони? Тогава трябва да опитате да ги замените с лиофилизирани плодове. Те не само изглеждат чудесно върху десерти, каши и други ястия, но и имат по-добър вкус. Те добавя сладост или кисела нотка към храната, в зависимост от това какви плодове използвате. Да не забравяме и аромата. Няма да повярвате, че десертът всъщност не съдържа пресни плодове.

4. Имат по-дълъг срок на годност

Друго предимство пред пресните плодове е срокът на годност на лиофилизираните плодове. Ако си донесете много зрели плодове от магазина или си наберете пресни от градината, те могат да започнат да гният или да мухлясват още на следващия ден. При правилно съхранение на лиофилизираните плодове няма никакъв риск това да се случи. Те могат да останат добри в продължение на няколко месеца, когато се съхраняват в килера. Някои производители дори твърдят, че лиофилизираните плодове издържат 25-30 години. Ние обаче не можем да потвърдим това. Като се има предвид страхотният му вкус, нито една опаковка няма да издържи много дълго в килера ви. [6]

Лиофилизираните плодове са по-здравословна алтернатива на традиционните сладкиши

5. Те са по-здравословна алтернатива на традиционните сладкиши

Изпитвате ли желание да хапнете? Тогава има много алтернативи, които да задоволят желанието ви за сладко. Можете да посегнете към класическите сладкиши. Но ако искате да намалите количеството мазнини и добавена захар в диетата си, тогава шепа лиофилизирани плодове е идеалният вариант за сладък снакс. В зависимост от вкусовите ви предпочитания можете да посегнете към:

А ако смятате, че само плодовете няма да ви заситят, добавете източник на протеини, като извара или скир, и ще получите перфектната закуска, която ще ви помогне да предотвратите глада. Ако сте в движение, протеиновото барче и лиофилизираните плодове са чудесна комбинация.

Ако се чудите дали можете да ядете плодове по време на отслабване, не пропускайте статията ни Митове и факти за плодовете: Може ли да се консумират следобед и вечер при отслабване и детоксикират ли?

Как можете да използвате лиофилизирани плодове?

Не е задължително просто да поръсвате лиофилизирани плодове върху овесена каша или да ги ядете самостоятелно, това би било малко скучно, нали? Те са идеални за смутита, напитки, приготвяне на домашен сладолед, печива и други вкусотии. За да ви улесним, сме подбрали няколко вкусни рецепти, които можете да опитате с лиофилизирани плодове. Потекоха ли ви вече слюнки?

Какво да запомните?

Плодовете трябва да са ежедневна част от вашата диета. И ако не отглеждате малини и ягоди през зимата, лиофилизираните плодове са най-добрият начин да получите автентичния вкус и аромат на прясно набрани плодове. В кухнята лиофилизираните плодове имат също толкова много приложения, колкото и пресните. В някои рецепти, като например за хрупкави бисквити, те са дори по-подходящи. А ако ги съхранявате правилно, няма опасност да се повредят или развалят бързо.

Познавате ли някой, който избягва сушените плодове, защото не ги смята за здравословни? Споделете нашата статия, за да им помогнете да открият истината.

Източници:

[1] Sagar Bhatta et al. – Freeze-Drying of Plant-Based Foods – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022747/

[2] Dorota Nowak et al. – The Freeze-Drying of Foods—The Characteristic of the Process Course and the Effect of Its Parameters on the Physical Properties of Food Materials – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603155/

[3] What Is Freeze Dried Fruit? – https://www.thespruceeats.com/what-is-freeze-dried-fruit-5193827

[4] Strawberries, raw – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346409/nutrients

[5] Sandulachi Elisavet et al. – Water activity concept and its role in strawberries food – https://ibn.idsi.md/vizualizare_articol/22770

[6] All About Freeze Dried Fruits Shelf LIfe – https://ratinkhosh.com/freeze-dried-fruits-shelf-life/

[7] Ovoce sušené mrazem namočte. Během chvíle je jako čerstvé a plné vitamínů – https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Ovoce-susene-mrazem-namocte.-Behem-chvile-je-jako-cerstve-a-plne-vitaminu__s10010x19583.html

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *